Verwerkers zijn altijd op zoek naar manieren om de kwaliteit en efficiëntie van hun activiteiten te verhogen, en een van de belangrijkste uitdagingen voor voedselverwerkende faciliteiten is om de verwerkingscapaciteit en productiviteit te maximaliseren en tegelijkertijd duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. JBT Sterideal Ohmic kan verwerkers helpen hun duurzaamheidsdoelstellingen te halen door de verwerkingscapaciteit te verhogen met een langere looptijd, het maximaliseren van hulpbronnen zoals water, energie en tijd, en de mogelijkheid om stroom te gebruiken uit alternatieve energiebronnen.

Wat is Ohmse verwarming?

Bij ohmse verwarming, ook wel "Jouleverwarming" genoemd, worden de typische problemen van conventionele warmtewisselaars opgelost door een elektrische stroom door het product te leiden. De elektrische energie wordt vrijwel onmiddellijk omgezet in warmte-energie, waardoor de producttemperatuur zeer snel stijgt. In plaats van het product te verwarmen door warmte door de buiswanden te geleiden, wordt de warmte in het product zelf opgewekt. Hierdoor ondergaat het product minimale structurele schade en behoudt het beter zijn voedings- en sensorische eigenschappen. Ohmse verwarming verwarmt volumetrisch de gehele massa van het voedingsmateriaal en dus is er een homogene behandeling van het product. Bij vloeibare levensmiddelen met grote deeltjes is er geen oververhitting van de vloeistof door de lage warmteoverdracht door geleiding naar het midden van de deeltjes zoals bij conventionele warmtewisselaars.

 

Verleng uw productieruns

De JBT Sterideal Ohmic is een betrouwbare en duurzame oplossing die u kan helpen uw productiviteit te verhogen. Hij heeft een langere looptijd, waardoor u ongeveer 20-30% productiviteit per dag kunt toevoegen ten opzichte van traditionele warmtewisselaars. Het unieke ontwerp vermindert het risico op vervuiling van het product, waardoor er minder reinigingen en chemicaliën nodig zijn door minder vervuiling.

Business case - $300.000 besparing met langere productieperiode

Laten we eens kijken naar een voorbeeld uit de praktijk. JBT werkte onlangs met een klant die hele vloeibare eieren produceert. Voordat Ohmic werd geïnstalleerd, bedroeg de productietijd slechts 6 uur. Toen Ohmic eenmaal geïnstalleerd was, kon de klant een productierun van 16 uur realiseren, wat meer dan 2,5 keer zoveel is als voorheen! Niet alleen bereikte de klant bijna 15% langere productieruns, waardoor er meer tonnen product per jaar konden worden geproduceerd, maar het verminderde ook de productiekosten door minder energie, water en reinigingschemicaliën te gebruiken, wat resulteerde in een jaarlijks verschil van meer dan US$300.000.

"Met Ohmse" vs "Zonder Ohmse"

 

Zonder Ohmse Met Ohmse
Productietijd 6 16
Ton product/jaar 80,640 92,160
Productiekosten/jaar $926,707 $594,017
Productiekosten/ton $11.5 $6.4

 

Minder vervuiling staat gelijk aan meer productiviteit

Nu hoeft u zich geen zorgen meer te maken over aangroeiend product! Dit betekent dat u uw apparatuur minder vaak hoeft te reinigen en het gebruik van reinigingsmiddelen vermindert. Dit verlaagt ook de onderhoudskosten en verhoogt de efficiëntie, wat leidt tot een winstgevender bedrijf voor u. Het JBT Sterideal® Ohmic systeem in vloeibare eieren, dat al te gevoelig is voor coagulatie met traditionele pasteurisatie, kan ongewenst gekookt ei dat buizen en leidingen verstopt, effectief - en vaak - de verwerkingslijnen urenlang stilleggen terwijl de reiniging plaatsvindt. Dit vermindert het aantal benodigde reinigingen, waardoor het gebruik van water en reinigingschemicaliën afneemt.

Waterverbruik verminderen

JBT Sterideal Ohmic maakt gebruik van elektriciteit, daarom wordt er geen stoom of water gebruikt tijdens het verwarmingsproces. In plaats daarvan past Ohmic verwarming een hoge spanning toe op het product dat in een buseenheid stroomt. Het vloeibare voedsel reageert als elektrische weerstand en genereert warmte via het Joule-effect. Het verwarmingsproces verloopt doorgaans veel sneller dan bij conventionele processen, meestal ongeveer 10 keer sneller. Bij deze methode wordt nu alleen water gebruikt tijdens het koelproces. De Ohmic vermindert niet alleen het waterverbruik door het elektrische verwarmingsproces, maar vermindert ook de waterbehoefte tijdens het reinigingsproces. Met minder aangroeiend product, zal de noodzaak om het systeem te reinigen afnemen, waardoor het waterverbruik afneemt doordat er minder vaak gereinigd hoeft te worden.

Macht met de zon

Het JBT Sterideal Ohmic warmtebehandelingssysteem kan worden aangedreven door hernieuwbare energie in plaats van traditionele ketels. Hierdoor kunt u de Ohmic voeden met hernieuwbare of alternatieve energie zoals zonne-, wind- of waterkracht. Dit is een grote stap in de richting van een duurzamere werking, omdat het de koolstofvoetafdruk van uw productiefaciliteit vermindert en deze milieuvriendelijker maakt.

Houdbaarheid verlengen

Dit systeem zorgt ook voor een langere houdbaarheid van uw eindproduct. De langere houdbaarheid betekent dat u het bij kamertemperatuur kunt bewaren en niet bang hoeft te zijn dat het zijn effectiviteit verliest. Dit is te danken aan een betere temperatuurregeling die het mogelijk maakt op een hogere temperatuur te werken zonder oververhitting. Hogere producttemperaturen zijn mogelijk met Ohmic omdat er geen risico van vervuiling is door de afwezigheid van een "hete wand" in de warmtewisselaar. Dit resulteert ook in minder afvalproducten die in de opslag of in de winkelrekken vervallen!

Zet de stap naar een duurzame toekomst met Ohmic

JBT Sterideal Ohmse Warmtewisselaar Het doel van JBT is om onze klanten te helpen succesvol te zijn op de markt door hen oplossingen te bieden voor een beter gebruik van 's werelds kostbare hulpbronnen. Optimaal gebruik maken van natuurlijke hulpbronnen betekent verantwoord en verstandig zakendoen. Wij helpen onze klanten beide te bereiken door middel van automatisering, elektrificatie en efficiëntie. Of het nu gaat om het maximaliseren van de voedselopbrengst in apparatuur zoals de Sterideal Ohmic, JBT ontwikkelt vandaag oplossingen die onze wereld op weg helpen naar een duurzamere toekomst. Meer informatie over de JBT Sterideal Ohmic.