Wat zijn de belangrijkste trends in de verwerking van petfood en waar gaat de industrie naartoe in 2022? Wat kunnen we verwachten aan producten en verpakkingen en welke factoren drijven deze veranderingen?

Joost Lotgerink Bruinenberg, Sales Manager bij JBT FTNON - een belangrijke leverancier van apparatuur voor de petfoodindustrie - onderzoekt hier enkele van de belangrijkste trends die de afgelopen 12 maanden naar voren zijn gekomen en geeft aan hoe deze zich de komende 12 maanden waarschijnlijk zullen ontwikkelen.

Petfood, en in het bijzonder nat petfood, is een industrie die zich maakt wereldwijd een snelle groei door op zowel lokaal als internationaal niveau. Maar tegelijkertijd zijn er enkele belangrijke trends die de toekomst van de industrie waarschijnlijk zullen bepalen.

Een van die trends is die van de plantaardige vleesvervangende producten. Plantaardige producten, die zowel in menselijke voeding als in voeder voor gezelschapsdieren een tendens vertonen, zijn in de afgelopen 12 maanden een belangrijke zakelijke opportuniteit geworden. Dit heeft ertoe geleid dat bedrijven zoals JBT in toenemende mate plantaardige verwerkingsoplossingen aanbieden voor de petfoodindustrie.

Tegelijkertijd - en opnieuw gedreven door milieuoverwegingen - is er een verschuiving van plastic naar alternatieve, duurzame verpakkingsopties. Evenzo is er een wijdverspreide beweging naar het verminderen van de koolstofvoetafdruk in een verwerkingslijn voor petfood; en JBT FTNON werkt nauw samen met onze klanten om hun milieudoelstellingen te bereiken. Afgezien van het milieu is er ook een belangrijke trend om onregelmatige brokken aan te bieden in verpakkingen voor diervoeding. JBT FTNON ontwikkelt momenteel een oplossing en we verwachten dat deze in het eerste of tweede kwartaal van 2022 op de markt kan worden gebracht.

Uiteraard is dit slechts één van de ontwikkelingen die JBT FTNON heeft ontwikkeld om onze petfoodsystemen verder te verbeteren en tegemoet te komen aan de veranderende eisen van de verwerkers. Het belangrijkste is dat JBT FTNON heeft gewerkt aan reinigbaarheid van de machine en onderhoudsgemak door een betere toegang voor onderhoud en reiniging te ontwikkelen. Deze veranderingen betekenen dat FTNON apparatuur nu nog gemakkelijker en eenvoudiger te reinigen is.

Dit vormt een aanvulling op de bestaande JBT FTNON oplossingen voor de verwerking van petfood, zoals de tweekleureninjector voor ons extrusiesysteem, stoom- en koeltunnels die zijn aangepast aan de behoeften van zowel blik- als zakvulling, en onze hoekige snijeenheid die binnenkort onregelmatige brokken kan verwerken. FTNON heeft onlangs ook een internationaal Petfood Competence Network opgericht, dat expertise uit de hele petfoodindustrie samenbrengt om samenwerking in het belang van alle betrokken bedrijven aan te moedigen.

En dankzij JBT heeft FTNON nu wereldwijd een lokale aanwezigheid. Nu de petfoodindustrie zich echt ontwikkelt en uitbreidt, is het bieden van directe ondersteuning van onschatbare waarde. JBT heeft veel ervaring met het levenscyclusbeheer van de apparatuur en het helpen van klanten om hun activiteiten met het hoogste rendement uit te voeren. Door gebruik te maken van het wereldwijde servicenetwerk en Augmented Reality ondersteuning op afstand (PRoSIGHT™)is JBT's customer care team altijd dichtbij als het erop aankomt.

LEES MEER over de oplossingen van JBT FTNON voor dierenvoeding