De industrie van plantaardige melk heeft de afgelopen tien jaar veel marktgroei gekend, en die zal niet snel verdwijnen. In feite is plantaardige melk de grootste categorie plantaardige voedingsmiddelen, met een voorspelde jaarlijkse wereldwijde groei van 15,5% van 2022 tot 2029. Als gevolg hiervan heeft de waarde van plantaardige zuivelproducten op de markt een waarde van 38,90 miljard dollar bereikt en zal deze naar verwachting tegen 2029 de waarde van 123,20 miljard dollar bereiken [1].

Deze recente stijging in populariteit wordt veroorzaakt door millennials, veganistische diëten, mensen met dieetbeperkingen en mensen die zich zorgen maken over het milieu. Havermelk is uitgegroeid tot een populair alternatief voor andere plantaardige melk. De milde, minder zoete smaak maakt het een veelzijdig ingrediënt voor gebruik in diverse recepten. Plantaardige melk is de grootste plantaardige categorie en groeit wereldwijd met 15,5% per jaar tot 2029.

Hierdoor is de waarde van plantaardige zuivelproducten opgelopen tot 38,90 miljard dollar. Voorspeld wordt dat de waarde van deze producten tegen 2029 123,20 miljard dollar zal bedragen.

Dit heeft geleid tot een focus op hoogwaardige ingrediënten en transparantie, waarbij productlanceringen de gebruikte haverbronnen benadrukken. De markt voor zuivelalternatieven ziet ook een uitbreiding van smaken en ingrediënten, met bedrijven als bubblegumsmaak en anderen die gember toevoegen aan hun plantaardige melk.

Plantaardige melk op basis van groenten en fruit wordt ook steeds populairder, met opties als aardappel-, avocado- en chiazaadmelk. Handige verpakkingen spelen ook een belangrijke rol bij consumenten, aangezien zij liever plantaardige melkproducten kopen met een gebruiksvriendelijke en handige verpakking.

Opkomst van havermelk: een trendy plantaardige melk

Wat de voorkeur van de consument betreft, is amandelmelk nog steeds de beste keuze: 63% van de consumenten kiest het als favoriete zuivelalternatief. Kokosmelk en havermelk zijn echter ook populaire opties, met respectievelijk 48% en 46% van de shoppers die daaraan de voorkeur geven [3].

Havermelk

Een van de meest opvallende ontwikkelingen is de opkomst van havermelk als toonaangevend plantaardig melkalternatief. Dit komt waarschijnlijk door verschillende factoren, waaronder het feit dat havermelk een mildere en minder zoete smaak heeft dan veel andere plantaardige melk. Dit maakt het een veelzijdig ingrediënt dat kan worden gebruikt in een breed scala aan recepten en toepassingen, zoals smoothies, lattes of gebakken goederen.

Bovendien is havermelk de afgelopen maanden het onderwerp geweest van veel innovatieve productlanceringen. Deze lanceringen waren gericht op het gebruik van eenvoudige ingrediënten van hoge kwaliteit en benadrukten vaak de specifieke regio's of boerderijen waar de haver vandaan komt. Deze focus op kwaliteit en transparantie vindt weerklank bij de consument en heeft ertoe bijgedragen dat havermelk een topkeuze is geworden onder de plantaardige melkalternatieven.

Uitbreiding van smaken en ingrediënten in de alternatieve melkindustrie

Ingrediënten voor verschillende smaken

Een trend om op te letten is de uitbreiding van smaken en ingrediënten in plantaardige melk en melkalternatieven. Melkproducenten proberen tegemoet te komen aan de vraag naar diverse en unieke smaken en lanceren nieuwe producten met verschillende smaken om tegemoet te komen aan verschillende bevolkingsgroepen.

HiLo School heeft bijvoorbeeld een kauwgomsmaak gelanceerd, wat voor sommige consumenten een nostalgische smaak is. Vinasoy Fami heeft gember toegevoegd aan hun plantaardige melk en positioneert hun product als een gezonde optie, aangezien 72% van de shoppers gelooft dat gember goed is voor hun lichaam. Cimory heeft ook een innovatie met koekjesmelk geïntroduceerd, die doet denken aan de populaire koekjesdrinkgewoonte [2][4].

Deze smaken kunnen voor sommigen ongebruikelijk lijken, maar ze komen tegemoet aan de 14% van de wereldbevolking die doorgaans voor ongebruikelijke smaken kiest. In de regio Azië en Australazië stijgt dit percentage tot 17%, waardoor het een aantrekkelijke markt is voor deze nieuwe productlanceringen [3].

Naast de uitbreiding van smaken kunnen ook specifieke formuleringen de aandacht van de consument trekken. De toevoeging van vitaminen is een goede manier om het product gezonder te maken, aangezien 72% van de consumenten gelooft dat vitaminen goed zijn voor het lichaam. Ook immuunversterkende ingrediënten worden door 45% van de shoppers wereldwijd beschouwd als een essentiële drijfveer voor aankoop [3].

De opkomst van plantaardige melk uit groenten en fruit

Plantaardige en van fruit afgeleide zuivelalternatieven bestaan al enige tijd. In feite bestaan ze al eeuwen. De vroegste vermeldingen van plantaardige melk gaan terug tot het oude China, waar mensen een melkachtige substantie maakten door gedroogde sojabonen een nacht in water te weken en vervolgens de pulp eruit te zeven. Plantaardige melk uit fruit en groenten is de laatste tijd echter steeds populairder geworden vanwege de lage milieubelasting.

Een van die opties is aardappelmelk, die is opgedoken als een nieuwe plantaardige melkoptie voor consumenten die op zoek zijn naar iets anders zonder de gezondheidsvoordelen of de smaak op te offeren. Andere soorten die op de markt zijn gekomen zijn melk gemaakt van avocado, chiazaad, macadamianoten, lijnzaad, bananen, hennep en gerst.

Veganistische aardappelmelk in twee glazen en aardappel in bord op grijze achtergrond. Plantaardige melkvervanger en lactosevrij

De productie van plantaardige melk uit groenten en fruit is ook kosteneffectiever geworden, waardoor het voor fabrikanten een aantrekkelijke optie is om te onderzoeken. Met de groeiende vraag naar plantaardige melkopties is de sector groenten- en fruitmelk er een om in de gaten te houden in 2023.

Het belang van handige verpakkingen in de plantaardige melkindustrie

Een van de belangrijkste drijfveren voor shoppers als het gaat om plantaardige melk is het gemak van het product. Volgens een recente studie beschouwt 40% van de shoppers gebruiksgemak als een belangrijke of essentiële factor bij de aankoop van plantaardige melk. Nog eens 45% bestempelde het als "leuk om te hebben" [3].

Dit betekent dat het voor merken belangrijk is ervoor te zorgen dat hun plantaardige melkproducten gemakkelijk te gebruiken en handig zijn voor de consument. Een aanpak om het gewenste resultaat te bereiken is het product op een unieke manier te verpakken. Een stazakverpakking bijvoorbeeld biedt verschillende voordelen als het gaat om plantaardige melk.

Stand up pouch verpakkingen zijn draagbaar, hersluitbaar en gemakkelijk te bewaren en te schenken. Dit maakt het een ideale optie voor consumenten die op zoek zijn naar een handige manier om van hun plantaardige melk te genieten. Bovendien kan de verpakking zo worden ontworpen dat de functionaliteit van het product wordt verbeterd, waardoor het voor consumenten nog gemakkelijker te gebruiken en te genieten is.

Laat uw plantaardige zuivelactiviteiten groeien met JBT

Wanneer u apparatuur kiest om plantaardige melk te produceren, wilt u een bedrijf dat met uw fabriek samenwerkt en een oplossing ontwerpt die is afgestemd op uw specifieke behoeften, alsmede een bedrijf dat machines ontwerpt die aansluiten bij de in dit artikel besproken marktfactoren en -trends.

JBT kan een complete voedsel- en drankoplossing bieden voor verwerkers, vanaf het mengen van de ingrediënten tot de uiteindelijke verpakking, om onze klanten te helpen in het volledige proces. JBT heeft ook onderzoeks- en technologiecentra over de hele wereld die onze klanten kunnen gebruiken bij de ontwikkeling van plantaardige dranken of bij het testen van nieuwe ingrediënten. Mooie inspecteur die bril en witte jas draagt die beeld op moderne smartphone neemt terwijl het controleren van kwaliteit van sojamelk bij productieafdeling van zuivelfabriek

"We kunnen helpen tijdens het hele kritische productieproces", zegt JBT's Global Product Line Director voor Aseptic Systems, Juan Martinez. "Onze experts kunnen helpen door een analyse te maken van uw productieproces en een strategisch plan te ontwikkelen om de efficiëntie te verhogen en het gebruik van uw apparatuur te verbeteren.

Als full-service partner zullen we uit onze bron van kennis en ervaring putten om de juiste innovatieve oplossing te ontwerpen, die betrouwbaarheid en prestaties garandeert op alle gebieden van operaties en voedselveiligheid, inclusief kwaliteit, milieu en productie."

De onderzoeks- en technologiecentra van JBT Corporation: Een waardevolle bron voor plantaardige melkverwerkers

JBT Corporation heeft ook 15 onderzoeks- en technologiecentra over de hele wereld. Deze centra zijn gewijd aan de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor voedsel- en drankverwerkers. Een van de belangrijkste voordelen van de onderzoeks- en technologiecentra van JBT Corporation is hun vermogen om verwerkers van plantaardige melk te helpen bij het testen van nieuwe producten. Deze centra zijn uitgerust met state-of-the-art technologie en expertise, waardoor verwerkers hun producten grondig kunnen testen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de industriële normen en de verwachtingen van de consument.

Het FoodTech Center van JBT Corporation in Amsterdam heeft bijvoorbeeld een centrum voor aseptische systemen. Dit centrum is uitgerust met de nieuwste technologie en expertise, waardoor plantaardige melkverwerkers een breed scala aan tests op hun producten kunnen uitvoeren op onze apparatuur. Ons centrum omvat apparatuur voor Ultra High Temperature (UHT) verwerking, blow molding en retail aseptisch vullen, waaronder onze SF&DS Sterideal® Coil en AsepTec® Filler.

JBT Corporation's FoodTech Center in Amsterdam

Onze onderzoeks- en technologiecentra zijn van onschatbare waarde voor verwerkers van alternatieve melk. Deze centra bieden de technologie, expertise en inzichten die nodig zijn om nieuwe producten te testen, trends in de sector voor te blijven en productieprocessen te optimaliseren. Door gebruik te maken van de middelen van deze centra kunnen verwerkers van plantaardige melk innovatieve producten van hoge kwaliteit creëren die voldoen aan de eisen van de consumenten en de industrie.

 

Bronnen:

  1. Databrug Wereldwijde markt voor plantaardige melk - industrietrends en prognose tot 2029
  2. GlobalData's 2022 Q2 wereldwijde consumentenonderzoek
  3. GlobalData's 2022 Q1 wereldwijde consumentenonderzoek
  4. GlobalData's Product Launch Analytics