Door Douglas Woodruff, Vice President Wereldwijde Ontwikkeling van Nieuwe Producten en Technologie 

In een tijdperk waarin bedrijven de uitdagingen van duurzaamheid moeten aangaan, staat JBT Corporation in de voorhoede van deze belangrijke overgang. Bij JBT geloven we dat duurzaamheid geen ver doel is, maar een integraal onderdeel van onze reis naar het creëren van innovatieve oplossingen voor onze klanten, terwijl we optimaal gebruik maken van 's werelds kostbare grondstoffen.

Onze toewijding aan duurzaamheid zit diep verankerd in onze innovatieve cultuur, wat vooral zichtbaar is in onze benadering van New Product Development (NPD). We richten ons op drie fundamentele gebieden: Optimalisatie van water, stoom en andere nutsvoorzieningen, vermindering van voedsel- en niet-voedselafval en innovatief onderzoek en ontwikkeling.

Meer efficiëntie door optimalisatie van nutsvoorzieningen

Op het gebied van utiliteitsoptimalisatie benadrukt JBT het belang van efficiëntie van apparatuur, streeft het naar langere looptijden en onderzoekt het voortdurend nieuwe technologieën die de productiviteit verhogen en tegelijkertijd de impact op het milieu minimaliseren.

Neem bijvoorbeeld het Avure HPP FlexiBulk™ System, een product dat is ontworpen met een acute focus op efficiëntie en aanpasbaarheid. Dit innovatieve systeem biedt hogedrukverwerking (HPP) voor zowel individuele als bulkverpakkingen. Door de optie te bieden om conventionele aseptische bulkzaktechnologie te gebruiken die is aangepast voor HPP, maakt het FlexiBulk Systeem het mogelijk om het afgewerkte voedingsproduct in elke verpakking te vullen, inclusief blikjes en glazen flessen. We hebben het FlexiBulk-systeem geoptimaliseerd zodat het 35% minder energie verbruikt dan vergelijkbare systemen. Bovendien verhoogt het de verwerkingscapaciteit tot meer dan 90% van de HPP-verwerkingskorf, waardoor de verwerkingscapaciteit per cyclus aanzienlijk toeneemt en verspilling van plastic voor eenmalig gebruik kan worden geëlimineerd.

Ons streven naar duurzaamheid houdt daar niet op. Onze PLF Powder Filler Virtus, speciaal ontworpen om een breed scala aan voedingspoeders te verwerken, is een ander goed voorbeeld van hoe we duurzaamheid integreren in ons productontwerp. Deze vuller presteert beter dan conventionele roterende machines met een 50% lager elektriciteitsverbruik en een 20% lager persluchtverbruik, terwijl de machine 30% minder ruimte inneemt. Door duurzaamheid te verweven met efficiëntie zetten we stappen in de richting van een groenere en meer vindingrijke voedselverwerkende industrie.

Afval beperken door doordachte innovatie

Een andere hoeksteen van onze duurzaamheidsinspanningen is afvalvermindering. Bij JBT innoveren we voortdurend om de houdbaarheid van voedingsproducten te verlengen, het gebruik en rendement van voedingsmiddelen en ingrediënten te maximaliseren en zo voedselverspilling tegen te gaan.

Denk eens aan ons Proseal casepackingsysteem. Dit systeem integreert nauw met de productielijn om afval te verminderen. Het gaat niet alleen om het verminderen van fysiek afval; door het verpakkingsproces te automatiseren, verminderen we de benodigde arbeid en voorkomen we repetitieve bewegingen, wat bijdraagt aan een algehele veiligere en efficiëntere werkomgeving.

Op het gebied van non-food afvalbeheer is JBT vastbesloten om het gebruik van recyclebare en biologisch afbreekbare verpakkingen te vergroten. De toepassing van Proseal's bovenafdichting in plaats van traditionele clamshell en clip-on deksels heeft bijvoorbeeld het potentieel om verpakkingsmaterialen te verminderen met een opmerkelijke 45%. Om dit in perspectief te plaatsen: dit betekent dat voor elke 1 miljoen trays die topsealed zijn, 10 ton plastic niet op de vuilnisbelt belandt.

Een revolutie in de voedingsindustrie door R&D

Innovatie en onderzoek zijn de drijvende krachten achter ons streven naar duurzaamheid. Onze R&D-teams werken voortdurend aan baanbrekende technologieën, zoals het mengen van ingrediënten op plantaardige basis en het ontwikkelen van apparatuuroplossingen voor vlees- en vistechnologieën op celbasis.

bioreactor voor vlees met celcultuur, vrouwen in lab die vlees met celcultuur evalueren

Als onderdeel van onze duurzame R&D-initiatieven hebben we veel bereikt op het gebied van kweekvleesoplossingen. Met wettelijke goedkeuring voor celcultuurvlees in de VS zijn we klaar om onze klanten volledige oplossingen te bieden die hen helpen concurrerend te blijven in deze veranderende markt. Van media prepare skids tot bioreactoren en oogsttanks, JBT staat klaar om kweekvleesbedrijven te helpen bij het opschalen naar volledige productie.

Onze toekomst behouden met innovatieve technologieën

In ons niet-aflatende streven naar duurzaamheid hebben we de traditionele conserveringstechnologieën in containers gerevolutioneerd. Onze innovatieve producten zoals de Retort SuperStatic, het Retort Energy Recovery System en de 2,1 m Pressure Rotary hebben ons stoom- en proceswaterverbruik aanzienlijk verminderd, waardoor deze systemen veel milieuvriendelijker zijn dan hun voorgangers.

Grafiek van de werking van het ERS

Door ons innovatieve werk hebben we stoomreducties van 10-40% en tot 45% minder gebruik van proceswater in onze conserveringssystemen weten te bereiken, wat getuigt van onze toewijding aan het behoud van hulpbronnen en zorg voor het milieu.

Duurzaamheid bevorderen met JBT

Door middel van strategische initiatieven om afval te verminderen, de efficiëntie te verhogen en verantwoord te innoveren, streven we ernaar om de lat voor duurzame bedrijfspraktijken binnen onze branche steeds hoger te leggen. We proberen ons niet alleen aan te passen aan een veranderende wereld, maar werken er actief aan om de wereld ten goede te veranderen. Elk product dat we ontwikkelen, elke oplossing die we bieden, brengt ons een stap dichter bij dit doel.

Bij JBT is duurzaamheid niet alleen een statement, het is onze manier van zakendoen. Door beter gebruik te maken van 's werelds kostbare bronnen en oplossingen te bieden die het succes van onze klanten op duurzame wijze verbeteren, stuwen we niet alleen ons bedrijf vooruit; we maken ook een betekenisvolle impact op de toekomst van onze planeet. Onze reis naar duurzaamheid is een voortdurend streven naar innovatie, efficiëntie en verantwoorde groei. Het is een toewijding die ons werk elke dag vorm geeft en die ons drijft om een toekomst te creëren waarin het succes van ons bedrijf naadloos aansluit bij de gezondheid van onze planeet. Het is een toekomst waar we trots op zijn om deel van uit te maken en die we graag helpen vormgeven.

Door voor JBT te kiezen, profiteren onze klanten niet alleen van geavanceerde, efficiënte oplossingen, ze worden ook onderdeel van een grotere beweging. Een beweging naar een duurzamere, efficiëntere en vindingrijkere wereld. Samen maken we van de wereld een betere plek, één innovatief product per keer.

Meer informatie over de ESG-inspanningen van JBT