De MicroBlend-divisie van Bevcorp en hun MicrO2 Advantage Series-mengsysteem voor koolzuurhoudende frisdranken (CSD) levert superieure, energiebesparende prestaties en produceert koolzuurhoudende frisdranken die beter smaken en langer goed blijven. De gepatenteerde technologie van MicroBlend ontlucht het gemengde product om aanzienlijk lagere niveaus van opgeloste zuurstof (DO) en stikstof te bereiken dan traditionele mengsystemen. Met lagere DO-niveausondersteunt MicrO2 hogere vulsnelheden, hogere vultemperaturen en een betere controle over het vulgewicht om de opbrengst te verhogen, de bedrijfskosten te verlagen en een superieure smaak te behouden gedurende de houdbaarheid van de verpakte drank.

"Als 's werelds enige menginstallatie voor koolzuurhoudende frisdranken die het gemengde product ontlucht,is MicrO2 een revolutie. Klanten met geïnstalleerde systemen zijn erg enthousiast over de technologie en de voordelen die ze ervaren," zegt Jay Exley, Director of Operations bij MicroBlend. "Het spargingprocesdat MicrO2gebruikt om te ontluchten is vergelijkbaar met wat de bierindustrie al jaren doet, alleen hebben we het proces versneld en andere innovaties ontwikkeld die het geschikt maken voor zowel CSD-fabrikanten als wijnmakers en andere drankenfabrikanten."

In tegenstelling tot systemen die vóór het mengen ontluchten, ontlucht de MicrO2 het volledig gemengde product. Vergeleken met traditionele systemen die DO-niveaus van 1,8 delen per miljoen (ppm) aan de vuller leveren, levert MicrO2 doorgaans DO-niveaus van 0,1 ppm voor suikerhoudende frisdranken en 0,3 ppm voor dieet frisdranken. Met MicrO2 garandeert MicroBlend een DO-niveau van 0,8 ppm of minder voor verpakte producten, zelfs als de vuller tijdens het vulproces zuurstof opneemt. Moderne vullers met voorspoelsystemen en oudere vullers die zijn aangepast met een basisspoeling zullen de herintroductie van zuurstof na MicrO2 minimaliseren om een DO-niveau van 0,1 tot 0,3 ppm in het verpakte product te handhaven.

Het verlagen van het DO-niveau verbetert de stabiliteit van de drank tijdens het verpakken. Met minder schuimvorming ondersteunt MicrO2 hogere vulsnelheden, maakt het hogere producttemperaturen mogelijk om koel- en warmtekosten te verlagen en verbetert het de controle over het nettogewicht om de opbrengst te verhogen. Door de lagere vluchtigheid van het product is er ook minder kans dat uitgestoten gassen opnieuw worden geïntroduceerd, waardoor het DO-niveau tijdens het vullen laag blijft ende CO2-consistentie toeneemt.

Een ander voordeel van MicrO2 is dat een lager DO-niveau in het verpakte product helpt om de smaak van de drank gedurende de verwachte houdbaarheid te behouden en mogelijk de houdbaarheid te verlengen.

MicrO2 is perfect voor CSD-drankfabrikanten die stalen of aluminium blikjes en PET- of glazen flessen afvullen. Het is ideaal voor gebruik met blikjes met nieuwe, eerste generatie BPA-NI (BPA non-intent) voeringen die gevoeliger zijn voor DO dan blikjes met BPA-voering. Dit is vooral belangrijk als je blikjes gebruikt van blikjesfabrikanten die alleen "no leakers" garanderen voor gevulde blikjes met DO-niveaus van minder dan 1,2 ppm.

Traditionele mengsystemen gebruikenCO2, vacuüm of membraantechnologie om het water te ontluchten voor het mengen. Hierdoor kan de DO die van nature aanwezig is in de siroop in het gemengde product worden gebracht, wat resulteert in hogere DO-niveaus. Zelfs als de siroop ontlucht wordt voor het mengen, neemt de latente vluchtigheid van het traditioneel gemengde product zuurstof op, wat resulteert in verhoogde DO-niveaus.

Het gepatenteerde MicroO2-proces maakt gebruik van spargingtechnologie omCO2 in gemengde producten te injecteren om het hele mengsel te ontluchten en lage DO-niveaus te bereiken. Meer dan 99% van deCO2 die wordt gebruikt om te ontluchten, wordt vastgehouden. Op dat moment verhoogt het systeem de pompdruk en injecteert de extra benodigdeCO2 om het product te carbonateren volgens de specificaties van de klant.

Bovendien biedt de MicrO2, door het wegvallen van vacuüm- of membraandeserratie zoals bij traditionele systemen, een compactere voetafdruk en minder bewegende delen en minder slijtdelen om het onderhoud te beperken. Met minder energie- enCO2-verbruik minimaliseert de MicrO2 de bedrijfskosten. Kortingen in verband met energiebesparingsprogramma's kunnen beschikbaar zijn bij nutsbedrijven voor en/of na de installatie om de investeringskosten verder te verlagen en de ROI te verbeteren.

Uitgerust met de standaard tanks van MicroBlend, mengt en carbonateert de MicrO2 50 tot 180 gallons per minuut. Met grotere, optionele tanks kan MicrO2 tot 250 liter per minuut produceren. De systemen kunnen doorgaans in minder dan 10 minuten worden omgeschakeld voor een nieuw product, afhankelijk van de grootte van de vuller. Met de toevoeging van de onafhankelijke spoeloptie van MicroBlend kunnen productwissels in acht tot acht en een halve minuut worden uitgevoerd. Vergeleken met traditionele mengsystemen die een vacuümontgasser of membranen moeten reinigen, biedt MicrO2 een inherent hygiënischer ontwerp omdat de ontluchting plaatsvindt binnen het normale CIP-traject (clean-in-place) van de vuller.

Klanten die andere mengsystemen van MicroBlend gebruiken, kunnen in aanmerking komen voor een aanzienlijke kostenbesparing bij een upgrade naar MicrO2, aangezien sommige tanks, meters, sensoren en andere elektronica opnieuw kunnen worden gebruikt.

Meer informatie over de microblaassystemen van Bevcorp