Door Ben Verbeeck, Marketing Coördinator bij JBT België.

Nu bedrijven overal ter wereld het belang van duurzaamheid inzien, gaan steeds meer bedrijven over tot milieuvriendelijke praktijken. Een gebied dat vaak over het hoofd wordt gezien is werkkleding. Omdat JBT Corporation zijn duurzaamheidsreis voortzet, heeft de JBT-site in Sint-Niklaas, België, zijn conventionele werkkleding vervangen door duurzame werkkleding.

Het probleem met conventionele werkkleding

Conventionele werkkleding wordt vaak gemaakt van synthetische materialen zoals polyester en nylon waarvan de productie veel energie kost. Bovendien worden bij het productieproces vaak chemicaliën gebruikt die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de gezondheid van de werknemers. Zodra de kleding niet meer bruikbaar is, wordt ze vaak gestort, waar het honderden jaren kan duren voordat ze is afgebroken.

Voordelen van duurzame werkkleding

Duurzame werkkleding daarentegen wordt gemaakt van milieuvriendelijke materialen zoals biologisch katoen, bamboe en gerecyclede stoffen. Dit vermindert niet alleen de milieu-impact van de productie, maar verbetert ook de arbeidsomstandigheden van degenen die bij het proces betrokken zijn. Duurzame werkkleding is ook ontworpen om duurzaam te zijn, wat betekent dat het langer meegaat en minder vaak vervangen hoeft te worden.

Duurzame werkkleding kan ook de veiligheid en het comfort van werknemers verbeteren. Kleding van natuurlijke materialen zoals biologisch katoen ademt bijvoorbeeld beter en is zachter voor de huid. Dit kan bijzonder belangrijk zijn voor werknemers die langere tijd beschermende kleding dragen.

Hoe JBT Sint-Niklaas, België de overstap maakte naar duurzame werkkleding

Onze doelstellingen bepalen

 

Ons doel in Sint-Niklaas was om al onze medewerkers een modern en comfortabel uniform voor hun werkkleding te geven. We stelden een stuur- en werkploeg samen om beslissingen te nemen over het type kleding en voerden verschillende kledingproeven uit met onze medewerkers. Uiteindelijk kozen we voor een eigentijdse, duurzame jas met broek of tuinbroek voor de normale werkkledij van onze operatoren.

Wij hebben gekozen voor een huursysteem voor onze werkkleding, dat het wassen, repareren, vernieuwen en distribueren ervan omvat.

De juiste partner kiezen

We hebben CWS als leverancier gekozen. CWS biedt een gesloten kringloopsysteem voor onze werkkleding, dat zowel grondstoffenefficiënt als ecologisch duurzaam is. CWS is een uitstekende partner voor ons omdat zij zich richten op de ontwikkeling en verwerking van duurzame en recyclebare werkkleding en er tegelijkertijd voor zorgen dat hun leveranciers werken volgens ethische en duurzaamheidsnormen.

CWS past "reparatie en hergebruik" of "circulaire economie" toe, waarbij beschadigde kleding wordt gerepareerd in plaats van vervangen, wat een effectieve manier is om afval te verminderen en hulpbronnen te behouden. Door kleding te repareren, kunnen we de levensduur van onze werkkleding verlengen, waardoor er minder nieuwe kleding hoeft te worden gemaakt, wat op zijn beurt de hoeveelheid grondstoffen en energie vermindert die nodig is om die nieuwe kledingstukken te produceren.

Bovendien maakt CWS in zijn industriële wasserijen gebruik van efficiënte was- en droogprocessen om nog meer hulpbronnen te sparen. Het hergebruik van vers water, bijvoorbeeld, kan de hoeveelheid water die nodig is om de was te draaien aanzienlijk verminderen, waardoor niet alleen water wordt bespaard, maar ook de hoeveelheid energie die nodig is om dat water te verwarmen.

In het algemeen helpen deze praktijken ons om onze impact op het milieu te verminderen en duurzamer te werken. Ze kunnen op lange termijn ook kosteneffectief zijn, aangezien het herstellen van kleding minder duur is dan het vervangen ervan, en het hergebruik van hulpbronnen zoals water kan de kosten voor nutsvoorzieningen verlagen.

Alle leveranciers van CWS hebben zich gecommitteerd aan de eisen van het Business Social Compliance Initiative (BSCI). CWS controleert zijn leveranciers in risicolanden regelmatig om na te gaan of zij de BSCI-gedragscode naleven.

 

CWS werkt ook samen met Fairtrade om zich te richten op de eerste fasen van de textielwaardeketen, waar boeren katoen verbouwen en oogsten. Door zich ertoe te verbinden het aandeel Fairtrade katoen dat in hun werkkleding wordt gebruikt te verhogen, biedt CWS kleine boeren planningszekerheid, terwijl het ook garandeert dat de milieu-, sociale en veiligheidsnormen tijdens de productie worden nageleefd. De lokale gemeenschappen profiteren van de Fairtrade bonus, die milieu- en onderwijsprojecten ondersteunt zoals regenwatergebruik, herbebossing, wegenbouw en onderwijs voor kinderen.

JBT - een verantwoordelijke werkgever

De overstap naar duurzame werkkleding is een kleine maar belangrijke stap die JBT Belgium heeft gezet om zijn duurzaamheidsdoelstellingen te bevorderen. Door milieuvriendelijke materialen te kiezen en met ethische fabrikanten te werken, verbetert JBT de arbeidsomstandigheden en vermindert het zijn impact op het milieu. Door een leverancier te kiezen die enkel Fairtrade katoen gebruikt, steunen we de katoenboeren en verzekeren we dat ze een eerlijke minimumprijs krijgen voor hun katoen en een Fairtrade-bonus voor gemeenschapsprojecten.