Wilt u uw duurzaamheidsscore verbeteren en tegelijkertijd meer controle krijgen over sterilisatieprocessen? Voor bedrijven in vloeibare voedingsmiddelen in segmenten zoals soepen, sauzen, fruitbereidingen en zelfs gearomatiseerd water, is sterilisatie een vitaal onderdeel van de verwerkingslijn, maar al te vaak kan het energie-intensief en minder dan duurzaam zijn. JBT's Sterideal® Ohmse warmtewisselaar biedt een oplossing.

Voor voedingsmiddelenbedrijven is het behalen van een groene certificering financieel zinvol en het helpt in toenemende mate de waarde van een bedrijf te verhogen. Veel traditionele sterilisatieprocessen zijn echter allesbehalve groen. Het is dan ook geen wonder dat veel bedrijven fossiele brandstoffen willen vervangen door groenere alternatieven.

Ohmse verwarming is net zo effectief voor sappen, vloeibare eieren, fruitblokjes en gearomatiseerd water

Duurzaamheid mogelijk maken

De Sterideal Ohmse warmtewisselaar biedt een manier om deze doelen te bereiken door het gemakkelijk te maken om over te schakelen van door stoom aangedreven processen naar het gebruik van elektriciteit geproduceerd door wind, zon of andere milieuvriendelijke bronnen, zegt JBT's Research & Technology Centers Manager, Antonio Aldini.

"Een aantal grote klanten heeft ons verteld dat ze tegen 2050 willen stoppen met het verbranden van olie, wat betekent dat ze moeten overstappen van het gebruik van stoomgegenereerde processen naar het gebruik van elektriciteit uit duurzame bronnen," legt hij uit. "Ohmic biedt deze optie."

Ohmse verwarming werkt door een hoge spanning aan te brengen op producten in een warmtewisselaar. Het vloeibare voedsel reageert als een elektrische weerstand en genereert warmte via het Joule-effect. Ohmse systemen zijn vooral effectief voor in blokjes gesneden voedingsmiddelen omdat het hele productoppervlak gelijkmatig wordt verwarmd, waardoor oververhitting wordt voorkomen en de kwaliteit behouden blijft.

Een effectief, groen alternatief: de JBT Sterideal Ohmse warmtewisselaar

Uitstoot verminderen

Een segment waar de Sterideal effectief blijkt te zijn, is de groeiende markt voor gearomatiseerd water. Gearomatiseerd water, dat in enorme hoeveelheden wordt geproduceerd, kan een reeks uitnodigende commerciële mogelijkheden bieden, maar de 'natuurlijke' branding die kenmerkend is voor dergelijke producten kan worden aangetast door productieprocessen die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

Door warmte direct op een product toe te passen, in plaats van te vertrouwen op oververhit water of stoom, biedt de Sterideal ook een effectieve oplossing voor het pasteuriseren van vloeibare eieren. Dankzij de nauwkeurige verhitting kan de Sterideal een veilig product leveren, terwijl coagulatie en ongewenste verstopping van buizen en leidingen door gekookt ei wordt voorkomen.

"Het Sterideal-systeem combineert Ohmse verwarming met een conventioneel warmteterugwinningssysteem en biedt zo een manier om producten te verwarmen zonder buitensporig veel geld uit te geven," zegt Aldini. "Daarnaast biedt het klanten de optie om elektriciteit van een leverancier te gebruiken of ze kunnen het zelf produceren."

De combinatie van het systeem biedt wat Aldini omschrijft als een "nul-emissie sterilisator"."Door de manier waarop het systeem werkt, heb je geen andere energie nodig dan elektriciteit, die geregenereerd kan worden, dus het is een circulair systeem."

De Sterideal® Ohmse warmtewisselaar is beschikbaar om door klanten getest te worden in het JBT Research Technology Center in Parma, Italië. Klanten kunnen de technologie testen op hun producten of toepassingen met de ondersteuning van Antonio en zijn team.

JBT zal aanwezig zijn op Anuga FoodTec 2024 in Hal 6.1, Stand D090-F119 van 19 tot 22 maart 2024 in Keulen, Duitsland.

LEES MEER over de JBT Sterideal® Ohmse warmtewisselaar