Wist u dat HPP (High Pressure Processing) afval vermindert, emissies verlaagt en kan bijdragen tot een gezondere en veiligere planeet? De groei van HPP in de afgelopen jaren is ingegeven door de voorkeur van de consument voor een verse smaak zonder chemicaliën of conserveringsmiddelen, maar ook op verwerkingsniveau hebben de duurzaamheids- en kostenbesparingsvoordelen van de technologie een enorme impact gehad.

HPP-systemen van JBT Avure gebruiken ultrahoge druk (tot 87.000 psi of 6.000 bar) en gezuiverd, koud water om verpakte voedingsmiddelen en dranken pathogeenvrij te houden en langer vers te houden zonder bewaarmiddelen of chemicaliën. Het zijn echter de langere houdbaarheidstermijnen van HPP die ervoor kunnen zorgen dat de technologie echt een verschil maakt op het gebied van duurzaamheid door kostbare verspilling en voedselverliezen tegen te gaan.

De houdbaarheid verbeteren
Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) lopen de jaarlijkse voedselverliezen wereldwijd uiteen van 20% voor zuivelproducten tot wel 50% voor fruit en groenten. Deze verspilling vindt meestal plaats tijdens de distributie- en consumptiefase.

Uit studies van JBT Avure is gebleken dat HPP voor sinaasappelsap en sauzen een houdbaarheid van 120 dagen oplevert. houdbaarheid tot 120 dagen vergeleken met ongeveer 10-15 dagen voor behandelingen zonder HPP. Ook de houdbaarheid van guacamole kan worden verlengd tot 40 dagen en die van romige dip tot 90 dagen, vergeleken met een gemiddelde van 5-15 dagen zonder HPP. Deze langere houdbaarheidsdata geven klanten het vertrouwen om producten te kopen en te consumeren die ze anders misschien zouden weggooien. Wat de productie betreft, kunnen bedrijven dankzij de verbeterde houdbaarheid van HPP bredere markten bereiken, minder afval produceren en de daarmee gepaard gaande kosten, zoals afvalverwijdering en energiekosten, verlagen.

Kwaliteitsvoordelen
Maar HPP helpt ook de kwaliteitskenmerken van het product langer in stand te houden. In tegenstelling tot meer conventioneel behandelde alternatieven vertonen HPP-producten geen significante productverslechtering naarmate de microbiologische houdbaarheidstermijn nadert. In het geval van sinaasappelsap bleek uit een studie van de Universiteit van Leuven dat met HPP behandeld Valencia-sinaasappelsap na 20 weken opslag nog 90% van de vitamine C bevat. Ter vergelijking: sinaasappelsap dat een thermische behandeling onderging, bleek in dezelfde periode meer dan de helft van zijn vitamine C te hebben verloren.

Minder uitstoot
Uit onderzoek uit 2014 bleek ook dat HPP een positief effect kan hebben op emissies door een lager energieverbruik. In hun verslag aan de International Conference on Life Cycle Assessment of Food stelden onderzoekers vast dat de HPP-behandeling van een kant-en-klaarmaaltijd met vis en groenten een global warming potential had dat meer dan 20% lager lag dan een vergelijkbare behandeling met thermische pasteurisatie. De voortdurende vooruitgang in de cyclustijd en productiviteit van HPP-apparatuur leidt tot een verdere vermindering van de energievereisten, en het potentieel van HPP om de houdbaarheid te verlengen zou ertoe moeten leiden dat sommige populaire voedingsmiddelen niet langer diepgevroren maar gekoeld worden verwerkt en gedistribueerd, waardoor het energieverbruik in dat proces afneemt.

LEES MEER over HPP en duurzaamheid