De wereldmarkt voor havermelk groeit in een ongekend tempo. Nu het bewustzijn van de gezondheidsvoordelen van plantaardige zuivelalternatieven wereldwijd toeneemt, in combinatie met stijgende besteedbare inkomens en bezorgdheid over diabetes, wordt voor de komende jaren een enorme groei van de markt voorspeld. Verwacht wordt dat de wereldmarkt voor havermelk tegen 2028 6,45 miljard dollar zal bedragen, met een jaarlijkse groei van 14,2%(Grand View Research, Inc).

Maar hoe kunt u het best inspelen op een trend die alleen maar aan belang zal winnen? JBT SF&DS biedt een reeks oplossingen voor niet alleen effectieve UHT-pasteurisatie van havermelk, maar ook voor het maximaliseren van de uptime, het energieverbruik en de productopbrengst tijdens het productieproces.

Winnende oplossingen
Voor verwerkers van havermelk heeft JBT oplossingen ontwikkeld die alles omvatten van het mengen en voorbereiden van het product in batch tot aseptische, thermische pasteurisatie en het verpakken in een verscheidenheid aan verschillende containers. Dit omvat de Sterideal® HX SteriCompact UHT Sterilisatoreen UHT-oplossing die bekend staat om zijn robuustheid, resulterende productkwaliteit, gebruiksgemak en gunstige Total Cost of Ownership (TCO).

De SteriCompact kan producten met een hogere viscositeit verwerken en maakt gebruik van een spoelontwerp om te besparen op energiekosten in vergelijking met traditionele warmtewisselaars, terwijl een kleine voetafdruk het benodigde vloeroppervlak vermindert. De bewezen Sterideal HX technologie optimaliseert verder de smaak en houdbaarheid van eindproducten.

Uptime maximaliseren
Volgens Juan Martinez, Global Product Line Director for Aseptic Systems van JBT, is een belangrijk voordeel van de UHT-systemen van JBT dat ze
langere periodes kunnen draaien tussen reinigingsbeurten, waardoor de stilstandtijd wordt geminimaliseerd en de uptime in het proces wordt gemaximaliseerd. "Dankzij het ontwerp van JBT-systemen gebeurt dit veel minder vaak dan bij concurrerende systemen, en dit vertaalt zich in veel langere productieruns," zegt Martinez.

Een ander belangrijk voordeel van JBT UHT-oplossingen is een drastisch verminderd productverlies tijdens reiniging of productwissel. "Wanneer de productie wordt stopgezet voor reiniging, moet altijd een deel van de productie worden weggegooid omdat de leidingen met water worden gereinigd", legt Martinez uit. "Met het systeem van JBT zien producenten tot 40% minder productverlies tijdens het reinigen."

JBT-systemen kunnen ook andere opties verwerken dan standaard havermelk, zoals producten met een smaakje of havermelkproducten met stukjes fruit, voegt hij eraan toe.

Een UHT-oplossing die bekend staat om zijn robuustheid, productkwaliteit en bedieningsgemak: de SteriCompact

Toekomstperspectieven
Maar hoe ver gaat de havermelktrend en waarom gebeurt dit nu? "De groei van havermelk is ongelooflijk", zegt Martinez. "Er is een verandering in de consumptie, niet alleen van zuivel naar niet-zuivel, maar ook van soja- of amandelmelk naar havermelk, omdat de perceptie bestaat dat het een gezonder product is."

Hoewel de totale verkoopvolumes voor amandel- en sojamelk hoger blijven, is dit volgens Martinez waarschijnlijk het gevolg van het feit dat zij al langer op de markt aanwezig zijn. Havermelk daarentegen groeit sneller. "De consumptie van niet-zuivelproducten is wereldwijd zeer sterk toegenomen en dat geldt vooral voor havermelk", voegt hij eraan toe. "JBT is goed geplaatst om verwerkers te ondersteunen die van deze trend willen profiteren.

LEER MEER over JBT en plantaardig voedsel