Voedselproductieprocessen zijn net zo divers als de levensmiddelen zelf. Terwijl continue verwerking voor sommige toepassingen de beste methode is, zijn voor andere processen batchoperaties nodig. Het is belangrijk om te weten hoe elk type werkt en welke factoren uw beslissing tussen beide beïnvloeden. In dit artikel bespreken we de basisverschillen tussen batchverwerking en continue verwerking bij de productie van levensmiddelen.

Batchverwerking

Batchverwerking is een methode van voedselproductie waarbij een grote hoeveelheid van één product tegelijk wordt geproduceerd. In dit type systeem kunnen meerdere producten na elkaar worden geproduceerd. Het proces werkt zeer vergelijkbaar met hoe u in uw eigen keuken kookt. De verwerking volgt een reeks afzonderlijke stappen van het productieproces samen. Dit betekent dat een volgende batch niet aan een fase kan beginnen, als de vorige nog in dat deel van de cyclus zit.

Het belangrijkste voordeel van batchverwerking is de flexibiliteit; het is gemakkelijker om uw productieschema te wijzigen of een extra product te laden als u weet dat er later in de week een toevloed aan vraag zal zijn. Er zijn echter ook enkele nadelen: batchverwerking vereist meer opslagruimte tussen de stappen, wat betekent dat als u een verandering aanbrengt - zoals het toevoegen of verwijderen van een ingrediënt - u al uw vorige stappen opnieuw moet doorlopen voordat u verder kunt gaan waar u gebleven was (d.w.z. opnieuw beginnen met grondstoffen). Dit kan leiden tot langere doorlooptijden dan bij continue systemen, omdat alles opnieuw moet worden begonnen zodra er iets verandert binnen een willekeurige stap tot aan de voltooiing.

Batch-processen vereisen ook meer handmatige arbeid dan continue processen, omdat de apparatuur meestal niet zo geavanceerd is - operators moeten handmatig ingrediënten toevoegen aan mixers in plaats van gebruik te maken van geautomatiseerde toevoersystemen zoals die vandaag de dag worden gebruikt.

Continue verwerking

Continue verwerking is een continue stroom van voedselproducten door een reeks verwerkingsstappen. Continue verwerking kan worden gebruikt voor zowel vloeibare als vaste levensmiddelen. In vergelijking met batchverwerking biedt continue verwerking verschillende voordelen:

  • Betere procesbeheersing
  • Hogere volumeproductie (tot 10 keer hoger)
  • Minder stilstand van apparatuur (het is gemakkelijker om al uw machines tegelijk te laten draaien)

De levensmiddelenindustrie kiest om een aantal redenen voor continue verwerking. Ten eerste is het gemakkelijker om de kwaliteit van het eindproduct te controleren en consistente resultaten te verkrijgen. De processtappen kunnen worden uitgevoerd in de volgorde die het product van de hoogste kwaliteit oplevert, in plaats van de ene stap op te pakken en de andere af te breken. Daarnaast kan continue verwerking leiden tot lagere productkosten door minder stilstand van apparatuur.

Zowel batchverwerking als continue verwerking hebben hun eigen sterke en zwakke punten

Continue verwerking en batchverwerking zijn beide waardevolle hulpmiddelen voor levensmiddelenproducenten. Beide methoden hebben hun eigen sterke en zwakke punten, maar de beste aanpak voor uw bedrijf kan een combinatie van beide zijn.

Batchverwerking: De voor- en nadelen

Het grootste voordeel van batchverwerking is dat u de flexibiliteit hebt om recepten of ingrediënten snel te wijzigen. U kunt uw productlijn gemakkelijk updaten door veranderingen aan te brengen in één deel van het proces; vervolgens kunt u terugschakelen naar een standaardrecept zodra u klaar bent met het testen van nieuwe producten. Bijvoorbeeld, bij de bereiding van taartglazuur hebben verschillende batches glazuur verschillende kleurstoffen nodig en kan het suikergehalte variëren. In het batchsysteem is overschakelen tussen deze verschillende SKU's net zo eenvoudig als het bijwerken van de receptinstructies. Bij continue verwerking daarentegen moet u misschien een hele productielijn vervangen wanneer u recepten of ingrediënten verandert (wat duur kan zijn). In het voorbeeld van de productie van taartglazuur hoeft u dit misschien niet te doen, maar om uw continue ketchupproductielijn om te zetten in een continue mayonaiseproductielijn zou andere en extra apparatuur nodig zijn met andere schoonmaakbehoeften.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan batchverwerking, waarvan de grootste de verwerkingssnelheid is. Omdat elk ingrediënt elke stap in volgorde moet doorlopen voordat het zijn eindbestemming bereikt, kunnen batchsystemen meestal niet snel genoeg grote volumes produceren voor de behoeften van veel bedrijven (hoewel dit aan het veranderen is).

Continue verwerking is de beste manier om uw voedselproductie op te schalen en te automatiseren. Het is efficiënt, kostenbesparend en milieuvriendelijk - de perfecte combinatie voor elk bedrijf. Hoewel batchverwerking in bepaalde gevallen nog nuttig kan zijn, zijn er veel redenen waarom u deze overstap zou moeten overwegen.

JBT FoodTech biedt oplossingen voor continue verwerking in de voedselproductie, waaronder wassen/spoelen, blancheren/pellen, sausbereiding/doseren, sterilisatie en meer! Wij leveren apparatuur die voldoet aan uw specifieke procesvereisten. Niet zeker wat geschikt is voor uw bedrijf? JBT Expert Assurance's Consulting Services richt zich op proces expertise met behulp van JBT experts over de hele wereld. Deze diensten zijn ontworpen om de efficiëntieverbeteringsprogramma's van onze klanten te ondersteunen. Onze experts voeren een volledige analyse uit van de productieprocessen en leveren een strategisch plan om de opbrengst, kwaliteit en doorvoer te verhogen.