Op zoek naar een eenvoudige oplossing om uw voedselverwerkingsbedrijf duurzamer te maken? High Pressure Processing (HPP) van JBT Avure biedt grote duurzaamheidsvoordelen door onnodige voedselverspilling te helpen voorkomen, terwijl tegelijkertijd smaak en voedingsstoffen behouden blijven die verloren kunnen gaan bij blootstelling aan hoge temperaturen.

Aangezien elk jaar 40-50% van de verse groenten en fruit wereldwijd wordt verspild*, is het bewustzijn van het belang van duurzaamheid wereldwijd toegenomen en daarmee ook de vraag van consumenten en kruideniers om voedsel op een duurzamere manier te produceren.

HPP van JBT Avure gebruikt ultrahoge druk (tot 87.000 psi of 6.000 bar) en gezuiverd, koud water om verpakte levensmiddelen en dranken ziektevrij te houden en langer vers te houden zonder bewaarmiddelen of chemicaliën.

De houdbaarheid verlengen
Een van de belangrijkste manieren waarop retailers voedselverspilling kunnen helpen voorkomen, is door producten aan te bieden met een langere houdbaarheid. HPP behandeling van JBT Avure is niet alleen een natuurlijke, clean-label technologie, maar het kan ook drastisch verlengen de levensduur van fruit en groenten aanzienlijk verlengen, waardoor bederf wordt tegengegaan en de winst toeneemt.

Voor sappen kan HPP de houdbaarheid in de koelkast verlengen met ten minste 90 dagenafhankelijk van de verpakking, wat zich vertaalt in meer distributiemogelijkheden, minder retourzendingen en gevoeligheid voor misbruik in de koelketen, en een efficiëntere productieplanning.

HPP heeft ook belangrijke voordelen voor de productkwaliteit en het nutriëntengehalte. Volgens een artikel in het tijdschrift Trends in Food Science and Technology zorgt HPP ervoor dat sinaasappelsap 90 procent van zijn vitamine C behoudt, zelfs na 20 weken koeling.

Het HPP-effect wordt ook toegepast bij natte salades, dips, soepen en sauzen. HPP vermindert het gehalte aan bederf veroorzakende micro-organismen en inactiveert door voedsel overgedragen ziekteverwekkersen kan de houdbaarheid verlengen van drie tot soms wel 40 dagen.

Minder energieverbruik
Vermindering van het energieverbruik is een ander belangrijk onderdeel van het huidige duurzaamheidsdenken, waarbij voorstanders aanvoeren dat een lager verbruik tot minder uitstoot leidt. Voor voedselverwerkers heeft een lager energieverbruik een veel nuchterder voordeel: kostenbesparingen.

Uit een studie in het Journal of Cleaner Production, waarin HPP werd vergeleken met thermische pasteurisatie met autoclaaf van een plantaardige kant-en-klaarmaaltijd met een houdbaarheid van 60 dagen, bleek dat HPP een meer dan 20% lager aardopwarmingspotentieel had, zelfs wanneer de HPP-verwerking een voorkookcyclus omvatte.

De voortdurende vooruitgang in de cyclustijd en productiviteit van HPP-apparatuur leidt tot een verdere verlaging van de energiebehoeften en heeft ertoe geleid dat sommige populaire voedingsmiddelen niet langer diepgevroren maar gekoeld worden verwerkt en gedistribueerd, waardoor het energieverbruik en de rekeningen nog verder dalen.

Clean label verwerking
Een ander voordeel van de HPP-technologie van JBT Avure is de mogelijkheid om "clean label"-producten te leveren; natuurlijk getinte voedingsmiddelen die aantrekkelijk zijn voor een toenemend segment van de bevolking dat op zoek is naar gezondere keuzes in gemakkelijke voedingsmiddelen en dranken.

HPP bereikt dit door voedselverwerkers in staat te stellen ingrediënten die uitsluitend voor conserveringsdoeleinden worden toegevoegd, waaronder chemicaliën die de groei van bacteriën remmen, te verminderen of te elimineren. Minder ingrediënten gebruiken betekent de milieueffecten elimineren die gepaard gaan met de inkoop van die ingrediënten.

Aangezien sommige conserveringsmiddelen in verband worden gebracht met chronische gezondheidsproblemen, zijn er steeds meer aanwijzingen dat HPP kan bijdragen tot een gezondere bevolking en tegelijkertijd duurzamere producten kan opleveren.

MEER WETEN over JBT Avure HPP


*FAO, Wereldwijde voedselverliezen en voedselverspilling, 2011