In de Europese zachtfruitsector is de race begonnen om haalbare alternatieven te vinden voor plastic trays en afsluitfolie. Het opleggen van de plastic afvalheffing van de Europese Unie begin 2021, in combinatie met de toenemende bezorgdheid van de consument over plasticvervuiling, heeft geleid tot een zoektocht naar werkbare, recycleerbare vervangers, en JBT Proseal loopt voorop.

Met een kostprijs van 800 euro per ton heeft de inwerkingtreding van de heffing EU-heffing op kunststofafval in januari 2021 heeft in heel Europa de aandacht gevestigd op de noodzaak om geschikte alternatieven te vinden. Deze verandering wordt ook gestimuleerd door de veranderende keuzen van de consument ten aanzien van plastic, met name in de biologische industrie waar het winkelend publiek zijn voorkeur heeft uitgesproken voor niet-plastic verpakkingen.

Proseal is marktleider in het sealen van trays voor zacht fruit. Proseal schat zelfs dat 95% van alle bovengesealde trays in het Verenigd Koninkrijk op Proseal machines worden geseald. Met die stamboom heeft het bedrijf het voortouw genomen bij de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve oplossingen om klanten te helpen die willen overstappen op niet-plastic verpakkingen.

Geautomatiseerde oplossing
Een daarvan is een product dat de Alexa Stackpack heet (zie foto hierboven), een hoogwaardig punnet van ambachtelijk karton dat een inline, kant-en-klare, volledig bedrukte manier van karton maken biedt. Maar hoewel de punnet voorgemonteerd wordt geleverd, was er tot nu toe geen automatisch systeem beschikbaar voor het vouwen en sluiten van de twee flenzen van de verpakking, behalve met de hand.

In samenwerking met Alexa heeft Proseal een oplossing ontwikkeld die de flenzen vouwt en afdicht terwijl de verpakkingen worden gevuld en door een lijn lopen. "De kaartverpakkingen worden kant-en-klaar gemonteerd geleverd, maar het afdichten van de flenzen bleek een echte uitdaging voor de fabrikant", legt Daryl Henshaw van Proseal uit. "Zacht fruit is een sector met een zeer hoge verwerkingscapaciteit en minimale marges, dus deze praktische, automatische oplossing zal echt een verschil maken. Het is een uniek stukje technologie en een echte niche voor Proseal."

Kant-en-klaar systeem
Een nog meer kant-en-klare oplossing, die in heel Europa steeds meer ingang vindt, is het CKF Aardecycle Punneteen systeem dat de mogelijkheid biedt om gemakkelijk te wisselen tussen plastic en pulp, en om van plasticfolie over te stappen op cellulosefolie. "De CKF Earthcycle Punnet biedt een volledig plasticvrij equivalent voor een plastic punnet en een realistisch, werkbaar alternatief voor plastic," zegt Henshaw. "Dit is een legitieme, kant-en-klare oplossing: u kunt deze materialen plug-and-play in uw bestaande Proseal-machine steken."

Plastic besparingen
Proseal heeft het voortouw genomen bij het helpen van leveranciers door middel van reverse engineering die nodig is om bestaande ontwerpen aan te passen en het testen in Proseals eigen speciale proefkeuken (hierboven afgebeeld). Maar voor klanten die nog niet klaar zijn om volledig over te stappen, benadrukt Henshaw dat er aanzienlijk op plastic kan worden bespaard door gewoon over te schakelen van een clamshell-deksel op een foliedeksel. "Je kunt een plastic clamshell-deksel van 8 gram vervangen door een folie van 0,5 gram door topsealing toe te passen, waardoor 95% van het plastic van het deksel en 40% van het plastic van de hele punnet wordt bespaard", legt hij uit.

Trend op lange termijn
Wat echter duidelijk is, is dat er in Europa snel een wijdverbreide verschuiving zal optreden van plastic naar zacht fruit; een verschuiving die volgens Henshaw ook in Europa plaatsvindt. gedreven door een veranderende consumentenmentaliteit. "We zien dit vooral in het biologische segment", zegt hij. "Mensen die extra betalen voor biologische druiven willen die druiven niet in een plastic bakje kopen. Dat zijn de eerste mensen die afstappen van plastic."

LEER MEER over JBT Proseal oplossingen