High Pressure Processing (HPP) van JBT Avure is een technologie die aanzienlijke productvoordelen oplevert voor voedsel- en drankverwerkers, vooral op het vlak van verlenging van de houdbaarheid, voedselveiligheid en het behoud van smaak en voedingsstoffen tijdens pasteurisatie. Maar wat zijn de belangrijkste trends die de ontwikkeling ervan in de hele sector bepalen?

Lisa Wessels, Marketing Director-HPP bij JBT Avure Technologies, schetst hier de HPP-trends die het volgen waard zijn en legt uit hoe het systeem de verwerkers ten goede komt.

Als we het hebben over trends in HPP, zijn er vier belangrijke trends die de afgelopen 12 maanden echt aan belang hebben gewonnen nu steeds meer voedsel- en drankverwerkers zich bewust worden van de aanzienlijke capaciteit van de technologie om smaak en voedingsstoffen te behouden, de houdbaarheid te verlengen en de voedselveiligheid te garanderen.

Deze vier belangrijke trends - babyvoeding, zeevruchten, huisdiervoer en duurzaamheid - lijken misschien van elkaar te verschillen, maar ze hebben allemaal een rode draad. Het waarborgen van de voedselveiligheid is ongetwijfeld van vitaal belang, maar ook het verlengen van de houdbaarheid is een belangrijk aandachtspunt. Met HPP kunnen verwerkers beide doelen bereiken, terwijl vitaminen, voedingsstoffen en mineralen, die gewoonlijk verloren gaan bij hittebehandeling, behouden blijven.

Tegelijkertijd stelt de recente introductie van de Avure FlexiBulk verwerkers in staat duurzamer te worden door effectieve pasteurisatie te leveren voor recycleerbare verpakkingen zoals glas of aluminium, waardoor bedrijven kunnen afstappen van plastic voor eenmalig gebruik.

Als het gaat om voeder voor gezelschapsdieren, is de primaire doelstelling voor de verwerkers voedselveiligheid: niet voor de huisdieren, maar voor de mensen die met het voedsel omgaan. Dit maakt het interessant en uniek in termen van HPP.

Hoewel de meeste huisdieren een rauwe voeding aankunnen, brengen dergelijke producten het risico van ziekteverwekkers met zich mee, die - hoewel het onwaarschijnlijk is dat de meerderheid van de huisdieren er last van heeft - een negatief effect kunnen hebben op elke eigenaar die ermee omgaat.

HPP wordt nu op grote schaal gebruikt in de voederindustrie om ziekteverwekkers te inactiveren, zodat zowel mensen als huisdieren worden beschermd tegen gevaarlijke kruisbesmetting. Bovendien verlengt HPP de houdbaarheid in de koelkast en behoudt het de smaak, textuur en voedingsstoffen.

Bij babyvoeding staat veiligheid natuurlijk voorop, maar HPP heeft het voordeel dat ouders verzekerd zijn van een 100% zuiver product voor hun baby.

Traditionele babyvoeding in glazen potten is hitte-gepasteuriseerd, wat betekent dat de meeste vitaminen, mineralen en voedingsstoffen al verloren zijn tegen de tijd dat het in de schappen van de kruidenierswinkel ligt.

HPP-behandelde babyvoeding biedt verwerkers de mogelijkheid om een volledig natuurlijk product te leveren met een volledig schoon etiket. HPP-behandeling verlengt ook de houdbaarheid van babyvoeding op basis van fruit met maximaal 120 dagen, vergeleken met slechts drie tot vier dagen voor niet-HPP-producten.

Zeevruchten zijn een relatief recente toepassing, maar een die snel aan populariteit wint onder verwerkers. In het geval van zeevruchten heeft HPP een iets andere toepassing, omdat het voornamelijk wordt gebruikt om het vlees - of dat nu kreeft, mosselen, oesters of kokkels zijn - 100% van de schelp te scheiden. HPP is daarbij zo effectief dat verwerkers 125% of meer opbrengst kunnen binnenhalen met meer dan vijf keer de druk van de diepste oceaan.

Belangrijk voor zeevruchten is dat HPP ook ziekten uitsluit door gevaarlijke ziekteverwekkers zoals listeria en salmonella, en vibrio in oesters, tijdens de pasteurisatie te deactiveren.

Maar hoe kan duurzaamheid de vierde belangrijkste trend zijn? Wat duurzaamheid betreft, worden er overal ter wereld steeds meer wetten van kracht om het gebruik van plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik te verminderen of uit te bannen.

Avure's onlangs gelanceerde Flexibulk geeft verwerkers de mogelijkheid om kunststoffen voor eenmalig gebruik uit hun verpakkingsopties te verwijderen door een doorbraak in HPP-oplossingen te bieden. Met de FlexiBulk kunnen verwerkers hun duurzaamheidsrecord verbeteren door HPP-pasteurisatie mogelijk te maken van glas, karton, aluminium blikjes en andere materialen die voorheen niet geschikt waren voor HPP-behandeling. Tijdens dit proces helpt de FlexiBulk het plastic afval dat anders zou worden geproduceerd tot een minimum te beperken.

Dit zijn slechts enkele van de redenen waarom Avure HPP een winnende optie is voor alle voedsel- en drankverwerkers. Neem contact op voor meer informatie.

LEER MEER over Avure HPP oplossingen