Voedselzekerheid is een wereldwijd probleem dat gevolgen heeft voor iedereen. Naarmate de wereldbevolking groeit, wordt de behoefte aan duurzame productie van voldoende, veilig en voedzaam voedsel steeds belangrijker.

Bij JBT zetten we ons volledig in om deze uitdagingen op het gebied van wereldwijde voedselzekerheid aan te gaan. Ons werk richt zich op het verbeteren en afstemmen van voedselproductie en -verwerking. Ons doel is om de beschikbaarheid en toegankelijkheid van voedsel te verbeteren en de veiligheid ervan te garanderen. Op die manier dragen we bij tot de realisatie van wereldwijde voedselzekerheid.

Voedselzekerheid begrijpen: Een complexe uitdaging

Voedselzekerheid is de toestand waarin elk individu consistent toegang heeft tot kwaliteitsvoedsel. Zo formuleert de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) het in eenvoudige bewoordingen. Het verwijst naar de constante beschikbaarheid van voldoende, veilig en voedzaam voedsel voor iedereen.

Dit voedsel moet afgestemd zijn op hun voedingsbehoeften en -voorkeuren en een gezonde, actieve levensstijl ondersteunen. Ongeacht de locatie of economische status moet iedereen ongehinderd toegang hebben tot het voedsel dat nodig is voor zijn of haar welzijn.

Uit deze definitie blijkt duidelijk dat voedselzekerheid niet alleen te maken heeft met het produceren van voldoende voedsel. Het gaat om meerdere dimensies die een complex beeld schetsen van de ingewikkelde uitdaging van mondiale voedselzekerheid. Deze dimensies zijn beschikbaarheid, toegang, gebruik en stabiliteit, die elk een unieke en cruciale rol spelen in het voedselzekerheidsparadigma.

Beschikbaarheid van voedsel: De essentiële rol van productie

De eerste dimensie, voedselbeschikbaarheid, gaat over de aanwezigheid van voldoende voedselvoorraden. Dit deel is nauw verbonden met hoe we voedsel maken. Hierbij gaat het om de processen van het verbouwen, oogsten, verwerken, verpakken en distribueren van voedsel.

Omdat er steeds meer mensen op onze planeet wonen, moeten we ervoor zorgen dat er genoeg voedsel is voor iedereen. We moeten onze hulpbronnen op de beste en meest duurzame manier gebruiken om voedsel te produceren.

Bij JBT erkennen we de cruciale rol die voedselproductie speelt bij het garanderen van de beschikbaarheid van voedsel. Daarom maken we gebruik van innovatieve technologieën om de opbrengst te verhogen en voedselverspilling te minimaliseren. Deze initiatieven vergroten de beschikbaarheid van voedsel en uiteindelijk de wereldwijde voedselzekerheid.

In onze missie om de productiviteit van de landbouw te verhogen, maken we gebruik van technologieën en methoden die de levensduur van producten die worden geteeld op landbouwgrond over de hele wereld optimaliseren. Op die manier willen we voedselverspilling tegengaan. We hebben bijvoorbeeld speciale coatings ontwikkeld die de houdbaarheid van verse producten aanzienlijk verlengen, waardoor bederf en verspilling worden tegengegaan.

We ondersteunen ook Controlled Environment Agriculture (CEA). Deze innovatieve benadering van voedselproductie maakt het mogelijk om producten van hoge kwaliteit te telen, ongeacht de externe omgevingsfactoren. Door gebruik te maken van CEA stimuleren we de productiviteit van de landbouw en zorgen we ervoor dat verse producten het hele jaar door beschikbaar zijn.

 Kropjes sla belicht met UV-licht in een Controlled Environment Agriculture (CEA) omgeving, wat het gebruik van geavanceerde technologie voor geoptimaliseerde slateelt en -groei benadrukt.

Toegang tot voedsel: economische en fysieke aspecten

De tweede dimensie van voedselzekerheid, toegang, heeft betrekking op de economische en fysieke mogelijkheden van mensen om aan voedsel te komen. Economische toegang verwijst naar de kosten van voedsel, terwijl fysieke toegang betrekking heeft op de beschikbaarheid en nabijheid van voedselbronnen.

Bij JBT zijn we vastbesloten om zowel de economische als fysieke toegang tot voedsel te verbeteren. We zijn ervan overtuigd dat het optimaliseren van voedselproductieprocessen een belangrijke rol speelt bij het bereiken van deze doelstelling.

We kunnen de efficiëntie en duurzaamheid van processen verbeteren. Dit zal ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot voedzaam, veilig voedsel. Het maakt niet uit waar ze wonen of wat hun economische status is, ze kunnen toegang krijgen tot het voedsel dat ze nodig hebben.

Onze hogedruktechnologieën HPP (High-Pressure Processing) en sterilisatie in containers zijn voorbeelden van hoe we de toegang tot voedsel verbeteren. Deze technologieën verlengen de levensduur van voedsel, waardoor het makkelijker wordt om voedzaam voedsel te distribueren in afgelegen gebieden. Zonder deze technologieën zouden deze gebieden het moeilijk hebben om toegang te krijgen tot voedsel. Tegelijkertijd kunnen we, door de productie-efficiëntie te verbeteren en verspilling tegen te gaan, de kosten van voedsel verlagen en zo de economische toegang verbeteren.

Gebruik van voedingsmiddelen: Kwaliteit, voeding en veiligheid

Het gebruik van voedsel, de derde dimensie van voedselzekerheid, benadrukt het belang van de voedingskwaliteit van voedsel. Het is niet genoeg om voldoende voedsel te hebben. We moeten er ook voor zorgen dat het voedsel dat we consumeren de voedingsstoffen levert die ons lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid.

Deze dimensie benadrukt het belang van evenwichtige voeding die aan alle voedingsbehoeften voldoet. Voedselveiligheid is essentieel voor het gebruik van voedsel. Onveilig voedsel kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken, waardoor voedselonzekerheid erger wordt.

Verse producten uitgestald op een rustieke houten tafel, met een kleurrijke en voedzame selectie fruit en groenten.

Bij JBT is voedselveiligheid een onmisbaar aspect van onze activiteiten. We maken gebruik van geavanceerde technologieën, zoals de antimicrobiële oplossingen van Prevenio, om te zorgen voor een veiligere en duurzamere keuze voor het wassen van producten.

We streven ernaar om de hoogste voedselveiligheidsnormen in acht te nemen bij onze activiteiten. Dit helpt de kwaliteit en veiligheid van het voedsel dat we maken en verwerken te verbeteren. Dit bevordert op zijn beurt een beter voedselgebruik.

Stabiliteit van voedingsmiddelen: Consistentie bereiken

Voedselstabiliteit, de vierde en laatste dimensie van voedselzekerheid, benadrukt de noodzaak van een constante toegang tot voedsel. Het erkent dat voedselzekerheid geen statische toestand is. Het is eerder dynamisch en kan snel veranderen door verschillende factoren, zoals economische onzekerheid, conflicten en veranderingen in het milieu.

Bij JBT dragen onze inspanningen aanzienlijk bij aan het bereiken van stabiliteit in voedselzekerheid. Met onze technologieën zorgen we voor een consistente beschikbaarheid, toegang en gebruik van voedsel. Deze technologieën verhogen de opbrengst, verbeteren de voedselveiligheid en verlengen de houdbaarheid van voedsel.

Het is vooral belangrijk om betrouwbare voedselbronnen te hebben in tijden van crisis. Natuurrampen, oorlogen en economische recessies kunnen traditionele voedselvoorzieningsketens verstoren. In deze situaties is het essentieel om alternatieve voedselbronnen te hebben.

Toekomstprojecties en de rol van innovatie

Als we naar de toekomst kijken, wordt het duidelijk dat we dringend moeten zorgen voor een groeiende wereldbevolking. Het Department of Economic and Social Affairs van de Verenigde Naties voorspelt dat de wereldbevolking in 2050 9,8 miljard mensen zal bedragen. Dit is een toename van bijna 2 miljard ten opzichte van de huidige cijfers.

Deze verwachte bevolkingsgroei vereist een evenredige toename van de voedselproductie. Deze toename moet echter op duurzame wijze worden gerealiseerd. We moeten rekening houden met de delicate balans van de beperkte hulpbronnen van onze planeet en de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan.

We zien deze uitdagingen niet als obstakels, maar als kansen voor innovatie. Ons streven naar innovatie is onwrikbaar. We bedenken en implementeren geavanceerde technologieën en systemen om de efficiëntie en duurzaamheid van voedselproductie en -verwerking te verhogen.

In de komende jaren zullen we onze onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen richten op het identificeren en creëren van baanbrekende oplossingen. Deze oplossingen zijn gericht op het verbeteren van de landbouwproductiviteit, het verminderen van voedselverspilling, het verminderen van het gebruik van energie en nutsvoorzieningen en het verlengen van de houdbaarheid van voedsel.

Naast het verbeteren van de voedselverwerkingsproductiviteit, zijn we pioniers in de toepassing van machine learning en kunstmatige intelligentie in onze activiteiten. Een belangrijk voorbeeld van deze innovatie is ons OmniBlu-platform.

Een persoon loopt door een digitale fabrieksvloer met JBT's OmniBlu logo erboven, symbool voor innovatie en geavanceerde technologie in de voedselproductie.

OmniBlu is een AI-platform. Het is gebaseerd op een abonnement en stroomlijnt voedselproductieprocessen. Het doet dit door onderhoudsbehoeften te voorspellen, stilstand te voorkomen en de efficiëntie te verbeteren.

OmniBlu heeft Onderdelen & Service, Onderhoudsmanager en Machineprestaties gecombineerd. Dit maakt het eenvoudiger voor klanten om de uptime te maximaliseren en de opbrengst te verbeteren.

Bovendien strekt onze innovatieve reis zich uit op het gebied van voedselveiligheid. We ontwikkelen geavanceerde technologieën die verontreinigingen in voedsel effectiever kunnen detecteren en elimineren. Dit zorgt ervoor dat wat we produceren niet alleen overvloedig is, maar ook veilig voor consumptie.

De uitdaging om voedselzekerheid in de toekomst te garanderen, houdt ook in dat de toegang tot voedsel moet worden verbeterd, vooral voor achtergestelde of afgelegen gemeenschappen. We zetten ons in om oplossingen te bedenken die de beschikbaarheid van voedsel vergroten. We willen ervoor zorgen dat het veilig en voedzaam blijft wanneer het consumenten bereikt, waar ze zich ook bevinden.

Bij onze verdere ontwikkeling laten we ons leiden door ons inzicht dat innovatie de sleutel is tot het aanpakken van toekomstige uitdagingen op het gebied van voedselzekerheid. We zetten ons in om innovatieve, efficiënte en duurzame oplossingen voor voedselproductie te bedenken. Deze oplossingen zullen de komende decennia bijdragen aan de wereldwijde voedselzekerheid. Om dit te garanderen blijven we vooroplopen met technologische ontwikkelingen.

De centrale rol van geoptimaliseerde voedselproductie in het bereiken van mondiale voedselzekerheid

Het streven naar voedselzekerheid is een complexe uitdaging die allesomvattende, duurzame oplossingen vereist. Er zijn gezamenlijke inspanningen nodig om de voedselproductie te verhogen, de voedselveiligheid te handhaven en de toegang tot voedsel te verbeteren.

Bij JBT zijn we toegewijd om onze rol te spelen in deze wereldwijde inspanning. Met onze innovatieve technologieën en oplossingen streven we ernaar om elke fase van de voedselproductie en -verwerking te verbeteren. Ons doel is om het efficiënte en duurzame gebruik van landbouwbronnen te vergemakkelijken en zo een aanzienlijke bijdrage te leveren aan de wereldwijde voedselzekerheid.

We zijn toegewijd aan onze missie om iedereen toegang te geven tot veilig, voedzaam voedsel. Om dit te bereiken, blijven we innoveren en onze technologieën ontwikkelen. We geloven dat we door onze inspanningen belangrijke stappen kunnen zetten in de richting van wereldwijde voedselzekerheid.

Dit is een moeilijke en uitdagende taak, maar we hebben ervoor gekozen deze op ons te nemen. We erkennen de sterke en krachtige impact die ons werk kan hebben op mensen over de hele wereld. We begrijpen dat ons werk een positief effect kan hebben op het leven van mensen. Daarom willen we er zeker van zijn dat we ons best doen om een betekenisvol en blijvend verschil te maken.

Meer informatie over de ESG-inspanningen van JBT