Diepvriesgroenten bieden gemak en de voordelen van gezond eten zonder dat men zich zorgen hoeft te maken over de uiterste verkoopdatum en vormen een sector die naar verwachting in het komende decennium een enorme groei zal doormaken. Volgens Data Bridge Market Research zal het segment, dat in 2021 wereldwijd 18,18 miljard dollar waard was, tegen 2029 een totale waarde van 27 miljard dollar bereiken, met een jaarlijkse groei van meer dan 5%.

Tegelijkertijd staan voedselverwerkende bedrijven over de hele wereld echter onder enorme druk van energieprijzen en inflatie, wat betekent dat besparingen net zo belangrijk zijn als marktgroei.

JBT Urtasun's innovatieve nieuwe Blancher voor groenteverwerkers helpt aan beide behoeften te voldoen. De Urtasun Blancheur combineert energie-efficiëntie met een ultra-hygiënisch ontwerp en put uit zo'n 40 jaar ervaring in het ontwikkelen van oplossingen voor de diepvriesgroente-industrie.

Verwerkingsexpertise
Urtasun is begonnen als familiebedrijf in de Ebro-vallei in de Spaanse provincie Navarra, een gebied dat bekend staat om zijn landbouwproductie. Oprichter Pedro Urtasun richtte het bedrijf op om diensten te verlenen aan lokale boeren, maar het duurde tot 2004 voordat het bedrijf zijn diensten begon aan te bieden aan internationale klanten. oplossingen voor groenteverwerking naar internationale klanten; een proces dat nog werd versneld toen het bedrijf in november 2021 deel ging uitmaken van JBT.

Hoewel Urtasun de afgelopen tijd is veranderd van een familiebedrijf in een onderdeel van een toonaangevende multinational, benadrukt algemeen directeur Francisco Palacios dat Urtasun's expertise en jarenlange kennis in het ontwikkelen van winnende oplossingen voor groenteverwerkers stevig op hun plaats blijven.

Een van die oplossingen is de Urtasun Blancher. "Het doel van de Blancher is om de bioburden van een product te verminderen en ook om de houdbaarheid te verlengen tot een veel langere periode dan wanneer het vanuit vers ingevroren zou zijn", legt Palacios uit.

Maar de nieuwe Urtasun Blancher voert niet slechts één taak uit, maar vervult in werkelijkheid twee functies: het blancheren van groenten, zoals zijn naam aangeeft, gevolgd door het koelen ervan zonder de producten naar een ander apparaat te hoeven verplaatsen. "In termen van functionaliteit blancheert en koelt de Blancher in feite groenten in dezelfde geïntegreerde eenheid", vervolgt Palacios.

 

Energiebesparing
Een van de belangrijkste functies van het systeem is het energieverbruik. De energie die het systeem tijdens het koelen aan een product onttrekt, wordt geabsorbeerd door water, dat tijdens het voorverwarmingsproces wordt gebruikt om de temperatuur van het product te verhogen tot 50-55C. "We besparen warmte uit de eerste fase van het opwarmen van het product; tijdens de laatste fase verlagen we de temperatuur tot 4-5C boven de temperatuur van het water dat voor het koelen werd gebruikt," zegt Palacios.

De vraag naar blancheurs die stoom gebruiken om het product te blancheren in de groenteverwerkende industrie is de afgelopen jaren toegenomen, vervolgt hij, maar traditionele blancheersystemen leveren doorgaans geen efficiënt energieverbruik bij het gebruik van stoom. De Urtasun Blancheur levert een nieuwe standaard van energie-efficiëntie met behulp van stoom en helpt klanten hun rekeningen te verlagen en tegelijkertijd de algehele efficiëntie te verhogen door het blancheren en koelen te combineren in hetzelfde apparaat.

De voordelen van de Urtasun Blancher houden daar echter niet op. Voor een maximale hygiëne en een minimale reinigingstijd is de blancheur volledig toegankelijk gemaakt.

"De nieuwe Urtasun Blancher is een revolutionair systeem wat betreft het ontwerp voor stoomdistributie," voegt Palacios toe. "We hebben een cirkelvormige stoomverdeling van beneden naar boven bereikt, die een consistente temperatuur van de warme lucht garandeert."

LEES MEER over de nieuwe Urtasun Blancher