Vloeibare eieren zijn een veelgebruikte bron in de horeca, omdat ze snel en gemakkelijk te gebruiken zijn in een omgeving met hoge druk. Maar al te vaak, voor bedrijven die vloeibare eieren leveren, kan pasteurisatie resulterend in ongewenste coagulatie het productieproces vertragen. JBT's Sterideal® Ohmic Heat Exchanger for Liquid Eggs biedt een oplossing: nauwkeurige verwarming voor effectieve pasteurisatie die coagulatie voorkomt.

Typisch verkrijgbaar in flexibele, plastic zakken van vijf liter tot een ton, worden vloeibare eieren wereldwijd verkocht aan restaurants en cateringbedrijven, maar ook via de detailhandel in Noord-Europa en Noord-Amerika. Maar het klaarblijkelijke gemak van het product logenstraft de aanzienlijke hindernissen die de verwerkers traditioneel moesten nemen om een levensvatbaar product te leveren.

Al te vatbaar voor coagulatie tijdens pasteurisatie, kan ongewenst gekookt ei buizen en leidingen verstoppen, waardoor verwerkingslijnen effectief - en vaak - urenlang worden stilgelegd terwijl de reiniging plaatsvindt.

De Ohmic oplossing
"Deze fabrieken moeten meestal drie keer per dag CIP uitvoeren, dus ze verliezen veel tijd aan reiniging en aan chemicaliën, elektriciteit en stoom", legt JBT's R&D Manager, Antonio Aldini, uit. " De sleutel is dus het hebben van een technologie die de reinigingsfrequentie vermindert; Ohmic is deze technologie."

De Sterideal Ohmse Warmtewisselaar past de warmte direct toe op het product, in plaats van te reageren op oververhit water of stoom, waardoor de aanwezigheid van een heet oppervlak in de warmtewisselaar wordt weggenomen. Met het Ohmse systeem kan de klant een consistente temperatuur in het hele product bereiken, wat betekent dat er geen gevaar is voor gedeeltelijke coagulatie als gevolg van inconsistente warmte die wordt toegepast.

De Ohmic oplossing stelt klanten ook in staat de verwerkingstijd met maximaal 14 uur te verlengen, waardoor de verwerkingstijd verdrievoudigd wordt en de reinigingskosten drastisch verlaagd worden. Dit betekent dat in de loop van een jaar veel meer product kan worden geleverd dan met een conventioneel systeem.

De verwerkingstijd verlengen en coagulatie van eieren voorkomen: de JBT Sterideal® Ohmse Warmtewisselaar

Geblokkeerde systemen
"Vloeibare eieren zijn een moeilijk te hanteren product omdat ze heel snel overgaan in de vaste fase," zegt Aldini. "Als je thuis eieren kookt, krijg je snel roereieren - en niemand wil roereieren in de pasteurbuizen, anders raakt het systeem binnen twee minuten verstopt. Enerzijds moet je, als je microben wilt doden, de temperatuur zo hoog mogelijk opvoeren en heel dicht bij de stollingstemperatuur van het product komen. Anderzijds, als je de temperatuur overschrijdt, verstop je het systeem en dat gebeurt heel vaak in standaardsystemen."

Met een conventionele pasteur worden vloeibare eieren gedurende 2-3 minuten bij 67-68C behandeld om schadelijke ziekteverwekkers, zoals salmonella, e-coli en listeria, te doden. Echter, door zeer dicht bij de stollingstemperatuur te blijven, moeten fabrieken die vloeibare eieren pasteuriseren meestal 4-6 keer per dag sluiten voor reiniging. De Ohmic-technologie van JBT zorgt ervoor dat verwerkers van vloeibare eieren gedurende langere periodes kunnen blijven draaien, met een effectievere en efficiëntere productdoorvoer als resultaat.

LEES MEER over JBT's Sterideal Ohmse Warmtewisselaar voor Vloeibare Eieren