Door Carlos Fernandez, JBT Duurzaamheidsadviseur

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in de editie augustus 2023 van International Food Marketing & Technology.

Hoe kunnen voedselverwerkers een duurzamere verwerking realiseren in dit tijdperk van stijgende kosten?

Voor veel bedrijven is er een acute behoefte om de efficiëntie van bestaande apparatuur te maximaliseren en tegelijkertijd de productiviteit te verhogen. Tegelijkertijd neemt de druk van consumenten en retailers toe om de voedselindustrie duurzamer te maken. Voedselverwerkende bedrijven in verschillende sectoren en categorieën - van zuiveldranken en sappen tot soepen en sauzen in blik tot vis, gevogelte en vlees - hebben gemeenschappelijke uitdagingen, zoals een groeiende behoefte om de efficiëntie te maximaliseren en te voldoen aan steeds luidere duurzaamheidseisen.

Het is misschien geen verrassing dat velen de levensduur van bestaande apparatuur willen verlengen. Bedrijven zijn zich er echter ook van bewust dat apparatuur up-to-date en in optimale omstandigheden moet worden gehouden om dit doel te bereiken. Tegen deze achtergrond geloof ik dat er behoefte is aan wat ik proceskennis en toepassingskennis noem.

De argumenten voor proceskennis

Proceskennis is van vitaal belang omdat het ervoor zorgt dat producten de consument in optimale omstandigheden bereiken. Door valkuilen zoals oververhitting tijdens sterilisatie te vermijden, besparen bedrijven niet alleen energie, maar voorkomen ze ook schade aan hun producten. Het raadplegen van een technicus met diepgaande proceskennis zal uw bedrijf helpen om te voldoen aan de vereisten voor voedselveiligheid en om de houdbaarheid van producten te verlengen. Daardoor gaan er minder producten verloren en wordt uw bedrijf duurzamer.

Een ander fundament van duurzaamheid - en een die veel van mijn klanten hebben genoemd - ligt in de betrouwbaarheid en prestaties van de apparatuur. De sleutel tot beide factoren is het kunnen putten uit een hoge standaard van technologie, onderhoud en - het allerbelangrijkste - kennis over hoe de apparatuur het beste kan worden bediend. Een gebrek aan deze kennis kan leiden tot verspilling van personeel, apparatuur en operationele kosten.

Hoe toepassingskennis kan helpen

Toepassingskennis richt zich op meer praktische aspecten. Bij JBT bieden we klanten bijvoorbeeld ondersteuning in de vorm van applicatiekennis om de werking van apparatuur in hun eigen faciliteiten te beoordelen om er zeker van te zijn dat ze geen voedselveiligheidsprobleem hebben of onnodig veel energie of water verspillen.

Toepassingskennis is ook terug te vinden in de verse kant van ons bedrijf. Voor de verwerking van citrusvruchten adviseren onze technici specifieke instellingen voor de citrusextractieapparatuur, afhankelijk van het seizoen en de variëteit. Hierdoor kunnen klanten het maximale niveau aan sap, pulp en resten uit hun citrusvolumes halen.

Toegepaste duurzaamheid

Laat me een paar specifieke voorbeelden geven van proces- en toepassingskennis in actie.

Via onze wereldwijde Food Technology Centers (FTC's) en Groene retrofitshelpt JBT klanten al om hun productiviteit en efficiëntie te verbeteren en tegelijkertijd duurzamer te worden. In dit proces helpen we klanten om winstgevender, minder verspillend en economisch levensvatbaarder te worden op de lange termijn, zodat er een toekomst is voor alle betrokkenen.

JBT FTC's bieden een Research & Development bron voor klanten die zich richt op het maximaliseren van de effectiviteit en productiviteit van nieuwe of bestaande apparatuur en het verlengen van de levensduur. FTC's bevatten - vaak op ware grootte - replica's van JBT-apparatuur die exact dezelfde processen kunnen reproduceren die voedselverwerkers gebruiken bij het vullen, inblikken of mengen.

Klanten kunnen putten uit de aanzienlijke kennis van JBT experts op het gebied van voedselveiligheid, voedingswetenschap en toepassingen om de beste resultaten te halen uit hun apparatuur en de gewenste eindresultaten voor hun producten. Veel bedrijven weten hoe ze staal moeten lassen of metaal moeten buigen, en JBT is daarop geen uitzondering. Maar we begrijpen ook de producten en de processen, zodat klanten met vertrouwen producten kunnen leveren met de best mogelijke houdbaarheid en voedselveiligheid, en dat alles met het oog op optimale eindresultaten.

Door de prestaties van een verwerkingsfaciliteit op industrieel niveau na te bootsen, kunnen we de optimale omstandigheden beoordelen die nodig zijn om de gewenste resultaten met voedingsmiddelen te behalen. JBT maakt verder gebruik van de expertise van haar technici om klanten training te geven, de behandeling van bestaande producten en processen te maximaliseren en het testen van nieuwe apparatuur te dekken. We voeren live demonstraties uit voor klanten, zodat ze in levende lijve de werking kunnen zien van processen die ze eerder misschien alleen in presentaties hadden gezien.

Veel klanten willen niet hun hele installatiebestand vervangen. In plaats daarvan willen ze oudere apparatuur op een prestatieniveau brengen dat overeenkomt met nieuwe systemen. Deze aanpak is logisch en sluit aan bij de principes van de circulaire economie. JBT's Green Retrofits stellen klanten in staat om dit doel te bereiken.

Via ons Green Retrofit programma helpen we de prestaties van geïnstalleerde apparatuur te maximaliseren door de productiviteit en efficiëntie te verbeteren en tegelijkertijd de impact op het milieu te minimaliseren.

Is het dus mogelijk om zowel duurzaamheid als kostenbesparingen te realiseren? Absoluut. Klanten helpen duurzamer te worden door het maximale uit hun producten te halen is de essentie van een goede leverancier van voedselverwerkingstechnologie. Door te investeren in proceskennis en applicatiekennis kunnen voedselverwerkers aanzienlijke besparingen realiseren en tegelijkertijd duurzame praktijken omarmen.

Terwijl bedrijven samenwerken om een groenere, efficiëntere en winstgevendere toekomst voor de voedingsmiddelenindustrie te creëren, is het duidelijk dat duurzaamheid en kostenbesparingen hand in hand kunnen gaan. Nu is het tijd voor bedrijven om prioriteit te geven aan duurzame verwerkingsmethoden en de voordelen voor hun activiteiten en het milieu te benutten.