Verwerkt u groenten om in te blikken of in te vriezen? JBT Urtasun biedt innovatieve, kosteneffectieve, hygiënische, veiligheids- en energiebesparende systemen die kunnen worden gecombineerd met een JBT Unifiller en X-52 of X-59 Can Closer voor inblikken - of een Frigoscandia FLoFREEZE® IQF Freezer - voor een complete lijnoplossing.

Een van de meest effectieve items in deze complete lijn is de Urtasun Blancheureen apparaat dat zijn waarde bewijst bij het inblikken of invriezen van groenten.

Blancheren wordt vaak gebruikt om enzymen te deactiveren die een negatieve invloed kunnen hebben op de kleur, smaak en textuur van producten, terwijl de vitaminen ook beter worden vastgehouden. Een ander voordeel van blancheren is de mogelijkheid om knapperige groenten zoals broccoli en asperges zachter te maken, waardoor ze makkelijker in zakken of blikken te verpakken zijn.

"In elke groenteverwerkingslijn zijn er twee kritieke elementen: het midden van het proces waar de groenten worden gewassen en gedroogd; gevolgd door blancheren en invriezen of inblikken," legt Iñigo Pardo uit, global sales manager voor JBT Urtasun. "Tijdens het blancheren deactiveren we het enzym dat ervoor zorgt dat groenten gaan rotten. Je kunt dit enzym niet doden, maar je kunt het wel deactiveren door de groenten één of twee minuten te koken bij 98C in de blancheur."

"Blancheren zorgt ervoor dat groenten niet gaan rotten gedurende de tijd dat ze ingevroren in een zak zitten."

Aanzienlijke synergieën

De volgende belangrijke functie van het apparaat is het verlagen van de temperatuur van de groenten tot ongeveer 7C of 8C, voordat ze uit de blancheur worden gehaald en op een Urtasun ontwateringsband worden geplaatst. Trilband (foto) om alle waterdeeltjes uit de blancheur te verwijderen die de vriezer zouden kunnen blokkeren. Hierna gaat het naar een Frigoscandia vriestunnel of een JBT vul- en sluitmachine, klaar voor verpakking, verpakking en transport.

"Elke groente die door de blancheur gaat, moet verder naar een vriestunnel of vuller en dichterbij," zegt Pardo. "Doordat we deel uitmaken van JBT kunnen we dit proces op een geïntegreerde manier uitvoeren en de klant een complete oplossing bieden."

Urtasun en Frigoscandia werken nu samen aan een aantal projecten en hebben de verkoop van hun eerste complete oplossing aan een grote verwerker in Australië bevestigd.

Als onderdeel van deze complete lijn voorziet JBT de klant van een Urtasun blancheur die verbonden is met een trilband om zoveel mogelijk water te verwijderen, aangevuld met een Frigoscandia vriestunnel en andere JBT end-of-line apparatuur. "Van de blancheur tot het vullen van de containers, het is allemaal apparatuur en oplossingen van JBT," zegt Pardo.

Urtasun levert echter niet alleen apparatuur voor diepvriesoplossingen, maar heeft ook belangrijke synergieën op het gebied van conserven en versproducten. Deze omvatten systemen voor ontvangst en chemisch reinigen producten. Voor het inblikken gaan de groenten na het passeren van deze stadia naar de blancheur voordat het inblikken begint.

LEES MEER over JBT Urtasun oplossingen voor groenteverwerking