Wat is hogedrukpasteurisatie (HPP) en waarom kan het buitengewone voordelen opleveren voor visverwerkers? Koude pasteurisatie in zuiver water - beter bekend als HPP - is een systeem waarbij gezuiverd water onder ultrahoge druk wordt gebruikt om zeevruchten schelp- en ziektevrij te houden. Daarbij helpt het kreeften, oesters en andere schaal- en schelpdieren langer vers te blijven.

Voor klanten in de vis-, schaal- en schelpdierindustrie kunnen dodelijke bacteriën zoals Listeria en Salmonella een maar al te reëel risico vormen, waardoor reputaties kunnen worden vernietigd en de gezondheid van de consument in gevaar komt. Met name in de oesterindustrie vormt de Vibrio-bacterie een groot risico voor de consumptie van rauwe oesters en andere schelpdieren.

HPP gebruikt zeer hoge druk om potentieel schadelijke bacteriën te inactiverenwaardoor zeevruchten veilig kunnen worden gegeten. Maar HPP vergroot niet alleen de voedselveiligheid, het kan verwerkers ook helpen de houdbaarheid te verlengen en consumenten voedzame, natuurlijke en smaakvolle producten te bieden.

Enorme voordelen
Dit zijn slechts enkele van de voordelen van HPP die Dr. Errol Raghubeer, van JBT Avure HPP, zal belichten tijdens een presentatie op Seafood Processing North Americadie plaatsvindt in Boston, VS, van 12 tot 14 maart 2023.

"Verwerkers van zeevruchten kunnen buitengewone voordelen door toepassing van hoge druk om het productaanbod te vergroten en de marktkansen uit te breiden," legt Dr. Raghubeer uit. "HPP wordt al uitgebreid gebruikt in de kreeften- en oesterindustrie voor de extractie van vlees met weinig of geen handarbeid."

Behoud van kwaliteit
HPP is even doeltreffend voor een reeks zeevruchten, van kreeft, krab, garnalen en oesters tot vis, gezouten kabeljauw, mosselen en kokkels. 100% productopbrengst zonder verlies van productkwaliteit en voedingswaarde.

In het geval van schelpdieren scheidt HPP 100% van het vlees van de schelpen zonder gebruik van warmte, terwijl het ook de totale vleesopbrengst bij kreeft met 80% verhoogt in vergelijking met pasteurisatiesystemen op basis van warmte.
HPP kan echter nog veel meer. Het systeem kan ook worden gebruikt voor het inactiveren van Anisakis en andere parasieten in zeevruchten van sushikwaliteit, terwijl gezouten kabeljauw kan worden ontzout en met HPP kan worden behandeld om de houdbaarheid te verlengen en thuisbereiding bij aankoop mogelijk te maken.

JBT Avure HPP zal aanwezig zijn op Seafood Processing North America in Booth 989 van 12-14 maart 2023 in Boston, USA. Dr. Errol Raghubeer zal op 13 maart om 9.15 uur spreken over de "Voordelen van HPP voor Seafood".

LEES MEER over de voordelen van JBT Avure HPP voor zeevruchten