De gepatenteerde Hydrocutter van JBT Urtasunis een revolutionaire oplossing voor het verwerken van diepvriesspinazie en biedt een innovatief systeem dat niet alleen efficiënter is, maar ook de productkwaliteit aanzienlijk verbetert en helpt om maximale voedselveiligheid te garanderen.

Ver verwijderd van mechanische snijsystemen gebruikt de Hydrocutter een nauwkeurige, gerichte waterstraal om afzonderlijke spinaziebladeren voorzichtig te scheiden zonder het product te beschadigen en te eindigen met een pulpachtige, onaantrekkelijke massa.

De Hydrocutter heeft ook belangrijke voordelen op het gebied van onderhoud en hygiëne, omdat er veel minder onderhoud nodig is dan bij mechanische snijders, terwijl het gebruik van een waterstraal betekent dat er een aanzienlijk kleiner risico is op verontreiniging tijdens de verwerking.

"Met de Hydrocutter kunnen we de manier waarop diepvriesspinazie wordt verwerkt volledig veranderen en een eindproduct van veel hogere kwaliteit leveren," zegt Iñigo Pardo, Global Sales Manager voor JBT Urtasun.

Hoe werkt het? Pardo legt uit: "Na het koken van de spinazie in een geïntegreerde blancheur-koeler, creëren we een uniforme laag product met gecontroleerde dikte (normaal gesproken ongeveer 50 mm) en gecontroleerde dichtheid. Deze laag wordt vervolgens in verschillende porties gesneden (ongeveer 50 mm x 50 mm) met verschillende gewichten, voordat het de vriezer in gaat. Het eindresultaat is een product van echt hoge kwaliteit. Het is vergelijkbaar met een laag spinaziebladeren en als de klant het thuis bereidt, krijgt hij echte spinaziebladeren in zijn maaltijd."

Bovendien zegt Pardo dat het proces aanzienlijk efficiënter is dan andere methoden, omdat klanten geen productverlies lijden wanneer de spinazie door de verschillende stadia gaat. "Met conventioneel snijden met messen verlies je altijd een deel van het product onderweg," voegt hij eraan toe.

Productkwaliteit beschermen

Door zijn ontwerp is de Hydrocutter enorm voordelig als het gaat om productkwaliteit. In plaats van het ruw scheiden van blokken spinazie met een mechanisch mes, zorgt het systeem ervoor dat de integriteit van de afzonderlijke spinaziebladeren behouden blijft.

"Als je op deze manier snijdt, krijg je porties spinazie die bestaan uit hele bladeren", zegt Pardo. "Bij het traditionele proces wordt het product bevroren tot grote blokken die vervolgens worden gesneden met een mechanische zaag. Het probleem met deze traditionele methode is dat de bladeren gescheurd en gebroken worden, waardoor een deel van het eindproduct op puree lijkt. Met de Hydrocutter krijg je een eindproduct dat uit hele bladeren bestaat, dus de kwaliteit als geheel is veel beter."

Volgens Pardo zijn kwaliteit, efficiëntie en hygiëne de drie belangrijkste voordelen van de Hydrocutter en verklaren ze voor een groot deel waarom het systeem zo snel populair is geworden. "Dit is een compleet nieuwe, gepatenteerde en veilige oplossing voor diepvriesspinazie, die nu door steeds meer bedrijven in de sector wordt gebruikt", zegt hij. "Het kan eenvoudig worden gecombineerd met een Frigoscandia GYRoCOMPACT Spiraalvriezer als onderdeel van een complete verwerkingslijn voor diepvriesspinazie."

MEER WETEN over de JBT Urtasun Hydrocutter voor Spinazie