De afgelopen jaren zijn veel sectoren en producenten over de hele wereld getroffen door een tekort aan arbeidskrachten, en de wijnindustrie is niet minder getroffen. Sinds ten minste 2021 hebben stijgende lonen in combinatie met toenemende beperkingen op seizoensarbeid in veel landen producenten onder druk gezet. Voor velen zou meer automatisering een sleutelrol kunnen spelen in het verlichten van deze druk, en de oplossingen van JBT beginnen hun waarde al te bewijzen.

Met een geschatte waarde van 43 miljard dollar (US Wine Institute) is Californië verantwoordelijk voor 80% van alle wijnproductie in de VS, maar dergelijke cijfers hebben de sector niet beschermd tegen het tekort aan arbeidskrachten. Volgens rapporten uit de wijnindustrieheeft een strenger seizoensarbeidersregime in combinatie met een terughoudendheid van Amerikaanse arbeiders om de sector in te gaan, bijgedragen aan het tekort.

Schoonmaken automatiseren

Een JBT-oplossing die al ondersteuning biedt aan een toonaangevende wijngaard in Californië is de Bin Schrobbereen innovatief systeem dat een arbeidsintensief proces overbodig maakt en essentiële werknemers vrijmaakt voor andere taken.

"Arbeidstekorten, vooral in Californië, zijn een groot probleem en veel bedrijven proberen zoveel mogelijk processen te automatiseren", legt Christina Campos, General Manager Fresh Produce Technologies van JBT, uit.

"Bakken worden veel gebruikt in de wijnindustrie voor het verzamelen van druiven, maar deze moeten worden gereinigd om de voedselveiligheid te garanderen, wat tijdrovend en arbeidsintensief kan zijn. Automatisering kan helpen om effectiever te reinigen en een betere voedselveiligheid te garanderen."

Besparen en veiligheid verbeteren

JBT's Bin Scrubber, die in staat is om een bak te reinigen elke 20 secondenis superieur aan andere afvalbakreinigingsoplossingen dankzij het unieke borstelkopmechanisme dat vuil mechanisch verwijdert in een snel, efficiënt proces. Met een verwerkingscapaciteit tot 180 bakken per uur kan de Bin Scrubber ook aanzienlijke tijd en geld besparen die voorheen geïnvesteerd zouden worden in handmatige reiniging.

Voedselveiligheid en waterbesparing zijn ingebouwd in de Bin Scrubber. Gerecycled, gezuiverd water kan meerdere keren worden hergebruikt om bakken te reinigen, terwijl het systeem ook aanzienlijk grondiger is dan handmatig reinigen. Meerdere sproeiers en borstels bereiken alle delen van een bak, die soms over het hoofd worden gezien bij handmatig reinigen.

Succesvolle installaties

Rob Goetz, JBT Equipment Manager voor Fresh Produce Technologies, heeft uit eerste hand ervaring met het potentieel van de Bin Scrubber om successen te boeken. "In de wijnindustrie hebben we onlangs een succesvolle installatie gehad van een Bin Scrubber, die de bakken reinigt nadat ze de druiven naar de verwerkingsfaciliteit hebben getransporteerd," zegt hij.

"Voorheen deden ze het met de hand, maar met het oog op de voedselveiligheid wilden ze de bakken automatisch reinigen. We voegden ook een warmte-element toe aan het gerecyclede watersysteem - in combinatie met de optie voor gezuiverd water zorgden die twee dingen ervoor dat ze schone, gezuiverde bakken hadden."

MEER WETEN over JBT's Bin Scrubber oplossingen