De voedings- en drankenindustrie evolueert voortdurend, en 2023 vormt daarop geen uitzondering. Met toenemende zorgen over inflatie, uitdagingen in de toeleveringsketen en concurrentie proberen fabrikanten prioriteit te geven aan duurzaamheid om concurrerend te blijven op de markt. Volgens een recent onderzoek van IDC is de vraag van klanten naar milieuvriendelijke producten de belangrijkste factor die organisaties motiveert om duurzame praktijken toe te passen.

Bij JBT begrijpen we de uitdagingen waarmee fabrikanten van voedingsmiddelen en dranken in de huidige markt worden geconfronteerd, en we bieden oplossingen om onze klanten te helpen deze trends voor te blijven. Onze innovatieve technologieën en diensten bevorderen niet alleen de duurzaamheid, maar verhogen ook de efficiëntie, verbeteren de productkwaliteit en verlagen de kosten. Of het nu gaat om onze innovatieve energiebesparende systemen, duurzame verpakkingsoplossingen of onze expertise in traceerbaarheid en voedselveiligheid, JBT helpt fabrikanten om te voldoen aan de eisen van de consument en tegelijkertijd aan hun eigen zakelijke behoeften. Met JBT kunnen fabrikanten vol vertrouwen duurzaamheid omarmen, concurrerend blijven in een steeds veranderende industrie en de trends in de voedsel- en drankenindustrie voorblijven.

Maximale energie- en waterefficiëntie bij de productie van voedsel en dranken

"Elektriciteit en brandstof dragen in belangrijke mate bij tot de koolstofvoetafdruk en vertegenwoordigen aanzienlijke kosten", zegt Carlos Fernandez, Executive Vice President Customer Sustainability and Market Development bij JBT Corporation. Om de uitstoot te verminderen, moeten fabrikanten investeren in efficiënte apparatuur, technologie en processen. In 2023 zal de industrie meer gebruik maken van efficiënte stoomtechnologie en waterhergebruiksystemen om het gebruik van water, energie en chemicaliën te verminderen en zo de koolstofvoetafdruk van de voedsel- en drankenproductie te verkleinen.

Om dit tegen te gaan, biedt JBT oplossingen om de efficiëntie van het water- en energieverbruik in verschillende voedselverwerkende bedrijven te verbeteren. JBT's Fresh Produce Solutions omvatten Avure's FlexiBulk, die 35% minder energie verbruikt in vergelijking met conventionele systemen, en FTNON Fruit en Vegetable wassers die het watergebruik maximaliseren om het waterverbruik te verminderen.

JBT's Processing Solutions zoals UHT Sterilisatoren bieden een 15-17% reductie in stoomverbruik en 86% warmteterugwinning en de JBT Sterideal Ohmic gebruikt elektriciteit, dus geen stoom of water tijdens het verwarmingsproces. De Ohmic vermindert niet alleen het waterverbruik door het elektrische verwarmingsproces, maar vermindert ook de waterbehoefte tijdens het reinigingsproces. Met minder productvervuiling wordt de noodzaak om het systeem te reinigen verminderd, wat resulteert in een lager waterverbruik.

Filling & Preservation-technologieën van JBT bieden waterterugwinningssystemen die het retortwatervolume tot 45% verminderen, terwijl de warmteterugwinningssystemen een vermindering van het stoomverbruik tot 40% kunnen opleveren en de totale thermische belasting van de koeltoren kunnen verlagen, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen. JBT's Filling & Preservation energieterugwinningssystemen hergebruiken ook warm water van het sterilisatieproces om het energieverbruik te minimaliseren.

Het belang van minder voedselverspilling

Het verminderen van voedselverspilling is cruciaal om de wereldwijde uitdagingen van honger en klimaatverandering aan te pakken. De industrie moet de houdbaarheid van producten verlengen om de voedselzekerheid te verbeteren en verspilling tegen te gaan door gebruik te maken van technologie en innovatieve oplossingen te vinden. Fernandez benadrukt dat fabrikanten moeten "samenwerken met hun technologieleveranciers om technologie te ontwikkelen en te gebruiken die optimaal gebruik maakt van natuurlijke hulpbronnen".

JBT biedt verschillende oplossingen om voedselverspilling in de sector van verse producten en voedselverwerking tegen te gaan. Deze oplossingen omvatten het gebruik van natuurlijke coatings om producten te beschermen, FTNON robotsystemen voor een nauwkeurigere en hygiënischere verwerking, etikettering en identificatie om een goede traceerbaarheid van producten te garanderen, Citrus systemen om de sapopbrengst te maximaliseren en alle delen van het fruit te gebruiken, UHT sterilisatoren met een gereduceerd volume die productafval met 20% verminderen, en Retorts en Rotaries voor warmtebehandeling om de houdbaarheid van voedsel en dranken te verlengen. Deze oplossingen zijn ontworpen om in alle stadia van het productieproces de efficiëntie te verbeteren en de hoeveelheid afval te verminderen.

Innovatie in kweekvlees

Fabriekslandbouw draagt aanzienlijk bij tot de uitstoot van broeikasgassen en de vervuiling met voedingsstoffen. Celgebaseerde eiwitten hebben het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de voedingsindustrie, aangezien ze de noodzaak wegnemen om dieren te fokken en te houden voor consumptie, waardoor de milieu-impact van de voedselproductie wordt verminderd. Hoewel nog niet mainstream, groeit de vraag naar celgebaseerde eiwitten en wordt verwacht dat ze in 2023 en daarna een belangrijke alternatieve eiwitbron zullen worden.

JBT's A&B Process Systems levert met de READYGo Bioreactor toonaangevende processystemen voor de productie van gekweekt eiwit. De bioreactor is ontworpen voor verwerkingsbedrijven in de kweekvleessector, met volumes van 20 tot 20.000 liter, waardoor hij geschikt is voor zowel pilot- als full-scale productie. Het biedt flexibiliteit, maatwerk en schaalbaarheid om te voldoen aan de behoeften van de groeiende markt voor celgebaseerde eiwitten zonder onnodige kosten toe te voegen. JBT's A&B biedt mixstudies, CFD-analyse en 3D-modellering en heeft meer dan 45 jaar ervaring in sanitaire procesleidingen. Als verticaal geïntegreerde leverancier controleert JBT zijn supply chain en zet het bedrijf zich in om stilstand te verminderen en projecten binnen het budget en op tijd af te ronden. De uitgebreide Factory Acceptance Testing van het bedrijf verkort de installatietijd en biedt klanten R&D en Pilot Production apparatuur in roestvrijstalen systemen ter ondersteuning van lange termijn opschalingsplannen.

De vraag van de consument naar milieuvriendelijke verpakkingen

Consumenten zijn bereid meer te betalen voor merken die duurzame verpakkingsalternatieven gebruiken, wat leidt tot een grotere verschuiving naar composteerbare, papieren en kartonnen materialen. Traysluitende verpakkingen, die het plastic- en energieverbruik verminderen en tegelijk de productkwaliteit behouden, zullen ook populairder worden. Kunststoffen van één materiaal, die gemakkelijker te recycleren zijn dan gelaagde kunststoffen van meerdere materialen, zullen ook door merken worden overgenomen om aan de vraag van de consument te voldoen.

Om onze klanten te helpen het totale plasticverbruik te verminderen, vervangen onze Proseal®-technologieën de meer omslachtige en verspillende alternatieven. In vergelijking met het gebruik van een plastic clamshell, gebruiken de top-sealed trays die door de Proseal-apparatuur lopen 42% minder plastic. Dit bespaart niet alleen ruimte tijdens transport en opslag, maar biedt ook een superieure bescherming voor het product. Proseal-verpakkingen zijn compatibel met karton- en papierpulpmaterialen zoals HALOPACK®, een lichtgewicht verpakkingsoplossing van 90% gerecycled karton met een betere afdichting dan standaard PP-PE- of PET-verpakkingen en gemakkelijk recycleerbaar, waardoor het voor klanten gemakkelijk is om op duurzamere opties over te stappen.

AutoCoding Systems draagt ook bij aan de duurzaamheidsinspanningen in de verpakkingsindustrie met zijn innovatieve oplossing die fouten elimineert en de efficiëntie van het codeer- en etiketteringsproces verhoogt. Het systeem helpt verpakkingsafval, het terugroepen van producten en herbewerking te verminderen. AutoCoding brengt nauwkeurig en consistent codes en etiketten aan op producten, waardoor het risico op fouten afneemt en het verpakkingsproces wordt gestroomlijnd. De oplossing kan ook de arbeidskosten verlagen en de winstgevendheid verhogen. Met aanvullende modules voor kwaliteitsborging, inspectierapportage en bewaking van lijnprestaties kunnen fabrieken de automatisering verder uitbreiden en hun activiteiten verbeteren. De Paperless Quality module automatiseert QA processen, de Inspection Reporting module identificeert inefficiënties in real-time, en de LPR module zorgt ervoor dat apparatuur op optimale capaciteit draait.

Trends in de voedsel- en drankenindustrie: Het belang van ESG voor fabrikanten

De onzekerheid van de huidige economie maakt het belangrijker dan ooit voor fabrikanten van voedingsmiddelen en dranken om prioriteit te geven aan duurzaamheid. Het implementeren van een robuust plan voor milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur (ESG) is de sleutel tot het bereiken van zowel duurzaamheids- als bedrijfsdoelstellingen. Fernandez gelooft dat "fabrikanten die innovatieve technologieën inzetten om de sociale en milieu-impact van de industrie aan te pakken, de groei zullen versnellen en de industrie nu en in de toekomst zullen transformeren."

Brian Deck, CEO van JBT: "Het doel van JBT is om onze klanten te helpen succesvol te zijn in de markt door hen oplossingen te bieden voor een beter gebruik van 's werelds kostbare hulpbronnen. Optimaal gebruik maken van natuurlijke hulpbronnen betekent verantwoord en verstandig zakendoen. Wij helpen onze klanten dit te bereiken door middel van automatisering, elektrificatie, efficiëntie, het behoud van water en energie en het minimaliseren van voedselverspilling." Deck en Fernandez moedigen andere bedrijven aan een soortgelijke aanpak te hanteren om enkele van 's werelds grootste uitdagingen aan te pakken, zoals het verminderen van voedselverspilling, het voeden van een groeiende bevolking en het behouden van de planeet voor toekomstige generaties. ESG vooropstellen is niet alleen juist, maar ook goed voor het bedrijfsleven en de toekomst van onze planeet.

Duurzaamheid staat centraal in de voedsel- en drankenindustrie

De voedings- en drankenindustrie omarmt duurzaamheid in 2023 omdat klanten om milieuvriendelijke producten vragen en bedrijven ernaar streven hun koolstofvoetafdruk, voedselverspilling en uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De industrie zal naar verwachting efficiënte energie- en watergebruiktechnologieën invoeren, investeren in celgebaseerde eiwitten en overschakelen op composteerbare verpakkingen om aan de vraag van de consument te voldoen. Bedrijven als JBT bieden oplossingen om de duurzaamheid in alle stadia van het voedselproductieproces te verbeteren, waaronder het verminderen van het plasticgebruik, het maximaliseren van de sapopbrengst en het verlengen van de houdbaarheid. Door samen te werken met technologieleveranciers en hun supply chain te controleren, zet JBT zich in om de kosten te verlagen en de algemene duurzaamheid van de voedsel- en drankenindustrie te verbeteren.

Meer informatie over JBT en ESG