Heeft u een pasteurisatiesysteem dat duur, energieverspillend en traag is, en weet u niet hoe u het kunt verbeteren? Dit is precies wat er gebeurde met een vooraanstaande vleesverwerkende klant in België die JBT's Research & Technology Center in Sint Niklaas uitdaagde om met een oplossing te komen die energie, geld en tijd zou besparen en toch niet minder effectief zou zijn.

JBT heeft een reeks Research & Technology Centers over de hele wereldwaaronder in Madera, Californië, Parma, Italië, en in dit geval Sint Niklaas, België, die klanten de mogelijkheid geven om voedingsproducten te testen in reële omstandigheden in de verwerkingsfabriek.

De uitdaging

"JBT doet vaak vergelijkbare testen voor klanten, maar deze was heel anders", zegt Jo Suys, manager van het Sint Niklaas Research & Technology Center.

De klant die JBT Sint Niklaas benaderde pasteuriseert gevogelteproducten van hoge kwaliteit, vooral kalkoen en kip, in kookkamers; een proces dat de houdbaarheid helpt verlengen en het vlees malser maakt. Hoewel dit proces effectief is voor pasteurisatie, bleek het systeem een aanzienlijke hoeveelheid stoom - en dus energie - te verliezen als gevolg van continue ontluchting.

"De klant werkt bij atmosferische druk, maar ze verliezen veel energie omdat ze de kamers voortdurend moeten ontluchten om de interne temperatuur op peil te houden," legt Suys uit.

"Op dit moment duurt de pasteurisatie in de kookkamers uren," vervolgt hij. "Vanuit de kamers gaat het vlees dan tussen twee koelfasen waarbij het hele proces een dag in beslag neemt."

De oplossing

De oplossing die JBT voorstelt is om het pasteurisatieproces te verplaatsen van kookkamers naar een Retort - waarbij hogere temperaturen en overdruk worden gebruikt - met als resultaat dat de totale verwerkingstijd drastisch kan worden verkort.

In plaats van een hele dag te besteden aan het pasteuriseren en koelen van een rauw product, JBT Retorts deze tijd met wel 50% verkorten omdat het hele proces in de machine plaatsvindt. Dit omvat pasteurisatie op hoge temperatuur met overdruk, koeling met zowel normaal koelwater als een tweede fase op een lagere temperatuur.

"Alles bij elkaar besparen we op energie en tijd, waardoor de klant sneller en duurzamer kan worden," zegt Suys. "Het energieverlies dat de klant nu heeft is enorm, dus dat is een grote winst, en ook de winst in procestijd en capaciteit is heel belangrijk."

MEER WETEN over JBT onderzoeks- en technologiecentra