Het wereldwijde segment van kant-en-klare koffie en ijsthee heeft het afgelopen decennium een sterke groei doorgemaakt, waarbij de consument wordt aangetrokken door gemak, smaakinnovaties en gezondheidsvoordelen. Maar hoe kunnen verwerkers in een steeds drukkere markt indruk maken? Prijs, kwaliteit en duurzaamheid zijn drie belangrijke middelen om de aandacht van de consument te trekken, en JBT's Hydromatic Hydrostatic Sterilizer kan helpen om deze doelstellingen te verwezenlijken.

OTO-koffie en -ijsthee hebben het afgelopen decennium een gestage opwaartse groei doorgemaakt, aangedreven door positieve gezondheidspercepties en een toenemende vraag, met name op de Aziatische markten. Volgens analist Global Data zal de wereldmarkt voor ijsthee en -koffie in 2026 naar verwachting 154,77 miljard dollar bedragen, met een CAGR van 7% tijdens de prognoseperiode.

Belangrijke trends in de OTO-koffieproducten zijn de vraag naar lokale smaken, een lager suikergehalte, meer eiwitten en verrijking met vitaminen en mineralen. Er is ook een groeiende vraag naar zuivelalternatieven zoals dranken gemaakt met haver-, amandel- of sojamelk.

Deze trends worden op hun beurt allemaal gedreven door jongere generaties. Millennials behoren tot de grootste consumenten van RTD-dranken en worden sterk beïnvloed door sociale media.

Maar om deze groei op lange termijn vast te houden, zal volgens GlobalData de ontwikkeling van duurzamere verpakkingsopties waarschijnlijk een doorslaggevende factor zijn, nu dit onderwerp steeds meer aandacht krijgt van zowel consumenten als regelgevers.

Energiebesparing
De Hydromatic hydrostatische sterilisator van JBT biedt een aantal voordelen.
duidelijke voordelen aan bedrijven die actief zijn in het segment van RTD-koffie en -ijsthee. "RTD koffie en ijsthee worden meestal geleverd in gelithografeerde blikjes en daarvoor biedt de Hydromatic een zachte behandelingsoplossing die de blikjes niet beschadigt", legt JBT Application Engineer Maurits Glazener uit.

Maar het meest opvallende USP van het systeem is misschien wel de impact op het milieu. De Hydromatic gebruikt tussen 30-50% minder stoom voor sterilisatie in vergelijking met retortsystemen door dezelfde stoomenergie te hergebruiken voor elke nieuwe partij producten die continu het systeem binnenkomt, terwijl het water ook wordt afgekoeld en hergebruikt, zodat er weinig of niets verloren gaat.

"Nutsvoorzieningen worden overal duurder en de verwachting is dat de energieprijzen zullen blijven stijgen", legt Glazener uit. "Hergebruik van energie verkleint de ecologische voetafdruk van onze klanten, maar stelt producenten ook in staat de kosten per blikje te verlagen door eenvoudiger, beter en goedkoper te verwerken. Het product komt halfkoud het systeem binnen, we stoppen er energie in via stoom; we hergebruiken die energie en stoppen het terug in de volgende producten die het systeem binnenkomen."

Volgens het hydrostatische principe wordt de stoom in de gesteriliseerde zone (rood) in evenwicht gehouden door de twee waterkolommen

Belangrijkste voordelen
De massale beschikbaarheid van RTD-koffie en ijsthee heeft volgens JBT Project Manager Tim Castelijn het algemene consumentengedrag veranderd. "Deze beschikbaarheid heeft invloed gehad op wat consumenten willen drinken en hoe ze het willen drinken", zegt hij. "En je ziet in de markt dat veel producenten deze dranken in een grote variëteit maken. Er is veel concurrentie, dus het feit dat de Hydro
de prijs per blikje kan verlagen biedt een groot voordeel voor de klanten."

Een betere algemene productkwaliteit is een ander voordeel dat via de Hydromatic kan worden gerealiseerd, vervolgt Glazener. Met een gelijkmatigere warmteverdeling doorloopt elk blikje exact dezelfde procescyclus, wat resulteert in consistente eindproducten.

De Hydromatic levert nog een andere besparing op: het systeem kan door één persoon worden bediend. "Er zijn veel energie en kosten verbonden aan stoomproductie omdat je het moet opwarmen, dus het feit dat het continu kan worden hergebruikt levert een echte besparing op," benadrukt Glazener.

Preventief onderhoud
JBT PRoCARE preventief onderhoud en het gekoppelde iOPS systeem zijn beide beschikbaar voor de Hydromatic, die kan werken aan een jarenlange consistente productie. "De Hydromatic is een zeer onderhoudsarm type apparatuur, dus we hebben jaarlijkse inspecties om ervoor te zorgen dat de apparatuur goed draait," voegt Glazener toe. "Met de inspecties en het preventieve onderhoud van de machine kan hij meer dan 30 jaar draaien. We hebben enkele voorbeelden van machines uit 1972 die nog steeds in bedrijf zijn. Met onze hulp en PRoCARE kun je een machine onderhouden die tientallen jaren draait."

LEES MEER over de JBT Hydromatic hydrostatische sterilisator