Voor verwerkers van vis, schaal- en schelpdieren die het vertrouwen van de consument willen winnen en hun klanten willen beschermen, is voedselveiligheid van het grootste belang. High Pressure Processing (HPP)- technologie van JBT Avure biedt een oplossing om zeevruchten vrij te houden van pathogenen en schelpresten, terwijl de opbrengst wordt verhoogd, de houdbaarheid wordt verlengd en voedingsstoffen en een vers-van-de-zee smaak worden behouden.

Koude pasteurisatie in koud water, HPP gebruikt gezuiverd water onder ultrahoge druk om schadelijke pathogenen te inactiverenzoals Listeria, Salmonella, Vibrio-bacteriën en E.coli, waardoor zeevruchten veilig kunnen worden gegeten. Tegelijkertijd speelt het een cruciale rol voor een groot deel van de vis-, schaal- en schelpdierindustrie door te helpen de kwaliteit en smaak te behouden en de houdbaarheid voor producten als rauwe vis, garnalen en kreeft met wel 30 dagen te verlengen.

HPP wordt al op grote schaal gebruikt door verwerkers van kreeften en oesters en heeft aanzienlijke voordelen als het gaat om het verhogen van de opbrengst. Bij lagere drukken scheidt HPP 100% van het vlees van de schelpen, terwijl het de totale vleesopbrengst bij kreeften met 40% verhoogt vergeleken met 25% bij gebruik van hitte.

Zeevruchten veilig maken

Maar voedselveiligheid is waarschijnlijk het gebied waar HPP zijn belangrijkste functie heeft.

Volgens het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) worden in de VS jaarlijks naar schatting 48 miljoen mensen ziek door voedselinfecties, waarbij salmonella de belangrijkste ziekteoorzaak is die in verband wordt gebracht met zeevruchten. In de ernstigste gevallen - vergiftiging door Vibrio vulnificus als gevolg van rauwe zeevruchten - worden elk jaar ongeveer 80.000 mensen getroffen en sterven er 100 in de VS.

HPP-systemen van JBT Avure maken zeevruchten veilig om te eten door potentieel dodelijke ziekteverwekkers inactief te maken. HPP is een interventietechnologie voor voedselveiligheid die erkend is door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) en andere wereldwijde voedselveiligheidsinstanties. Het inactiveert Vibrio-bacteriën in oesters tijdens het openmaken en inactiveert ook ziekteverwekkers in producten zoals garnalen, krabvlees en andere visproducten.

Opbrengst en houdbaarheid verbeteren

Van schelp- en schaaldieren maakt HPP 100% productopbrengst mogelijk zonder verlies van kwaliteit of voedingswaarde. Het proces is zo effectief dat een groot aantal kleine tot grote visbedrijven HPP al gebruiken voor het scheiden van vlees en het bereiden van vlees van hoge kwaliteit voor sushi en andere hoogwaardige producten. Dit resulteert in een aanzienlijke besparing op arbeidskosten.

HPP biedt ook aanzienlijke voordelen op het gebied van houdbaarheid. De technologie doet niet alleen wonderen bij schelpdieren, maar wordt ook gebruikt om de houdbaarheid van gezouten kabeljauw te verlengen. Vis uit de bouillon wordt ontzout en HPP'd om de houdbaarheid te verlengen en onmiddellijk thuis te kunnen koken in plaats van drie dagen te moeten wachten op het ontzouten.

HPP breidt zich zelfs uit naar enkele nieuwe productgebieden. HPP wordt gebruikt voor het verwijderen en ontsmetten van bepaalde schelpdieren voordat ze worden verwerkt tot farmaceutische producten.

De technologie helpt ook de kwaliteit en aanzienlijke voedingsvoordelen van zeewier te behouden, dat steeds meer erkend wordt als een duurzame voedselbron. Zeewier wordt niet alleen steeds meer geaccepteerd door de consument, maar wordt ook al op grote schaal gebruikt in de farmaceutische industrie.

LEER MEER over de vele voordelen van Avure HPP voor zeevruchten