Snelle vulsnelheden en een zachte behandeling van poeder, vooral van delicate producten zoals zuigelingenvoeding, gingen niet altijd samen, maar bij de nieuwe PLF Virtus™ lineaire vacuümvuller is precies dat bereikt. De Virtus vult met een driemaal zo hoge snelheid als eerdere machines en bespaart 30% op reinigingstijd dankzij een compactere en efficiëntere oplossing die de stilstandtijd tot een minimum beperkt en klanten helpt hun voetafdruk te verkleinen.

Hier legt Amedeo Scapin, JBT's DF&H Global Director for Packaging, Automation & Filling, uit hoe het Virtus-project tot stand kwam en welke belangrijke voordelen het de klanten biedt.

Het verhaal van de Virtus begon echt toen een van onze grootste klanten ons benaderde op zoek naar een poedervuller die de mogelijkheden van de momenteel op de markt verkrijgbare vulmachines kon overtreffen: die uiterst hygiënisch was zonder risico op contaminatie met vreemde voorwerpen en die de snelheid per vulmond aanzienlijk zou verhogen. Het was ook van cruciaal belang dat de vuller een aanzienlijke vermindering van de reinigingstijd zou opleveren en de beste Total Cost of Ownership in zijn klasse zou hebben.

Tot dan toe konden de op de markt beschikbare poedervullers van PLF bepaalde hoge snelheden bereiken, maar ze hadden allemaal het nadeel dat er stilstand nodig was om elke vulmond te reinigen en opnieuw te monteren.

Naar aanleiding van dit verzoek en om na te gaan hoe we de bestaande poedervullers konden verbeteren, hebben we bijna twee jaar aan de ontwikkeling gewerkt. Het resultaat was de nieuwe PLF Virtus inline-vuller met het gepatenteerde Virtus-vacuümvulmondstuk, dat tot drie keer meer verwerkingscapaciteit levert dan ons vorige mondstukontwerp. Een vermindering van het aantal vulkoppen - van 12 of 15 naar slechts vier of zes - betekent dat de reinigings- en wisseltijd met minstens 30% kan worden teruggebracht.

Voorzichtig omgaan met snelheid
Een tweede belangrijk voordeel is het vloeroppervlak. Met de Virtus wordt veel minder ruimte gebruikt voor dezelfde capaciteit. Een
bijkomend voordeel is de modulariteit: de Virtus bestaat als een enkele vuller met een output van ongeveer 30 CPM's (Cans Per Minute). U kunt hem aan een lijn toevoegen en door de modulariteit uitbreiden tot zes gecombineerde vulmondstukken in de lijn, waardoor u 180 CPM's bereikt. Om die snelheid te halen, hadden we vroeger waarschijnlijk 20 vulkoppen nodig gehad. Maar hoewel hij snel is, staat de voorzichtige behandeling centraal in het hele Virtus-concept, wat betekent dat elk risico van poederbreuk wordt vermeden.

Andere, concurrerende vullers hebben meestal een schroefmechanisme / Auger-vulling gebruikt om poeder in een container te persen; een proces dat niet alleen potentieel schadelijk is voor het poeder, maar ook een enorm risico inhoudt dat er ongewenste metaalsplinters in de container vallen. Bij de Virtus daarentegen is het risico van metaalvervuiling nihil.

Minder weggeven
Voor de markt voor zuigelingenvoeding is het onderwerp "zachte behandeling" bijzonder belangrijk, omdat deze - en andere poeders - bepaalde speciale kenmerken in hun korrelgrootte hebben: als je de korrelgrootte gaat afbreken, kunnen de kenmerken veranderen of de feitelijke voordelen van het product beïnvloeden. Een voorzichtige behandeling is een enorm voordeel voor bedrijven die het merkimago en de kwaliteit belangrijk vinden, en het is een van de belangrijkste voordelen van vacuümvulling.

Dan is er het probleem van de weggave. Meestal hebben concurrerende vullers een giveaway van 0,5%, wat op jaarbasis veel geld is. De Virtus giveaway daarentegen is zo laag als 0,15% of beter, en JBT streeft ernaar die verder te verlagen.

En natuurlijk daalt de Total Cost of Ownership aanzienlijk omdat we geen bewegende delen hebben, dus de bedrijfs-, onderhouds- en energiekosten zijn aanzienlijk lager dan bij eerdere modellen. Als je kijkt naar andere machines die dezelfde snelheden kunnen halen, zijn ze twee tot drie keer zo groot. De Virtus daarentegen is compacter, en hij is ook veel hygiënischer wat betreft de productbehandeling met zeer weinig slijtageproblemen.

De Virtus zal worden aangeboden met ingebouwde JBT iOPS capaciteitdie apparatuur en procesprestaties in realtime analyseert. Door digitalisering en adaptieve automatisering biedt ons Customer Care team een verbonden ervaring en online interactie die is opgenomen in een serviceovereenkomst. Dit op maat gemaakte serviceprogramma zal uw team helpen om de efficiëntie en het effectieve gebruik van de Virtus poedervuller op een hoog niveau te houden.

LEES MEER over de PLF Virtus™ lineaire vacuümvuller