Kant-en-klare nutraceutische dranken, ook bekend als functionele dranken, spelen een steeds grotere rol op de voedsel- en drankenmarkt, omdat de consument op zoek gaat naar gezondheidsgerichte en gemakkelijke oplossingen. Een kant-en-klare functionele drank wordt gekenmerkt als een drank die extra ingrediënten bevat om een gezondheidsvoordeel te bieden dat verder gaat dan basishydratatie en die voorgemengd en verpakt is voor consumptie in een handomdraai. Functionele dranken hebben de afgelopen tien jaar aan populariteit gewonnen en zijn een belangrijk onderdeel geworden van de totale levensmiddelen- en drankenmarkt. Volgens Fortune Business Insights werd de markt voor functionele dranken in 2020 gewaardeerd op $258 ,8 miljard met een groeipercentage van 11% en zal deze naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 9,5% tot 2028. Dit segment groeit sneller dan conventionele frisdranken in de afgelopen jaren.

Kant-en-klare functionele dranken spelen een steeds grotere rol op de levensmiddelen- en drankenmarkt, omdat de consument op zoek gaat naar gezondheidsgerichte oplossingen.

Functionele dranken groeien sneller dan conventionele frisdranken, met een verwachte groei van 9,5% per jaar in de komende tien jaar. Consumenten zijn steeds meer op zoek naar gezondheidsgerichte oplossingen en gemak, alsook naar gezondere alternatieven en een betere smaak. Functionele dranken zijn op verschillende markten snel gegroeid vanwege hun gezonde imago en de toenemende vraag van consumenten naar voedzame producten die verder gaan dan traditionele frisdranken en sappen.

Consumenten die kiezen voor gemak boven traditionele bereidingsmethoden hebben de populariteit van artikelen voor onderweg, zoals energierepen en -drankjes, met een hoog voedingsgehalte, geholpen. De groeiende wereldwijde vraag naar gezondere alternatieven voor frisdrank en andere suikerhoudende dranken is ook een belangrijke factor in de groei van de markt voor functionele dranken.

Leidende bestuurders:

 • Bekendheid van de consument met de voordelen van functionele dranken
 • Verbeterde smaak
 • Meer investeringen in O&O en marketing
 • Stijgende consumptie door millennials en generatie Z

De consument bewuster maken

Consumenten zijn zich steeds meer bewust van functionele en nutraceutische dranken. Volgens een artikel van Euromonitor International is gezondheid voor de consument top of mind geworden als gevolg van de pandemie van het Coronavirus (COVID-19), waarbij mensen meer verantwoordelijkheid nemen voor hun gezondheid en zich veel meer richten op preventieve gezondheidsmaatregelen. Velen kiezen voor natuurlijke oplossingen in plaats van vitaminen of andere supplementen.

Uit recent onderzoek blijkt dat het segment een snelle groei doormaakt naarmate meer consumenten zich bewust worden van de gezondheidsvoordelen die deze producten bieden en kansen biedt voor fabrikanten van functionele dranken die gezondheidsvoordelen bieden die verder gaan dan basisvoeding.

Verbeterde smaak

De smaak van voedingsmiddelen en dranken speelt een belangrijke rol bij de aankoopbeslissingen van mensen, zelfs wanneer zij op zoek zijn naar gezonde producten. Wanneer functionele ingrediënten, zoals botanische extracten en kruiden, worden toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken, kan het product een verkeerde of bittere smaak krijgen. Smaaktoevoegingen, vooral met natuurlijke fruitaroma's, zijn een populaire manier die fabrikanten hebben ontwikkeld om met deze bijsmaken en ongewenste smaken om te gaan.

Meer investeringen in O&O en marketing

Verhoogde investeringen in O&O en marketing zullen voor de fabrikanten van essentieel belang zijn om aan deze vraag te voldoen. O&O is essentieel voor het creëren van nieuwe producten en het verbeteren van bestaande. Marketing is ook essentieel, omdat het helpt de voordelen van functionele dranken over te brengen aan consumenten die misschien niet weten hoe ze hun gezondheid of prestaties op het werk of tijdens het sporten verbeteren.

jonge vrouw die functionele dranken koopt bij de kassa van het schap

Stijgende consumptie van functionele dranken door millennials en generatie Z

Millennials en generatie Z stimuleren markten zoals biologische, plantaardige en andere gezonde producten omdat zij meer dan vorige generaties begaan zijn met gezondheid. Millennials hechten aan gemak als het gaat om gezondheid en welzijn; velen grijpen bijvoorbeeld naar kant-en-klare producten omdat ze doordeweeks na werk of school geen tijd of energie hebben.

Trends in functionele dranken:

 • Vermogen van de fabriek
 • Mood food
 • Gepersonaliseerde voeding
 • Duurzame consumptie

Plant Power

De trend naar plantaardige dranken groeit snel, zowel wat betreft de populariteit als de verscheidenheid aan producten die op de markt worden gebracht. Consumenten beseffen steeds meer dat ze geen veganist of vegetariër hoeven te zijn om meer plantaardig te willen eten, en ze kijken naar functionele dranken als een manier om meer voedingswaarde aan hun dag toe te voegen. Met name dranken op plantaardige basis winnen aan populariteit bij consumenten die gezondere en duurzamere keuzes willen maken.

Ongeveer een vijfde van de consumenten probeert actief hun consumptie van plantaardige alternatieven te verhogen (en twee derde staat gewoon open voor het gebruik ervan) volgens een GlobalData 2021 Q2 Consumer Survey. De toekomstige groei van deze trend hangt af van hoe merken in deze categorie innoveren door producten aan te bieden die voldoen aan de eisen van de consument, zoals smaak, textuur, gemak, voedingsprofiel en betaalbaarheid.

Voedsel voor de stemming

Met het toenemende bewustzijn rond geestelijke gezondheidsproblemen is de vraag naar producten die de stemming kunnen verbeteren en stress kunnen verlichten toegenomen. Dit heeft onderzoekers ertoe gebracht te onderzoeken hoe bepaalde ingrediënten de stemming positief kunnen beïnvloeden, en er tegelijkertijd voor te zorgen dat deze ingrediënten voldoen aan de wettelijke vereisten als het gaat om zaken als verpakkingsclaims en voedingsinformatiepanelen.

Nu consumenten zich steeds meer zorgen maken over hun geestelijk welzijn, liggen er kansen voor merken om effectieve oplossingen te bieden. Bedrijven kunnen functionele dranken aanbieden met stemmingsverbeterende eigenschappen die consumenten helpen hun gezondheid en welzijn te verbeteren. Hieronder vallen voedingsmiddelen en dranken waarvan bekend is dat ze de stemming verbeteren of het energieniveau verhogen, zoals cafeïne of aminozuren in bepaalde plantaardige producten.

Brein gemaakt van vruchten en groenten geïsoleerd op witte achtergrondEen voorbeeld hiervan is een 'brain food'-trend die verwijst naar gezonde voedingsproducten die erop gericht zijn iemands cognitieve vermogen te verbeteren (bijvoorbeeld door kalmerende eigenschappen te bevorderen). Volgens de GlobalData 2021 Q2 Consumer Survey gaan consumenten actief op zoek naar functionele ingrediënten die ze herkennen of waarvan ze de voordelen kennen, daarom moeten merken op strategische wijze claims en ingrediëntengebruik op producten plaatsen. De topingrediënten waarvan consumenten wereldwijd dachten dat ze een positieve invloed hadden op hun gezondheid waren vitaminen, gember, aloë vera, kurkuma, Matcha, antioxidanten en elektrolyten.

Persoonlijke voeding

Bij gepersonaliseerde voeding gaat het erom mensen informatie over hun lichaam te verschaffen, zodat ze betere keuzes kunnen maken over wat ze dagelijks eten of drinken. In de markt voor functionele voeding en dranken is dit steeds relevanter geworden, aangezien meer dan 84% van de consumenten wereldwijd wordt beïnvloed door hoe goed een product is afgestemd op hun behoeften en persoonlijkheid(1).

Nu de jongere generaties gezondheidsbewuster worden en zich meer bewust worden van hun voedingsbehoeften, voorzien wij dat merken technologie zoals kunstmatige intelligentie (AI) in hun producten zullen opnemen om hen te helpen aan de toenemende vraag naar gepersonaliseerde voeding te voldoen. Andere manieren waarop bedrijven gepersonaliseerde voeding kunnen integreren is door consumenten te informeren over welke dieettrends hun producten passen, zoals het Keto of Paleo-dieet, en door aan te geven of het product vrij is van bepaalde allergenen, zoals gluten of soja.

(1)GlobalData's Top Trends in Food and Grocery Report 2022

Duurzame consumptie

Consumenten proberen milieuvriendelijke keuzes te maken door afval te verminderen, minder energie te gebruiken, producten te kopen die beter zijn voor het milieu en zelfs door producten te kiezen op basis van de geschiktheidspraktijken van de bedrijven waarvan zij kopen. Wereldwijd vindt 45% van de consumenten milieuvraagstukken zeer belangrijk, wat volgens een rapport van GlobalData(1) oploopt tot 48% in Azië en Australazië en 55% in Midden- en Zuid-Amerika. Dit suggereert dat consumenten in deze regio's zich meer bewust zijn van duurzaamheid en dat merken daarom milieu-initiatieven in hun strategie moeten opnemen om klanten te winnen.

Hier zijn enkele manieren om duurzame consumptie in uw verwerkingsbedrijf in de praktijk te brengen:

 • Voedselverspilling verminderen door de opbrengst te verhogen of machines te gebruiken die meer van de grondstoffen gebruiken
 • Gebruik apparatuur die energie-efficiënt is of hernieuwbare energie gebruikt, zoals zonne-energie.
 • Verminder het waterverbruik door te investeren in apparatuur met een hoger rendement tussen reinigingsbeurten.
 • Duurzame verpakkingen gebruiken die minder plastic gebruiken of gemaakt zijn van gerecycleerde materialen.
 • Richt u op partnerschappen met leveranciers die duurzame praktijken toepassen in uw hele toeleveringsketen.

Productieoplossingen in Nutraceutische & Functionele Dranken

Bij het kiezen van apparatuur om nutraceutische en functionele dranken te produceren, wilt u een bedrijf dat met uw fabriek samenwerkt en een oplossing op maat van uw specifieke behoeften ontwerpt, evenals een bedrijf dat machines ontwerpt die aansluiten bij de marktdrivers en trends die in dit artikel worden besproken. JBT kan een complete voedsel- en drankoplossing bieden voor verwerkers, vanaf het mengen van de ingrediënten tot de uiteindelijke verpakking, om onze klanten te helpen in het volledige proces. JBT heeft ook onderzoeks- en technologiecentra over de hele wereld die onze klanten kunnen gebruiken bij de ontwikkeling van functionele dranken of het testen van nieuwe ingrediënten.

JBT AsepTec Vulmateriaal

"We kunnen helpen tijdens het hele kritische productieproces", zegt JBT's Global Product Line Director voor Aseptic Systems, Juan Martinez. "Onze experts kunnen helpen door een analyse te maken van uw productieproces en een strategisch plan te ontwikkelen om de efficiëntie te verhogen en het gebruik van uw apparatuur te verbeteren. Als full-service partner zullen we uit onze bron van kennis en ervaring putten om de juiste innovatieve oplossing te ontwerpen, die betrouwbaarheid en prestaties garandeert op alle gebieden van operaties en voedselveiligheid, inclusief kwaliteit, milieu en productie."

Focus op duurzaamheid

Huishoudelijk afval voor compost van groenten en fruit. Vrouw gooit afval.Het maximale uit elk ingrediënt en product halen is de kern van onze missie om beter gebruik te maken van 's werelds kostbare hulpbronnen. Wij werken samen met klanten om apparatuur te ontwerpen die de voedselopbrengst maximaliseert en de houdbaarheid van producten verlengt. Onze niet aflatende focus op continue verbetering helpt de efficiëntie van onze eigen activiteiten en van de producten die we ontwikkelen te optimaliseren. We bieden technologie die de prestaties van apparatuur en processen analyseert om de efficiëntie in real time te volgen, en we grijpen elke gelegenheid aan om onze oplossingen te verbeteren zodat ze energie- en waterefficiënter zijn.

Door innovaties zoals het Heat Recovery System - dat een vermindering van het stoomverbruik tot 40% kan opleveren - helpt JBT klanten het energiegebruik te optimaliseren, waardoor de totale voetafdruk van een bedrijf wordt verkleind, terwijl er aanzienlijke kostenbesparingen worden gerealiseerd. opvoeding of terugwinning van voedselafval is ook een belangrijk onderdeel van de strategie van JBT, met oplossingen waarmee klanten kunnen profiteren van potentieel lucratieve bijproducten die anders zouden worden weggegooid.

In een tijdperk van stijgende bevolkingen en toenemende druk op het wereldwijde voedsel- en landbouwsysteem zijn praktische oplossingen dringend nodig om producenten en verwerkers te helpen beter gebruik te maken van 's werelds kostbare hulpbronnen. Als antwoord op de uitdagingen heeft JBT ambitieuze duurzaamheidsinitiatieven gelanceerd om samen met klanten te werken aan een efficiëntere voedingsindustrie wereldwijd.

Conclusie

De wereldwijde industrie van nutraceutische en functionele dranken is een blijvertje, en we verwachten dat de populariteit ervan alleen maar zal toenemen naarmate gezondheidsbewuste consumenten deze producten blijven verkiezen boven conventionele dranken. Kant-en-klare functionele dranken zijn niet langer nicheproducten voor bodybuilders of gezondheidsfanaten, maar worden overal in de winkelschappen aangeboden. De opkomst van de industrie van functionele dranken is aangewakkerd door het bewustzijn van de consument over zijn voedingspatroon, wat de vraag naar gezondere opties zoals eiwitshakes of probiotische yoghurt heeft aangewakkerd - beide voorbeelden van producten die ooit als nicheproduct werden beschouwd, maar nu in veel winkels in heel Amerika te vinden zijn.