Wilt u energie besparen en duurzamer worden? De Hydromatic hydrostatische sterilisator van JBT heeft een bewezen staat van dienst als het gaat om energiebesparing - en meer duurzaamheid in het proces - door stoom meerdere malen te hergebruiken voor efficiënte, continue sterilisatie.

De Hydromatic Hydrostatische Sterilisator biedt continue verwerking voor een breed scala aan producten en containers, van metalen blikjes en glazen flessen tot stijve en halfstijve plastic zakjes en trays. Het systeem is met name ideaal voor levensmiddelen met een hoge dichtheid die weinig of geen agitatie en lange procestijden vereisen, zoals gecondenseerde soepen, vochtige diervoeding, houdbare zuivel- en sojadranken en groenten.

Maar naast zijn flexibiliteit heeft de hydrostatische sterilisator nog een ander groot voordeel: zijn vermogen om warmte-energie van stoom meerdere malen hergebruikenwat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen.

Wereldwijd worden steeds meer voorschriften van kracht of in voorbereiding, waardoor veel klanten van JBT zullen moeten rapporteren over hun milieu-impact, inclusief hun CO2-voetafdruklegt Albert-Frans Brouwer uit, JBT's Global Product Line Director voor hydrostatische sterilisatie.

"Het is belangrijk dat onze klanten zich bewust zijn van deze trend. We zien zelfs dat velen van hen willen investeren in milieuvriendelijke systemen", zegt hij. "Daar komt nog bij dat nutsvoorzieningen steeds duurder worden, dus als je een duurzame oplossing kan het financieel zeer aantrekkelijk zijn. Je kunt geld besparen op nutsvoorzieningen en tegelijkertijd het vertrouwen hebben dat je het milieueffect minimaliseert."

Volgens het hydrostatische principe wordt de stoom in de gesteriliseerde zone (rood) in evenwicht gehouden door de twee waterkolommen

Energie hergebruiken
Hij mag dan al meer dan 40 jaar bestaan, toch biedt de hydrostatische sterilisator aanzienlijke
duurzaamheidsvoordelen, aangezien efficiëntie is ingebouwd in het ontwerp.

"We voegen stoom toe aan het systeem voor sterilisatie, maar hergebruiken diezelfde energie ook om verse inkomende producten meerdere keren voor te verwarmen om het zo efficiënt mogelijk te maken," zegt Brouwer.

"Als continu systeem worden de sterilisatieprocescondities voor langere tijd vastgesteld, waarbij de hydrostatische sterilisator meerdere dagen of weken achtereen kan draaien. In een alternatief Batch Retort systeem moet u uw hele systeem voor elke cyclus opwarmen en afkoelen met beperkte mogelijkheden om deze energie te hergebruiken."

Bovendien voegt Brouwer eraan toe dat JBT blijft investeren in R&D-projecten om de efficiëntie en flexibiliteitsaspecten van het systeem verder te verhogen.

JBT is de grootste leverancier van continu sterilisatie oplossingen wereldwijd, inclusief hydro- en rotatiedruksterilisatoren. JBT oplossingen hebben een bewezen track record, met veel systemen die kunnen bogen op 25-30 jaar continue werking.

LEES MEER over de JBT Hydromatic hydrostatische sterilisator