Een van de meest arbeidsintensieve - en dus kostbare - aspecten van het verpakken en sorteren van producten, van citrusvruchten tot noten en appels, is het schoonhouden van de bakken om te voorkomen dat vuil en bacteriën zich ophopen. Het handmatig schoonmaken van een enkele bak kan meer dan 1 dollar per uur kosten: dit lijkt misschien weinig, maar als het gaat om tientallen bakken en honderden dozen of dozen fruit, lopen de kosten snel op.

JBT's gepatenteerde Bin Scrubber Systeemdat oorspronkelijk werd ontwikkeld ter ondersteuning van de citrusindustrie, zorgt voor een grondige en consistente reiniging van bakken in het veld, met een ongeëvenaarde betrouwbaarheid en lage bedrijfskosten. Met meer dan 90 systemen in gebruik is de Bin Scrubber vandaag de dag de toonaangevende oplossing voor het reinigen van bakken in de productie-industrie, met een grote verscheidenheid aan vormen en maten, en toepassingen van citrusvruchten en appels tot bananen, avocado's, tomaten en noten.

Tastbare besparingen
Maar wat maakt het Bin Scrubber System zo speciaal? Ten eerste omvat het een gepatenteerde
inversie-schrobfunctie die een ongeëvenaarde reiniging biedt, en daarnaast innovaties om de waterdistributie zo effectief mogelijk te maken, waaronder een drievoudig filtersysteem, bovenste sproeiverdeelstukken voor reiniging tijdens het schrobben en waterverdeelkleppen om de sproeimogelijkheden te maximaliseren.

Waterbesparing is ook een belangrijk kenmerk van het systeem, volgens John Siddle, JBT's Global Product Line Director voor Fresh Produce Technologies. "De Bin Scrubber bevat een recirculatietank van 2.000 liter voor minimaal waterverbruik", zegt hij. "Het systeem gebruikt water dat wordt gefilterd, behandeld en hergebruikt, zodat het dagelijkse verbruik van vers water tot een minimum wordt beperkt."

Verder verhoogt het minimale gebruik van bewegende delen de algehele efficiëntie van de apparatuur en vermindert het de onderhoudsvereisten, terwijl de compacte voetafdruk van de Bin Scrubber installatie in kleine ruimtes mogelijk maakt.

Arbeidskosten besparen
Maar het is ongetwijfeld de arbeid waarop de grootste besparingen met het Bin Scrubber System kunnen worden gerealiseerd. Volgens berekeningen van een vooraanstaande citrusklant bedragen de kosten van het handmatig reinigen van een bak meer dan $1 per uur. De minimale arbeidskosten voor het handmatig reinigen van duizenden fruitbakken per jaar kunnen volgens de klant oplopen tot bijna 94.000 dollar. Zelfs wanneer de bedrijfskosten in aanmerking worden genomen, wordt de
jaarlijkse besparing door de automatische Bin Scrubber op meer dan 66.000 dollar geschat.

"De waardepropositie van de Bin Scrubber ligt in arbeids- en waterbesparingen", legt Siddle uit. "Daardoor kunnen klanten een terugverdientijd van slechts 36 maanden verwachten."

Nieuwe innovaties
Het moderne apparaat dat nu in gebruik is in een groot aantal productcategorieën staat ver af van het oorspronkelijke prototype uit 2007. "Hoewel de borstelkop sinds het begin consistent is gebleven, hebben we verbeteringen aangebracht in de moderne versie, waaronder het robuuster maken van de materialen en
het aanpassen van het ontwerp zodat het compatibel is met een groter aantal bakken," zegt Siddle.

In de afgelopen jaren is de Bin Scrubber uitgebreid tot een reeks oplossingen, waaronder de T-serie bakkenwasser, die speciaal is aangepast voor klanten in de notenindustrie, en nog recenter de "Flip and Wash".

De Flip and Wash is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de behoeften van klanten die delicate producten behandelen, zoals vers gesneden fruit en groenten, en vervangt de borstelkop door waterstralen onder hoge druk voor een compleet hygiënisch aanbod.

Maar voor welk model van de Bin Scrubber een klant ook kiest, ze zijn even effectief als een op zichzelf staand apparaat of als onderdeel van een bestaande lijn. "De Bin Scrubber heeft niet alleen het beste reinigingsmechanisme dat we in de sector hebben gezien, maar is ook flexibel, zodat hij in elke productielijn past", voegt Siddle eraan toe.

LEER MEER over het Bin Scrubber Systeem