Het vermogen van High Pressure Processing (HPP) om de houdbaarheid van producten te verlengen en dodelijke bacteriën effectief te neutraliseren is een belangrijk aandachtspunt voor JBT Avure op de komende Mexican Healthy Products Summit 2022. Nu voedselverwerkers in Mexico en heel Latijns-Amerika te maken hebben met steeds strengere etiketteringsvoorschriften, willen veel bedrijven af van conserveringsmiddelen, maar staan ze voor het dilemma hoe ze de houdbaarheid kunnen verlengen.

HPP biedt uitkomst. Het innovatieve systeem, dat voedingsmiddelen en dranken onder extreem hoge waterdruk zet (tot 6.000 bar / 87.000 psi - meer dan de diepste oceaan), kan de houdbaarheid tot 90 dagen verlengen: dat is wel twee tot drie keer langer dan traditionele conserveringsmethoden.

In tegenstelling tot thermische, chemische en andere high-heat systemen, maakt HPP gebruik van koude behandelingstechnologie die eind jaren negentig door Avure zelf is ontwikkeld, en die behoudt de smaak, textuur en kwaliteit van het voedsel. Avure HPP machines zijn ook zeer effectief in het neutraliseren van listeria, salmonella, E. coli en andere dodelijke bacteriën.

De houdbaarheidsuitdaging
Voor Edmundo Romo van JBT, die op het evenement zal spreken, biedt de Mexican Healthy Foods Summit een kans voor Avure om de Mexicaanse markt te informeren over de voordelen van HPP en het feit dat er in het land al leveranciers beschikbaar zijn.

"In Mexico, net als in andere regio's van Latijns-Amerika, zijn de regels en voorschriften inzake de etikettering van levensmiddelen veranderd om de consument beter te helpen begrijpen wat hij eet en hem de mogelijkheid te bieden gezonder voedsel te kiezen", legt hij uit.

"Als gevolg van de nieuwe etikettering verminderen veel verwerkers de hoeveelheid zout, suiker en conserveringsmiddelen in de producten, maar daardoor is de houdbaarheid in veel gevallen aanzienlijk verminderd. Met HPP kunnen verwerkers een langere houdbaarheid zonder gebruik van conserveringsmiddelen, terwijl ze ook profiteren van de verbeterde voedselveiligheid, een ander belangrijk voordeel van het gebruik van HPP."

Onontwikkeld potentieel
Volgens Edmundo is het Mexicaanse potentieel voor HPP lange tijd onderontwikkeld geweest, maar het effect van de etiketteringsvoorschriften zou
de voedsel- en drankverwerkende industrie wel eens kunnen stimuleren. "Tot nu toe werd HPP in Mexico meestal gebruikt voor biologische producten die zich beroepen op hun natuurlijke oorsprong", zegt hij.

"In feite is het belangrijkste HPP-behandelde product in Mexico - kant-en-klare guacamole - voornamelijk bestemd voor de export omdat de Mexicaanse consumenten meer gewend zijn avocado's te kopen en thuis guacamole te bereiden. Maar als gevolg van de nieuwe etiketteringsvoorschriften verwachten we dat steeds meer producenten van producten voor dagelijkse consumptie voor HPP zullen kiezen."

Edmundo Romo van JBT zal spreken op de Mexican Healthy Products Summit, die plaatsvindt in Puerto Vallarta, Mexico van 2-4 juni 2022.

LEER MEER over de HPP-technologieën van JBT