Jarenlang heeft de drankenindustrie te kampen gehad met de inherente tekortkomingen van warmtewisselaars met rechte buizen. Ondanks hun ogenschijnlijke eenvoud zijn deze systemen gevoelig voor vervuiling, wat resulteert in productdeeltjes die zich hechten aan de buiswanden en leiden tot inefficiëntie, productieonderbrekingen en verminderde productkwaliteit. Dit heeft niet alleen invloed op de productiecyclus, maar verhoogt ook de onderhouds- en reinigingskosten, wat de financiële gezondheid van de activiteiten beïnvloedt.

De Sterideal® spoel van JBT komt naar voren als een baanbrekende oplossing die deze uitdagingen rechtstreeks aanpakt. Het innovatieve ontwerp, met een eindeloze spoel, elimineert verstoppingen vrijwel volledig, waardoor de sanitaire risico's en stilstandtijd aanzienlijk worden verminderd. Dit flexibele ontwerp is geschikt voor een breed scala aan dranken, waardoor het systeem geschikt is voor verschillende viscositeitsprofielen.

De kern van deze vooruitgang ligt in de verbeterde warmteoverdracht van de Sterideal®-spoel. Door het warmte-uitwisselingsproces te optimaliseren, zorgt de Sterideal® ervoor dat dranken efficiënter en gelijkmatig worden behandeld, een cruciale factor bij het handhaven van de hoogste normen voor productkwaliteit. Deze efficiënte warmteoverdracht gaat niet alleen over een snellere verwerking; het gaat over het maken van dranken die consistent voldoen aan de hoogste kwaliteits- en smaaknormen, waardoor de norm wordt gezet in de drankenverwerkende industrie.

Maximaliseren van de efficiëntie van warmteoverdracht bij UHT-verwerking

De kern van de effectiviteit van de Sterideal® spoel is het Dean-effect, een vloeistofdynamisch principe dat een revolutie teweegbrengt in de manier waarop dranken worden verwerkt. Door het genereren van Dean-wervelingen verbetert dit effect het mengen van het product aanzienlijk, wat leidt tot een meer uniforme behandeling van de drank. Deze verbeterde menging is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat elk deeltje van de drank een consistente blootstelling aan hitte krijgt, waardoor de kwaliteit en voedingswaarde behouden blijven.

Dean Effect Renders

Bovendien draagt het Dean Effect bij aan een aanzienlijke verbetering van de efficiëntie van de warmteoverdracht - tot 30% effectiever dan traditionele rechte buizen. Deze efficiëntie zorgt niet alleen voor een snel en uniform verwarmingsproces, maar vertaalt zich ook in kortere en compactere sterilisatoren. Het compacte ontwerp van de Sterideal® Spoel bespaart niet alleen ruimte, maar optimaliseert ook het hele sterilisatieproces, waardoor het efficiënter en kosteneffectiever wordt.

Het Dean-effect en zijn sleutelrol in productkwaliteit

Het Dean Effect, een integraal facet van vloeistofdynamica, speelt een centrale rol in het ontwerp van de Sterideal Coil en herdefinieert hoe eiwitrijke dranken worden behandeld in het UHT-proces. Maar wat is dit effect precies en waarom is het zo cruciaal voor de drankenindustrie?

Het Dean Effect begrijpen

Wanneer een vloeistof door een gebogen kanaal of pijp stroomt, ontstaan er secundaire stromingspatronen, bekend als decanale wervelingen, loodrecht op de primaire stromingsrichting. Deze wervelingen zijn het resultaat van de balans tussen centrifugale krachten en drukgradiënten. Terwijl de vloeistof door de rondingen van de Sterideal Spoel stroomt, komen deze Dean wervelingen in actie, waardoor een wervelende beweging ontstaat.

Deze wervelende beweging die veroorzaakt wordt door het Dean Effect is niet alleen maar een spektakel van vloeistofdynamica; het is een spelbreker voor het mengen van producten. Traditionele rechte buizen maken dergelijke mengpatronen niet mogelijk. De Sterideal Coil daarentegen, met zijn gebogen ontwerp, zorgt ervoor dat de drank grondig gemengd wordt, waardoor temperatuurgradiënten geëlimineerd worden. Deze homogene menging is vooral cruciaal voor dranken met verschillende componenten, zodat elk deeltje gelijkmatig wordt behandeld.

Warmteoverdracht versterken

De wervelingen die worden gevormd door het Dean Effect houden niet op bij het verbeteren van het mengen van producten. Ze spelen een fundamentele rol bij het verbeteren van de warmteoverdracht. Als de drank wervelt, zorgt dit voor een constanter contact met de wanden van de pijp, wat een efficiënte warmte-uitwisseling mogelijk maakt.

Deze verbeterde warmteoverdracht, die tot 30% effectiever kan zijn dan in rechte buizen, zorgt ervoor dat het product snel en gelijkmatig de gewenste temperatuur bereikt. Het resultaat? Een sneller sterilisatieproces en dranken die hun authentieke smaak en voedingswaarde behouden.

Compacte sterilisatoren en hoogwaardige uitvoer

Met zijn verbeterde warmteoverdracht en geoptimaliseerde menging kan de Sterideal Coil zich compactere sterilisatoren veroorloven. Deze sterilisatoren zijn weliswaar kleiner, maar leveren hoge prestaties en zorgen voor een consistente productkwaliteit. Bovendien garandeert de uniforme warmtebehandeling gelijke steriliteitsniveaus in de hele batch, waardoor consumenten elke keer weer een drank van hoge kwaliteit krijgen.

Gemakkelijk verwerken van zeer viskeuze producten

Viskeuze producten, zoals dikke smoothies of bepaalde zuiveldranken, vormen een unieke uitdaging in het UHT-proces. Hun inherente dikte kan leiden tot ongelijkmatige verhitting en mogelijke vervuiling. De wervelende beweging die door het Dean Effect wordt veroorzaakt, zorgt er echter voor dat zelfs deze dikke dranken grondig worden gemengd. Het resultaat is een UHT-proces dat viskeuze producten met ongeëvenaard gemak verwerkt, waardoor de Sterideal Spoel zich onderscheidt in de drankenverwerkende sector.

Verwerking van dranken veranderen: Het voordeel van de Sterideal®-spoel

weergave van JBT UTH Sterideal CoilDe Sterideal® Coil van JBT is een baanbrekende oplossing die de inherente uitdagingen van rechte buizenwarmtewisselaars in de drankenindustrie aanpakt. Het innovatieve ontwerp maakt gebruik van de kracht van het Dean Effect, waardoor het mengen van producten en de efficiëntie van de warmteoverdracht aanzienlijk worden verbeterd, wat uiteindelijk leidt tot kortere sterilisatietijden en dranken van hogere kwaliteit. Omdat deze technologie zelfs zeer viskeuze producten probleemloos kan verwerken, is het een veelzijdige oplossing voor een breed scala aan drankprofielen.

Bij JBT zetten we ons in voor innovatie en uitmuntendheid. De Sterideal®-spoel is een bewijs van onze toewijding aan het bevorderen van drankproductietechnologie. Om uw vertrouwen in onze technologie verder te vergroten, bieden we het Expert Assurance programma aan.

Expert Assurance stelt onze klanten in staat om hun thermische processen te optimaliseren, warmtebehandelingen te valideren en industriële machine-instellingen te verfijnen. Dit garandeert het blijvende succes van uw activiteiten. Omarm de toekomst van drankenproductie met JBT om u te helpen consistente kwaliteit en efficiëntie te leveren.

Meer informatie over de Sterideal®-spoel van JBT