Het MicrO2 Advantage Series-mengsysteem voor koolzuurhoudende frisdranken (CSD) van Bevcorp's MicroBlend-divisie is een gepatenteerde technologie die het gemengde product ontlucht om aanzienlijk lagere niveaus van opgeloste zuurstof (DO) en stikstof te bereiken dan traditionele mengsystemen die blik- en flesvullers voeden. Met lagere DO-niveaus ondersteunt MicrO2 hogere vulsnelheden, verbetert het de controle over het vulgewicht om de opbrengst te verhogen, verlaagt het de operationele kosten en helpt het de superieure smaak te behouden gedurende de houdbaarheid van de verpakte drank.

"Als 's werelds enige koolzuurhoudende frisdrankmengsysteem dat het gemengde product ontlucht, is MicrO2 een doorbraak. Klanten met geïnstalleerde systemen zijn erg enthousiast over de technologie en de voordelen die ze ervaren," aldus Jay Exley, directeur Operations bij MicroBlend. "Het spargingproces dat MicrO2 gebruikt om te ontluchten is vergelijkbaar met wat de bierindustrie al jaren doet, alleen hebben wij het proces versneld en andere innovaties ontwikkeld die het geschikt maken voor zowel CSD-fabrikanten als wijnmakers en andere drankenfabrikanten."

In tegenstelling tot systemen die vóór het mengen ontluchten, ontlucht de MicrO2 het volledig gemengde product. Vergeleken met traditionele systemen die DO-niveaus van 1,8 delen per miljoen (ppm) aan de vuller leveren, levert MicrO2 doorgaans DO-niveaus van 0,1 ppm voor suikerhoudende frisdranken en 0,3 ppm voor dieet frisdranken. Met MicrO2 garandeert MicroBlend een DO-niveau van 0,8 ppm of minder voor verpakte producten, zelfs als de vuller tijdens het vulproces zuurstof opneemt. Moderne vullers met voorspoelsystemen en oudere vullers die zijn aangepast met een basisspoeling zullen de herintroductie van zuurstof na MicrO2 minimaliseren om een DO-niveau van 0,1 tot 0,3 ppm in het verpakte product te handhaven.

Een lager DO-niveau verbetert de stabiliteit van de drank tijdens het verpakken. Met minder schuimvorming ondersteunt MicrO2 hogere vulsnelheden, maakt het hogere producttemperaturen mogelijk om de koelingskosten te verlagen en verbetert het de controle over het nettogewicht om de opbrengst te verhogen. Een lagere vluchtigheid van het product minimaliseert ook de kans dat uitgestoten gassen opnieuw worden binnengebracht, waardoor het DO-niveau tijdens het afvullen laag blijft ende CO2-consistentie toeneemt.

Een ander voordeel van MicrO2 is dat een lager DO-niveau in het verpakte product helpt om de smaak van de drank gedurende de verwachte houdbaarheid te behouden en mogelijk de houdbaarheid te verlengen.

MicrO2 is perfect voor CSD-drankfabrikanten die stalen of aluminium blikjes en PET- of glazen flessen vullen. Het is ideaal voor gebruik met blikjes met nieuwe, eerste generatie BPA-NI (BPA non-intent) voeringen die gevoeliger zijn voor DO dan blikjes met BPA-voering. Dit is vooral belangrijk wanneer blikjes worden gebruikt van blikjesfabrikanten die "no leakers" alleen garanderen voor gevulde blikjes met DO-niveaus van minder dan 1,2 ppm.

Traditionele mengsystemen maken gebruik vanCO2, vacuüm of membraantechnologie om het water vóór het mengen te ontluchten. Hierdoor kan de DO die van nature in de siroop aanwezig is, in het gemengde product worden gebracht, wat tot hogere DO-niveaus leidt. Zelfs als de siroop vóór het mengen wordt ontlucht, neemt de latente vluchtigheid van het traditioneel gemengde product zuurstof op, waardoor het DO-gehalte stijgt.

Het gepatenteerde MicroO2-proces maakt gebruik van sparging-technologie omCO2 te injecteren in gemengd product om het gehele mengsel te ontluchten en lage DO-niveaus te bereiken. Het grootste deel van de voor de ontluchting gebruikteCO2 wordt vastgehouden, waarna het systeem de pompdruk verhoogt en de extra benodigdeCO2 injecteert om het product te carbonateren volgens de specificaties van de klant.

Bovendien biedt de MicrO2, door het wegvallen van vacuüm- of membraandeserratie zoals bij traditionele systemen, een compactere voetafdruk en minder bewegende delen en minder slijtdelen om het onderhoud te beperken. Met minder energie- enCO2-verbruik minimaliseert de MicrO2 de bedrijfskosten. Kortingen in verband met energiebesparingsprogramma's kunnen beschikbaar zijn bij nutsbedrijven voor en/of na de installatie om de investeringskosten verder te verlagen en de ROI te verbeteren.

Uitgerust met de standaard tanks van MicroBlend, mengt en carbonateert de MicrO2 50 tot 180 gallons per minuut. Met grotere, optionele tanks kan MicrO2 tot 250 liter per minuut produceren. De systemen kunnen doorgaans in minder dan 10 minuten worden omgeschakeld voor een nieuw product, afhankelijk van de grootte van de vuller. Met de toevoeging van de onafhankelijke spoeloptie van MicroBlend kunnen productwissels in acht tot acht en een halve minuut worden uitgevoerd. Vergeleken met traditionele mengsystemen die een vacuümontgasser of membranen moeten reinigen, biedt MicrO2 een inherent hygiënischer ontwerp omdat de ontluchting plaatsvindt binnen het normale CIP-traject (clean-in-place) van de vuller.

Klanten die andere mengsystemen van MicroBlend gebruiken, kunnen in aanmerking komen voor een aanzienlijke kostenbesparing bij een upgrade naar MicrO2, aangezien sommige tanks, meters, sensoren en andere elektronica opnieuw kunnen worden gebruikt.