Door Adriana Zwolan

HSE-coördinator

De aarde: ons huis, onze leverancier en onze verantwoordelijkheid. Nu we geconfronteerd worden met de toenemende uitdagingen van klimaatverandering en aantasting van het milieu, is het belangrijker dan ooit om de vitale rol te erkennen die wij spelen in het behoud van de planeet voor toekomstige generaties. Maar hoe inspireren we een cultuur van duurzaamheid die doordringt in elk aspect van ons leven - van onze persoonlijke keuzes tot de manier waarop we zaken doen? Laten we het belang onderzoeken van het bevorderen van een duurzaamheidscultuur en de stappen die we kunnen nemen om dit te realiseren.

Waarom zouden we om de aarde geven?

"De waarheid is: de natuurlijke wereld verandert. En we zijn volledig afhankelijk van die wereld. Hij levert ons voedsel, water en lucht. Het is het kostbaarste wat we hebben en we moeten het verdedigen."

(Sir David Attenborough)

De natuur dient als basis voor onze economie, onze samenleving en ons bestaan. Het is een ongelooflijk wonder dat ons allen inspireert, maar tegelijkertijd is het een kracht die onze overleving kan bedreigen, voedsel- en wateronzekerheid kan creëren, met ernstige gevolgen voor gezondheid en ontwikkeling. Dus, als de natuur een immense invloed heeft op onze gezondheid, geluk en welvaart, waarom zouden we er dan tegenin willen gaan?

In mijn dagelijks leven probeer ik het goede voorbeeld te geven. Als verantwoordelijke moeder streef ik ernaar mijn kinderen op te voeden om te geven om de aarde en het milieu. Het is mijn persoonlijke succes als ik zie dat zij in mijn voetsporen treden en hun afkeuring tonen wanneer zij worden blootgesteld aan de gevolgen van klimaatverandering en mensen die daaraan bijdragen!

Maar als het om mijn beroepsleven gaat, leidt dezelfde aanpak tot een heel ander resultaat. Ik betrap mezelf erop dat ik me afvraag of het komt door leeftijd, houding, cultuur, gebrek aan respect of iets anders. Helaas maakt het aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het beantwoorden van deze vraag het hele engagementsproces tot een ongekende uitdaging.

Jongeren geven echt meer om alles, ze zijn gepassioneerder. Als ze aan de juiste feiten en cijfers worden blootgesteld, zijn ze bereid de juiste aanpak en zelfs positieve actie te ondernemen. Ze omarmen het feit dat we afhankelijk zijn van de aarde, en dat we er maar één hebben om van te leven. De groep van middelbare leeftijd is al georiënteerd in zijn overtuigingen. Ze weten wat ze willen en waar ze willen zijn. Als zij in dit stadium niet om het milieu geven, zullen zij dat waarschijnlijk ook blijven doen, tenzij zij iemand tegenkomen zoals jij of ik - gepassioneerde individuen die de manier waarop zij naar de omringende wereld kijken, zouden kunnen veranderen. Helaas maakt de manier waarop sommige mensen zijn opgevoed, hun culturele achtergrond of gewoon hun onwetendheid over het milieu de kans dat wij een positieve invloed op deze groep hebben zeer beperkt.

Dus, hoe bouwen we een Duurzaamheidscultuur op binnen de gemeenschap, familiegroep, bedrijf?

We praten, communiceren, geven informatie en maken mensen bewust. Wij stellen hen bloot aan problemen, onderwerpen en vraagstukken die hen aangaan, zoals duurzaamheid, klimaatverandering, energiecrises en stijgende voedselprijzen. Door hen te helpen begrijpen hoe deze mondiale kwesties hun privéleven beïnvloeden, helpen wij hen veranderingen toe te passen die niet alleen hun manier van leven, maar ook het milieu ten goede komen. Het is een win-win situatie. Wij maken deze kleine stappen mogelijk door middelen, opleidingen en workshops te bieden die licht werpen op al deze onbekende onderwerpen.

Wat doet JBT Proseal om een duurzaamheidscultuur te creëren?

In mijn vorig artikel "Duurzaamheid in het hart van Proseal" besprak ik verschillende projecten die ons helpen om een beter antwoord te bieden op de huidige klimaatproblemen. Deze keer wil ik het belang vermelden van het afvalbeheer en de principes van de circulaire economie die we de laatste tijd toepassen.

Luchtfoto van het Proseal UK kantoor

In 2022 implementeerde Proseal UK een strategie voor afvalvermindering en -recycling op basis van de afvalhiërarchie en de volgende principes:

Verminderen, hergebruiken, recyclen, terugwinnen, weggooien

De hiërarchie geeft voorrang aan afvalpreventie boven alles met een betere planning en een verbeterde samenwerking met de toeleveringsketen. De strategie biedt een reeks richtlijnen die Proseal UK heeft opgesteld voor de vermindering, behandeling en verwijdering van afvalmaterialen om de impact op het milieu te minimaliseren en te voldoen aan de wettelijke en regelgevende vereisten. Het uiteindelijke doel van de strategie is de hoeveelheid geproduceerd afval te verminderen, het geproduceerde afval op een milieuvriendelijke manier te beheren en de veiligheid van de gemeenschap en het milieu te garanderen.

Om de huidige afvalbeheerstrategie verder te verbeteren, begint Proseal UK aan een ander niveau van afvalbeheersing, dat tot uiting komt in het onderstaande 11 Rs-model:

 1. Heroverweeg wat u koopt en wat u maakt. Bedenk hoe je verspilling kunt beperken en de efficiëntie kunt verbeteren.
 2. Weiger: Zeg nee tegen onnodige producten, verpakkingen en wegwerpartikelen.
 3. Verminderen: het gebruik van hulpbronnen, verminderen van uw afval, verminderen van uw energieverbruik.
 4. Hergebruik: Geef producten een tweede leven. Hergebruik en hergebruik producten.
 5. Repareren: in plaats van producten weg te gooien en nieuwe te kopen.
 6. Refurbish: en verleng de levensduur van producten door ze te vernieuwen.
 7. Herfabricage: en herbouw van producten om er nieuwe van te maken.
 8. Recyclen: een bron voor nieuwe producten creëren.
 9. Terugwinnen: Grondstoffen uit afval halen en omzetten in waardevolle materialen.
 10. Wees verantwoordelijk :
 11. Respecteer de aarde en de mensen.

Proseal UK is er al in geslaagd bovenstaande principes toe te passen op weg naar een circulaire economie. Wij hebben ontwerpoverwegingen ingevoerd om de hoeveelheid slijtageonderdelen te verminderen. Wij gebruiken voornamelijk recycleerbare producten om onze machines te bouwen. Wij werken samen met onze toeleveringsketen en klanten om de hoeveelheid verpakking die bij de productie en het gebruik van het eindproduct komt kijken, te verminderen. Wij gooien nooit een hele machine weg; wij proberen altijd zoveel mogelijk te hergebruiken. Wij bieden onderhouds- en serviceoplossingen om de reeds lange (25 jaar) levensduur van onze machines te verlengen. Wij winnen materialen en producten terug die nog kunnen worden gebruikt, en wij recyclen alles wat wij kunnen.

Om onze ambities op het gebied van afvalbeheer waar te maken, hebben wij het Zero Waste to Landfill-certificaat gekregen, met een ongelooflijk recyclingpercentage van 84%. Hoezeer wij deze mijlpaal ook waarderen, het is niet het hoogtepunt van onze ambities. Wij hebben voor de rest van het jaar nog meer doelstellingen en verbeteringen op het gebied van afvalvermindering gepland, waarbij onze voortdurende verbeteringsinspanningen nu gericht zijn op Respect en Verantwoordelijkheid. Deze 2 V's zijn momenteel de belangrijkste binnen de Circulaire Economie, maar toch zijn ze niet vaak genoeg besproken.

Verantwoordelijk zijn betekent verantwoording afleggen voor onze impact op het milieu en de samenleving. Vanuit HR- en bedrijfsperspectief zijn op dit gebied al veel stappen gezet en voltooid, maar we moeten het in de context van de bedrijfscultuur zien. Bedrijfscirculariteit vereist een verandering van gedrag en denkwijze op alle niveaus en afdelingen. Het vereist een duidelijke definitie van vooruitgang versus succes en een evenwicht tussen ecologische, sociale en economische waarden zodat een duurzame toekomst kan worden bereikt.

Daarom heeft Proseal UK een holistische benadering van duurzaamheid overwogen, waarbij met succes aan alle drie de waarden wordt voldaan. We zijn op weg om volledig circulair te worden. Er liggen veel stenen op de weg, maar we zijn vastbesloten om ze te overwinnen en een duurzamere toekomst voor iedereen te creëren.

Samen werken aan een duurzame toekomst

Nu we Earth Day vieren, mogen we niet vergeten dat ieder van ons een verschil kan maken door een duurzaamheidscultuur te omarmen in ons dagelijks leven en werk. Ik had de gelegenheid om met Jon Garner, president van de Packaging Group, te spreken over deze voortdurende reis. Hij wees op het belang van samenwerking bij het bereiken van onze duurzaamheidsdoelstellingen: "Het is een reis die de collectieve steun van alle belanghebbenden vereist. Als we doorgaan op deze weg, moeten we samenwerken om uitdagingen te overwinnen en een groenere toekomst voor iedereen te bevorderen."

Samen kunnen we blijvende, positieve veranderingen creëren voor onze planeet en toekomstige generaties. Door duurzaamheid te integreren in elk aspect van ons leven, van persoonlijke keuzes tot zakelijke praktijken, kunnen we zorgen voor een gezondere planeet voor de komende generaties.

Meer informatie over onze ESG-inspanningen