Wilt u fruit en groenten verwerken voor puree, yoghurt, soepen en sauzen zonder smaak, kleur en waardevolle vitaminen te verliezen? Ohmse verwarmingstechnologie van JBT zou wel eens de oplossing kunnen zijn die uw bedrijf nodig heeft. De Ohmic technologie is in staat om in enkele seconden de gewenste temperaturen te bereiken zonder de integriteit van het product te beschadigen, en bespaart op verwerkingstijd en beschermt de kwaliteit.

Bij producten zoals vruchtenmoes in het segment babyvoeding ligt de nadruk niet alleen op veiligheid en verpakking, maar ook op het belang dat de baby de nodige voedingsstoffen en energie binnenkrijgt die essentieel zijn voor zijn groei. noodzakelijke voedingsstoffen en energie krijgt die essentieel zijn voor hun groei.

Een elektrische verwarmer die elektriciteit in plaats van stoom gebruikt om voedingsmiddelen te verwarmen, het zachte proces dat integraal deel uitmaakt van JBT's Sterideal® Ohmic is niet alleen sneller dan conventionele methoden, maar helpt ook vitaminen, kleur, smaak en algehele integriteit te behouden.

Nu veel grote verwerkers ernaar streven om tegen 2050 te stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen, biedt de Ohmic bovendien een snelle manier om duurzame doelen te helpen bereiken.

Volgens Antonio Aldini, R&D Manager bij JBT, heeft de lage snelheid van conventionele verwarmers vaak een negatieve invloed op de kwaliteit van fruitstukjes of puree. "Als het om fruit gaat, zijn conventionele verwarmers niet erg snel en dus kook je het product meestal te gaar om het te steriliseren", legt hij uit. "En als je fruitmoes te gaar maakt, verlies je de kleur, de smaak en de vitaminen."

Behoud van kwaliteit en knapperigheid

De Sterideal Ohmic (foto hierboven) is net zo effectief voor het pasteuriseren van fruitstukjes - zoals perzik, peer, banaan of bessen - die vaak worden gebruikt bij de bereiding van yoghurt. "Met een conventioneel verwarmingselement duurt het lang voordat de warmte het midden van de fruitstukjes bereikt - met de Sterideal verwarmt de elektriciteit alles in de Ohmic-buis extreem snel," zegt Aldini.

In feite is de Ohmic verwarmingssnelheid 10-20 keer hoger dan conventioneel. Terwijl de conventionele verwarmingssnelheid voor viskeuze producten - zoals fruitbereidingen - ongeveer 0,5°C per seconde is, verwarmt Ohmic met een snelheid van 5-7°C per seconde. "Deze hogere verwarmingssnelheid betekent een lagere 'kook'-impact, wat leidt tot een verser aanvoelend product," legt Aldini uit.

"Met Ohmic is de productkwaliteit zichtbaar verbeterd: blokjes en deeltjes blijven beter behouden, net als een hoger 'crunch'-effect. De kleur is ook beter, terwijl producten zoals fruitpuree en fruitdeeltjes meer naar vers fruit smaken."

Integriteit toevoegen

Een ander groot voordeel van de Sterideal, die beschikbaar is als uitbreiding op bestaande apparatuur, is de mogelijkheid om de integriteit van het fruit te behouden. Met conventionele verwarmers worden kwetsbare stukken fruit zoals aardbeien vaak beschadigd door interne pompen of lange buizen en kleppen. De korte buizen van 1-2 m die door de Sterideal worden gebruikt, helpen de integriteit van het product te waarborgen terwijl het door het systeem gaat.

Aangezien de Sterideal geen kookprocessen gebruikt tijdens pasteurisatie, helpt de oplossing ook om de knapperigheid van het product te behouden, waardoor fruitstukjes met een bite meer lijken op hun verse equivalent.

Een andere toepassing is Sterideals vermogen om de integriteit, voedingsstoffen, kleur en smaak van gehakte of hele groenten te behouden in soepen, sauzen en kant-en-klaarmaaltijden. "Alle groenten die delicaat zijn, raken beschadigd door overkoken; het Ohmic systeem behoudt hun integriteit, smaak en andere kenmerken," voegt Aldini toe.

LEER MEER over het JBT Sterideal Ohmic systeem