Duurzaamheid is een van de sleutelwoorden van onze tijd, waarbij steeds meer consumenten - en ook regelgevende instanties - meer actie eisen van voedsel- en drankbedrijven. Als wereldwijde onderneming die deel uitmaakt van de toeleveringsketen vormt vruchtensap daarop natuurlijk geen uitzondering, dus hoe kunnen sapverwerkende bedrijven duurzamer worden?

JBT biedt een aantal opties, maar een van de meest succesvolle en populaire is de T.A.S.T.E. verdamper (Thermally Accelerated Short Time Evaporator)die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de concentratie van citrussappen.

De T.A.S.T.E. Evaporator zorgt voor progressieve voorverwarming en stabilisatie van sap, aroma boil-off op tussenliggende temperaturen voor aroma herstel en finale pasteurisatie on the fly voordat het eerste effect (verdamping met behulp van boiler live stoom). De T.A.S.T.E. Evaporator - die concentraat produceert door water uit sap te verwijderen - is wereldwijd verkrijgbaar en levert dankzij het functionele, effectieve ontwerp aanzienlijke energiebesparingen op.

Belangrijkste voordelen
De T.A.S.T.E. Verdamper werd voor het eerst uitgevonden door Ralph W. Cook in de vroege jaren 1960 bij Cook Machinery, een bedrijf - nu geleid door John T. Cook - dat al tientallen jaren een nauwe werkrelatie heeft met JBT. De T.A.S.T.E. Verdamper bewaart de organoleptische eigenschappen van het sap door smaak en aroma te extraheren naast het watervrije sap, waardoor een concentraat wordt geproduceerd waaruit sap kan worden gereconstitueerd dat qua uiterlijk, aroma en smaak zo dicht mogelijk bij vers sinaasappelsap ligt. Het ingebouwde Aroma Recovery System (A.R.S.) van de T.A.S.T.E verdamper heeft een kwaliteitsstandaard voor de industrie gezet.

Dankzij zijn ontwerp kan de T.A.S.T.E. verdamper de verwerking zeer snel uitvoeren, met een minimale impact op de kwaliteit van het sap, legt JBT Global Citrus Processing Technical Manager, José Biot, uit.

Het systeem heeft echter ook een aantal belangrijke duurzaamheidsvoordelen. Energie in de vorm van geëxtraheerde sapdamp wordt meerdere malen hergebruikt na de eerste verdamping, terwijl het verticale, gestapelde ontwerp van de verdamper - die kan variëren van 15m-45m hoogte - betekent dat het minimumaantal pompen nodig is voor alle processen; beide dragen bij tot het efficiënter en energie-duurzamer maken van de machine en zorgen voor een goede stoombesparingsverhouding (verdampingscapaciteit versus levend stoomverbruik).

De laatste fase van de verwerking in de verdamper - flashkoeling - heeft ook aanzienlijke duurzaamheidsvoordelen. Door het product te flashkoelen tot +13/+16 ºC voordat het wordt overgebracht naar de koelkamers (-18/-22 ºC), is er minder koeling nodig om het sap op de temperatuur van de opslagruimte te brengen, wat een aanzienlijke energiebesparing oplevert.

Los daarvan kunnen de door de verdamper teruggewonnen bijproducten - uit de gecondenseerde aromawaterfase en de essence-oliefase - worden gebruikt als belangrijke natuurlijke ingrediënten om sap uit concentraat te reconstitueren, terwijl uit het sap verwijderd water kan worden gebruikt voor reiniging of kan worden behandeld voor irrigatie van gewassen.

Tomaten: slechts één van de producten die door de T.A.S.T.E. verdamper kunnen worden gecondenseerd.

Grensoverschrijdende aantrekkingskracht
"Elk sap of vloeistof in het algemeen, niet alleen citrussap, dat geklaard kan worden is geschikt voor dit soort machine, wat betekent dat het producten als koffie, aloë vera, ananas, druif, bessen en peer kan concentreren," zegt Biot. "Dankzij het lage energieverbruik en het aanvullende vriesproces kunnen klanten tijd en geld besparen wanneer het sap wordt overgebracht naar koelkamers."

Hoewel het systeem zijn oorsprong vindt in Florida, is het nu te vinden in alle citrusproducerende gebieden zoals Brazilië, Mexico, Europa (Spanje, Italië, Griekenland en Cyprus), Israël, Zuid-Afrika, Egypte en Marokko. Het wordt ook gebruikt als voorverdamper door tomatenverwerkers in Mexico en China, ananasproducenten in Indonesië, Kenia en Costa Rica, en koffiebedrijven in India.

LEER MEER over de T.A.S.T.E. verdamper