Door: Carlos Fernandez
EVP & President, JBT Diversified Food & Health

Innovatieve technologieën die de sociale en milieueffecten van de productie van voedsel en dranken aanpakken om afval, waterverbruik en elektriciteit te verminderen, zullen de manier waarop voedsel nu en in de toekomst wordt geproduceerd, beheerd en gedistribueerd, blijven veranderen.

Voedselverspilling draagt bij tot twee van onze grootste mondiale uitdagingen - honger in de wereld en klimaatverandering. Momenteel lijden bijna 690 miljoen mensen in de wereld honger -10 miljoen meer dan in 2020 (Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN). Het is een grote verantwoordelijkheid om rekening te houden met de middelen die nodig zijn om de voedselzekerheid voor iedereen beter te waarborgen, en technologische innovatie is noodzakelijk om nieuwe oplossingen te vinden om voedselverspilling tegen te gaan. Bovendien wordt geschat dat voedselafval tussen 2010 en 2016 ook verantwoordelijk was voor 8 tot 10% van de wereldwijde emissies (Intergovernmental Panel on Climate Change).

Technologiebedrijven die dit probleem aanpakken via de producten die ze aanbieden, kunnen hun klanten helpen bij te dragen aan een gezondere, betere wereld. De citrusoplossingen van JBT bijvoorbeeld zijn ontworpen om de natuurlijke hulpbronnen optimaal te benutten. Ze extraheren niet alleen het sap, maar verwerken ook zeer waardevolle bijproducten, waaronder de schil, oliën en pulp. Met haar verwerkingsoplossingen kunnen klanten waarde terugwinnen uit meer grondstoffen - tot 100%. Op het verwerkingsniveau hebben de duurzaamheids- en kostenbesparende voordelen van de HPP-technologie ook een enorme impact. HPP-systemen van JBT Avure, bijvoorbeeld, verminderen de behoefte aan kunstmatige bewaarmiddelen en verlengen de houdbaarheid en verbeteren de voedselveiligheid.

Plantaardige producten zullen ook in populariteit blijven toenemen vanwege hun gezondheids- en milieuvoordelen, en technologische oplossingen zullen zich daaraan moeten aanpassen. De wereldwijde detailhandelsverkoop van plantaardige voedingsalternatieven kan tegen 2030 162 miljard dollar bereiken - tegenover 29,4 miljard dollar in 2020 (Bloomberg Intelligence Research). In dat geval zou de verwachte markt voor plantaardige voeding bijna 8% van de wereldwijde eiwitmarkt uitmaken.

Voor fabrikanten die deze producten leveren, is de Sterideal® Ultra High Temperature (UHT) apparatuur van JBT effectief gebleken, dankzij een innovatief spoelontwerp dat betere prestaties levert met langere productieruns door minder neerslag in het proces. Naast de reeds populaire plantaardige eiwitten en zuivelalternatieven zijn de op cultuur gebaseerde eiwitten, hoewel nog niet mainstream, zeker aan de horizon. Kweekvlees maakte bijna tien jaar geleden zijn marketingdebuut en zal blijven stijgen als een belangrijke alternatieve eiwitbron.

Lees meer over de technologie die innovatie in duurzaamheid stimuleert en hoe JBT de duurzaamheidsinspanningen van onze klanten ondersteunt in ons laatste ESG-rapport: https://www.jbtc.com/about-us/esg/.