Celgebaseerd eiwit, ook bekend als kweek- of kweekvlees, is echt dierlijk vlees (inclusief zeevruchten en orgaanvlees) dat wordt geproduceerd door dierlijke cellen rechtstreeks te kweken met behulp van een combinatie van biotechnologie, synthetische processen en meer. Omdat bij deze productiemethode geen dieren voor voedsel hoeven te worden gefokt en gehouden, kunnen eiwitten op basis van cellencultuur een revolutie teweegbrengen in de manier waarop voedsel wordt geproduceerd.

Fabriekslandbouw is een belangrijke producent van broeikasgasemissies en nutriëntenverontreiniging. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de V.N. is meer dan een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt door menselijke activiteit toegeschreven aan de manier waarop we voedsel produceren, verwerken en verpakken. En een totaal van 14,5% daarvan komt van vee. Echter, op basis van gegevens uit twee uitgebreide nieuwe studieskan celvlees tot 92% minder opwarming van de aarde en 93% minder luchtverontreiniging veroorzaken en tot 95% minder land en 78% minder water gebruiken in vergelijking met conventionele rundvleesproductie.

En hoewel duurzaamheid een groeiende prioriteit is voor bedrijven en consumenten, moet de prijs van celgebaseerde eiwitten vergelijkbaar zijn met vlees dat afkomstig is van dieren om op grote schaal te worden ingevoerd. Uit dezelfde twee studies van CE Delft blijkt dat tegen 2030 de kosten van vleesproductie op basis van cellencultuur kunnen dalen tot 2,57 dollar per pond op basis van schaalvergroting en hernieuwbare energie.

Investeringen, O&O en infrastructuur in deze snel groeiende industrie zullen van cruciaal belang zijn om de ontwikkeling van kweekvlees te versnellen, het milieu te beschermen en de wereldwijde voedselschaarste aan te pakken. JBT's A&B Process Systems is bezig met het leveren van toonaangevende processystemen voor voedselvernieuwers om de productie van celgebaseerde eiwitten op te schalen.

De oplossing: A&B Process Systems' READYGo Bioreactor van JBT.

In oktober lanceerde JBT's A&B Process Systems, een toonaangevende fabrikant van aangepaste apparatuur voor biologische productie, de gloednieuwe READYGo Bioreactor voor verwerkingsbedrijven in de kweekvleessector. 

De READYGo Bioreactor, vervaardigd voor operationele omgevingen van pilot- tot full-scale productie, voldoet aan de wereldwijde normen voor bioprocessing met volumes variërend van zo klein als van 20 tot 20.000 liter (Vw) voor celcultuur. Onze systemen zijn ideaal voor schaalvergroting en bieden klanten flexibiliteit en maatwerk afgestemd op hun individuele, unieke processen. De oplossing is ontworpen om industriële verwerkers te helpen problemen als schaalbaarheid, doorlooptijd en kapitaaluitgaven aan te pakken om te voldoen aan de noodzakelijke behoeften van deze groeiende markt zonder onnodige kosten toe te voegen aan hun productie.

Ongeacht waar producenten en vernieuwers zich bevinden in het project continuüm, van vroege fase ontwikkeling tot fabricage, installatie en kwalificatie, A&B kan mixstudies en Computational Fluid Dynamics (CFD)-analyse, voorontwerp en budgettering, gedetailleerd ontwerp en 3D-modellering leveren, wat standaard is bij alle skids.

Het JBT-verschil: A&B's bewezen ervaring, expertise en prestaties.

A&B heeft meer dan 45 jaar ervaring in sanitaire procesleidingen in een verscheidenheid van industrieën, en als fabrikant van apparatuur op maat, erkennen we dat onze apparatuur moet passen in de operationele omgeving van onze klant. Als zodanig werken wij samen met alle leveranciers van componenten van onze klanten, en als die er niet zijn, kunnen wij aanbevelingen doen op basis van onze uitgebreide ervaring. Dit omvat onder meer agitatie, instrumentatie en besturing.

Wij begrijpen dat dit een kapitaalintensieve sector is, en wij zetten ons in om stilstand te beperken en uw project binnen het budget en op tijd af te ronden, van concept tot oplevering. A&B is een verticaal geïntegreerde leverancier die zijn eigen supply chain controleert door onze eigen schepen te bouwen, onze skids te integreren, onze eigen automatisering uit te voeren en onze eigen systemen te installeren. Door gebruik te maken van uitgebreide Factory Acceptance Testing verkorten wij bovendien drastisch de tijd die nodig is om uw project te installeren en uiteindelijk in bedrijf te stellen.

Deze bewezen technologieën en ontwerpen voorzien onze klanten van de nodige R&D en Pilot Productie apparatuur in roestvrijstalen systemen om lange termijn scale-up plannen te ondersteunen, en met meer dan 8 miljoen strekkende meter sanitair leidingwerk geïnstalleerd, is A&B in staat om de volledige installatie en het opstarten van uw celcultuur suite te beheren. Wij kunnen ook bestaande of gebruikte apparatuur retrofitten of opknappen om de levensduur ervan te verlengen.

Meer informatie

Voor meer informatie over A&B Process Systems en hoe we u kunnen helpen uw bedrijf in celgebaseerde eiwitten te laten groeien, kunt u terecht op onze website. U kunt ook meer te weten komen over elk van JBT's technologieën en business units door een bezoek te brengen aan https://www.jbtc.com/foodtech.