Als het gaat om het verwerken van bevroren fruit en groenten in bulk, is een van de langzaamste delen van het proces het wachten op het ontdooien van de producten - en dit proces kan tergend lang duren. Met traditionele methoden kan het ontdooien van bevroren vaten van 55 gallon met producten voor sap, concentraat of puree dagen of zelfs weken duren.

Voor bedrijven die werken met krappe marges en wachten op orders van klanten, kan dit proces een echt pijnpunt zijn en de hele productiecyclus aanzienlijk vertragen.

Of het nu gaat om de productie van purees, NFC-sappen (Not From Concentrate), sinaasappelconcentraat, concentraat van passievruchten of andere sapconcentraten, het verwerken van grote vaten bevroren producten kost tijd en opslagruimte en kan met traditionele methoden zelfs bederf of voedselveiligheid in de hand werken.

Het voordeel van diepgevroren vaten in de voedselverwerking

Diepgevroren vaten van 55 gallon zijn een handige, kosteneffectieve manier om grondstoffen te verkrijgen voor verdere verwerking, waardoor bedrijven kunnen besparen op de productie van hun eigen sap of purees.

Deze aanpak heeft een aantal duidelijke voordelen.

Het invriezen van sappen en purees verlengt de houdbaarheid van het product, waardoor bedrijven meer tijd hebben in vergelijking met verse alternatieven. Bovendien kunnen de rauwe ingrediënten gemakkelijk worden aangepast aan seizoensgebonden beschikbaarheid en smaakcombinaties.

Misschien nog wel belangrijker is dat diepvriesvaten een grotere flexibiliteit in productieplanning en schaalbaarheid mogelijk maken. Bedrijven kunnen ingrediënten naar behoefte ontdooien of verwerken, waardoor het eenvoudiger wordt om voorraden aan te houden en de productie op te schalen op basis van de vraag.

Het probleem met het ontdooien van 55-Gallon vaten: risico's en vertragingen

Het probleem met vaten is van oudsher het ontdooiproces. Meestal vertrouwen bedrijven op een van de volgende twee methoden: ofwel wachten tot het product op kamertemperatuur is - een optie die dagen of weken kan duren en het risico van microbiële groei met zich meebrengt - ofwel ontdooien in een koelmachine bij een temperatuur tussen 0-5°C (32-41°F) gedurende een periode van twee tot vier weken. Het gevaar van de tweede methode is dat hoewel het product er oppervlakkig klaar uitziet, het binnenste nog bevroren kan zijn.

Als deze processen niet goed worden beheerd, kunnen verwerkers de voedselveiligheid in gevaar brengen door de groei van gevaarlijke pathogenen of bederf door microben, waardoor de smaak en het uiterlijk van het product worden aangetast.

Naast de gezondheidsrisico's kunnen vertragingen in het ontdooiproces aanzienlijke gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. Langere ontdooitijden leggen waardevolle voorraden vast, waardoor de operationele flexibiliteit afneemt en er minder snel kan worden ingespeeld op vragen uit de markt. Dit kan leiden tot gemiste verkoopkansen, gespannen relaties met klanten en hogere opslagkosten, die allemaal een negatieve invloed hebben op het bedrijfsresultaat.

De snelle oplossing voor de verwerking van diepgevroren vaten

Er is echter een eenvoudige manier om tijd te besparen en voedselveiligheid en -kwaliteit te garanderen met JBT's hakmolenoplossingen. Apparatuur zoals JBT's hakker/menger, Chopper/Blender SEen READYGo™ CHOPPER/BLENDER kunnen ditzelfde diepgevroren product in slechts twee minuten verwerken.

Een veelzijdige machine die bevroren producten snel reduceert tot een vloeibaar of verpompbaar product. Assortiment hakmachines/mengers kan bevroren concentraat, sap op één sterkte of pulp direct verwerken nadat het uit de koelruimte is gehaald. 

Andere oplossingen, zoals ijsbrekers, verkleinen de inhoud meestal tot brokken ter grootte van een zachte bal, die vervolgens een extra stap vereisen om een verpompbare slurry te maken. De JBT Chopper/Blender verkleint de bevroren vaten snel en kan, in combinatie met de geïntegreerde warmwaterverwarmingsmantel, een bevroren vat omvormen tot een verpompbaar product met slechts één machine.

De hakker/menger kan bijvoorbeeld een vat van 55 gallon bevroren concentraat van 45° Brix verwerken in ongeveer tweeënhalve minuut. Dezelfde hoeveelheid bevroren sap kan in slechts vier minuten worden geplet en bevroren pulp in slechts twee minuten.

In tegenstelling tot het tergend langzame proces dat traditionele methoden gebruiken, kunnen de Chopper-Blender-oplossingen grote bevroren vaten in een fractie van de tijd reduceren tot vloeibaar sap of concentraat, waarbij de integriteit, kwaliteit en het imago van het product tijdens het proces worden beschermd.

LEES MEER over JBT's assortiment hakselaars