Van de COP 2021-top in Glasgow, Schotland, tot de groeiende belangstelling voor veganistisch eten en zuivelalternatieven, het concept duurzaamheid wint wereldwijd aan kracht, maar hoe kunnen voedsel- en drankverwerkers hun werkmethoden omvormen tot duurzamere producten? En even belangrijk, hoe kunnen ze dit doen zonder dat het de aarde kost?

JBT heeft een reeks duurzame oplossingen voor bedrijven die werkzaam zijn in de hele voedsel- en drankverwerkende industrie, die praktische, kosteneffectieve systemen bieden om efficiënter en duurzamer te worden. Hier zijn slechts vier van de vele opties die JBT biedt:

ReadyGo d-LIMONENE
JBT's ReadyGo d-LIMONENE is de perfecte oplossing voor citrusverwerkers die meer willen halen uit hun sinaasappel-, citroen- of limoenoogst, door een manier te bieden om restjes en afval die anders weggegooid moeten worden, te gelde te maken. In feite is het niet alleen financieel verspillend om citrusresten weg te gooien, het kan ook leiden tot verontreinigingsproblemen in de omliggende grond en waterwegen. In plaats daarvan JBT ReadyGo d-LIMONENE worden potentieel lucratieve essentiële oliën uit het afval gehaald, waaronder d-LIMONENE, een stof die wordt gebruikt als ingrediënt in alles van industriële reinigingsmiddelen tot smaakstoffen voor levensmiddelen en cosmetica.

CoreTakr Flex
Een intelligente, flexibele robottechnologie voor decoreren, met mogelijkheden voor productgegevensbeheer, CoreTakr Flex™ van JBT FTNON stelt klanten in staat een concurrentievoordeel te behalen en te profiteren van een duurzame oplossing die afval vermindert en tegelijkertijd de opbrengst en kwaliteit verhoogt. De CoreTakr Flex, die een breed scala aan bladproducten kan verwerken, waaronder ijsbergsla, radicchio romaine sla en selderij, biedt niet alleen snelheid, maar ook een ongeëvenaarde nauwkeurigheid. De CoreTakr Flex kan tot 2.400 kroppen per uur snijden en produceert gemiddeld slechts 6% afval, vergeleken met een gemiddelde van 11-13% bij andere snijmethoden.

Warmteterugwinningssysteem (HRS)
Stoom is een gebruikelijke manier van sterilisatie in het voedselproductieproces, maar het gebruik ervan kan leiden tot aanzienlijke energiekosten. JBT's Warmteterugwinningssysteem (HRS) voor de continue roterende druksterilisator helpt klanten de duurzaamheid op productieniveau te verbeteren door optimale besparingen te realiseren tijdens het sterilisatieproces voor producten die een voorverwarmer nodig hebben. Aangeboden als een upgradepakket voor klanten met bestaande en nieuwe continu roterende druksterilisatoren, kan de HRS een vermindering van het stoomverbruik tot 40% opleveren en de totale thermische belasting van de koeltoren verlagen, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen. Het systeem biedt ook een hoog rendement op de investering, met een terugverdientijd van twee tot drie jaar, alleen gebaseerd op de kosten voor stoomvermindering.

AsepFlex Aseptische zakkenvuller
De laatste jaren zijn zakken steeds populairder geworden als een eenvoudige, handige manier om babyvoeding, puree, soepen en andere producten te verpakken. Maar hun populariteit heeft ook geleid tot bezorgdheid over de duurzaamheid van het niet-recycleerbare plastic dat voor de meeste zakjes wordt gebruikt. Maar hoe kunnen recycleerbare zakjes veilig worden gevuld zonder hun integriteit te beschadigen door ze aan hoge temperaturen bloot te stellen? JBT's innovatieve AsepFlex lineaire zakkenvuller systeem biedt klanten nu de mogelijkheid om over te schakelen op volledig PP of PE zakken zonder de schadelijke effecten van heet vullen op het materiaal.

LEER MEER over JBT en duurzaamheid