In de categorie zuigelingenvoeding staat productveiligheid voorop en fysiek contact met het poeder tijdens de melkbereiding moet zoveel mogelijk worden beperkt. Dit bracht een van 's werelds grootste fabrikanten van zuigelingenvoeding ertoe om een nieuw, afgesloten compartiment voor schepjes te ontwikkelen. Later gaven ze JBT de opdracht om een systeem te ontwikkelen dat op een veilige en efficiënte manier in massaproductie kan worden genomen.

De oplossing was een nieuwe versie van JBT's Snelle SeamTec Seamer, speciaal aangepast voor het verwerken van zuigelingenvoedingblikken met DDE (Deep Drawn End); een innovatie die het mogelijk maakt om het schepje apart van het poeder in te brengen. Maar hoe kwam het project tot stand en hoe werd de JBT oplossing ontwikkeld?

De uitdaging
"Normaal gesproken wordt bij kindervoeding in blik het schepje in het poeder gestoken", zegt Bart Mertens, JBT's Product Line Director Filling and Closing Equipment. "En soms wordt het schepje volledig bedekt door het poeder, zodat je als ouder bijna een 'duik' in het poeder moet nemen om het schepje te vinden, wat het product natuurlijk kan vervuilen.

 

 

"Het idee van dit project was, hoe je het schepje in de bovenkant van het blik kunt steken waar je de scheur hebt, zodat je het er gemakkelijk uit kunt halen en je het in het poeder kunt doen zonder het met je vingers te verontreinigen."

Het proces
Enkele jaren geleden introduceerde de klant dit type blik en sluiting voor hun hoogwaardige zuigelingenvoedingpoeder, waarbij de DDE het mogelijk maakte het schepje volledig gescheiden te houden van het product zelf.

Het voordeel, aldus Mertens, is dat gebruikers niet langer in het poeder hoeven te graven om het schepje te vinden, wat de hygiëne en het gebruiksgemak ten goede komt. Na het verzamelen van porties poeder, wordt het schepje niet meer terug in het poeder geplaatst - zoals voorheen het geval was - maar apart bewaard in een eigen compartiment, terwijl het blikje wordt afgesloten met een plastic deksel.

De oplossing
JBT's aandeel in het verhaal begon toen de klant vroeg om een naaimachine te ontwikkelen die dit soort uiteinden van een blikje voor zuigelingenvoeding kon sluiten. De oplossing die JBT bedacht was het herontwerpen en aanpassen van delen van de succesvolle SeamTec Seamer om de DDE te kunnen verwerken, en in het bijzonder het herwerken van de klauwplaat en de uitklopschacht van het systeem.

"We hebben onze machine zo moeten ontwikkelen dat ze veel hogere can ends aankan om de scoops te kunnen positioneren", zegt Mertens. "Het resultaat is dat de schep niet meer in contact komt met het poeder: er zit een afdichting tussen de schep en het poeder."

Met snelheden van 50 tot 600 blikken per minuut is de SeamTec Seamer ontworpen volgens de hoogste sanitaire normen, specifiek voor zeer gevoelige, hoogwaardige poedervormige producten, zoals zuigelingenvoeding, drankpoeders en nutraceutica. Zo heeft de SeamTec geen blootliggende smeermiddelen, stoppende lifters om het morsen van poeder te voorkomen en een optioneel systeem ter voorkoming van vreemde deeltjes.

Andere voordelen
De SeamTec Seamer heeft ook belangrijke voordelen vanuit het oogpunt van duurzaamheid, die ook in de nieuwste versie aanwezig zijn. Dankzij de hoge snelheid van het systeem kan een groter volume blikjes in een kortere tijd worden geseald, terwijl de Seamer rotatie elimineert terwijl de blikjes nog open zijn, zodat er
geen poeder wordt gemorst voordat ze worden gesloten.

Voor elk winstgevend bedrijf is het van vitaal belang om stilstand tot een absoluut minimum te beperken. Daarom biedt JBT nu zijn PRoCARE preventief onderhoud met de SeamTec Seamer aan. Remote, real-time ondersteuning en geplande bezoeken van JBT technici zullen ervoor zorgen dat de naaimachine in optimale conditie wordt gehouden, waardoor onverwachte stilstand wordt voorkomen en de productie op gang blijft.

LEES MEER over de JBT SeamTec naaimachine voor poeder