Kant-en-klare zuivel is een segment dat wereldwijd een fenomenale omzetgroei doormaakt. Van chocoladedranken en gearomatiseerde melk tot gecondenseerde melk, koffiedranken en pure melk met toegevoegde vitamines, de categorie is de afgelopen jaren opmerkelijk innovatief en populair onder consumenten.

De wereldwijde markt voor RTD zuiveldranken in metalen blikjes is groot en blijft groeien, gedreven door een stijgende levensstandaard in de ontwikkelingslanden in Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika.

Volgens analist GlobalData neemt de consumptie van RTD-koffiedranken - waarvan de meeste op basis van zuivel - wereldwijd toe. Wereldwijd zal het segment in 2028 naar verwachting een waarde van bijna 49,4 miljard dollar vertegenwoordigen, ten opzichte van 33,8 miljard dollar in 2018, met een CAGR van 5,5%.

Nog steeds de favoriete RTD-verpakking voor consumenten: metalen blikjes afgebeeld in een JBT-blikjesnaaimachine

Wat verpakking betreft, zijn metalen blikjes nog steeds het favoriete verpakkingstype voor consumenten, met een volumestijging tussen 2018 en 2023 van 2,7% in Noord-Amerika en 3,7% in Europa.

Om te kunnen voldoen aan de gevarieerde en steeds veranderende behoeften van de kant-en-klare zuivelmarkt, hebben verwerkers een complete, flexibele oplossing die efficiëntie combineert met optimale prestaties.

JBT is wereldwijd marktleider op het gebied van primaire verpakkingstechnologie voor hoogwaardige RTD zuiveldranken in blik en is de enige leverancier die vul-, seam-, sterilisatie- en lijnintegratietechnologieën uit één hand kan aanbieden.

Meer dan 50% van alle RTD zuiveldranken in blik worden gevuld, gesloten en/of gesteriliseerd op JBT apparatuur en om aan de groeiende vraag te voldoen, zijn er onlangs wereldwijd verschillende JBT conservenlijnen voor RTD zuiveldranken opgestart. Met verwerkingssnelheden die variëren van 150 cpm tot maar liefst 1500 cpm, is JBT eigenaar van de titel "leverancier van de snelste conservenlijn ter wereld" voor een aantal lijnen, waaronder koffiemelk, volle melk en gezoete gecondenseerde melk.

Een complete oplossing

JBT's complete oplossing voor bedrijven in het kant-en-klare zuivelsegment brengt de Unifiller (foto boven), de bliknaaimachine (onder) en Continu en en Batch sterilisatie systemen, die het product steriliseren en houdbaar maken. Dit wordt gecombineerd met een wereldwijd service- en projectmanagementteam, zodat de installatie en het opstarten overal ter wereld soepel verloopt.

Volgens Bart Mertens, Special Projects Director bij JBT, omvat de oplossing alles wat essentieel is voor de kwaliteit en de veiligheid van zowel het product als de verpakking. "Dat is onze unieke propositie en er is niemand anders die dat doet", zegt hij. "Het hart van de lijn wordt gevormd door de vul-, sluit- en sterilisatietechnologieën van JBT."

"JBT heeft een sterk engineering-, thermisch proces-, service- en projectmanagementteam, met ruime ervaring in het ontwerp, de lay-out, de productie, de installatie, het opstarten, de inbedrijfstelling/hand-over van primaire verpakkingslijnen voor ingeblikte RTD zuivel," vervolgt Mertens.

Uitvaltijd en weggevertjes beperken

Het verhogen van de lijnefficiëntie en het beperken van het weggeven van producten is een belangrijk element in de gehele oplossing met het oog op het beperken van stilstand en mogelijke verspilling.

In het geval van de Unifillerzorgen een verbeterd hygiënisch ontwerp en een ingebouwde, snelle Clean-In-Place-procedure voor langere productieruns en maximale opstarttijd, terwijl give-away tot een minimum wordt beperkt dankzij de hoge vijlnauwkeurigheid van het systeem.

Voor zuivelklanten die bezig zijn met de ontwikkeling van nieuwe producten, kan JBT ook praktische expertise en ondersteuning bieden in zijn proeffabriek en thermische procesvalidatiemogelijkheden in Sint Niklaas, België en Madera, Californië.

Meer dan 50% van de vloeibare zuivelproducten in blik wereldwijd, inclusief gecondenseerde melk, wordt gevuld en gesloten met behulp van JBT-apparatuur.

Samenhangend denken

Een van de voordelen van het gebruik van één leverancier voor bijna de hele lijn, vervolgt Mertens, is één aanspreekpunt voor het hele project. "Als het aankomt op de uitvoering van het project, heb je één leverancier met wie je kunt praten, die de verantwoordelijkheid neemt, inclusief de Key Performance Indicators, zoals lijnsnelheidsefficiëntie en omsteltijden," zegt hij.

"En eens de lijn draait, heb je alle voordelen op het vlak van lijnefficiëntie, productkwaliteit en veiligheid. Als het gaat om de kosten per blikje of flesje, twijfel ik er niet aan dat de JBT oplossing ook de beste is," voegt Mertens toe.

LEES MEER over JBT's complete oplossing voor RTD zuiveldranken in blik