Het maximaliseren van de opbrengst, het minimaliseren van afval en het verlengen van de houdbaarheid van producten is niet alleen positief vanuit het oogpunt van duurzaamheid, het is ook financieel verstandig, waardoor het steeds belangrijker wordt in de wereldwijde voedingsindustrie. Dit is de gedachte achter een reeks interne en externe initiatieven van JBT die erop gericht zijn deel uit te maken van de langetermijnoplossing voor de industrie en die onlangs werden erkend met de Bronze Sustainability Medal van EcoVadis.

In een tijdperk van stijgende bevolkingen en toenemende druk op het wereldwijde voedsel- en landbouwsysteem zijn praktische oplossingen dringend nodig om producenten en verwerkers te helpen beter gebruik te maken van 's werelds kostbare hulpbronnen. Als antwoord op de uitdagingen heeft JBT ambitieuze duurzaamheidsinitiatieven gelanceerd om samen met klanten te werken aan een efficiëntere voedingsindustrie wereldwijd.

Groeiende erkenning
JBT was onlangs te zien op de EARTH televisieserie als onderdeel van hun serie "Innovatieve oplossingen voor voedselverwerking en duurzaamheid".. "Een segment werd opgenomen in JBT's Sandusky, OH site met een focus op onze innovatieve technologie, kwaliteitsproducten, diensten, oplossingen om voedzaam voedsel langer houdbaar te maken en hoe JBT helpt om een duurzamere wereld te creëren", zegt Angie Sobkowiak, JBT's Environmental and Social Impact Leader.

De voortdurende inspanningen van JBT zijn beloond met een Bronze Sustainability Medal van duurzaamheidsbeoordelingsorganisatie EcoVadis, als onderdeel van de EcoVadis 2021 Sustainability Ratings. JBT behaalde een score van 45 op 100, waarmee het bedrijf tot de top 50% van de door EcoVadis beoordeelde bedrijven behoort. Om dit in context te plaatsen: de vorige keer dat JBT werd beoordeeld, stond het bedrijf in het 29e percentiel van bedrijven voor duurzaamheid; nu staat het in het 51e percentiel.

"EcoVadis beoordeelt beleid en programma's die bedrijven hebben, en of ze goede bestuursprocessen hebben om die te realiseren", legt Sobkowiak uit. "JBT verhoogde onze scores over de hele linie en kreeg extra punten in de categorieën milieu, arbeid, mensenrechten en ethiek.

Hulpbronnen optimaliseren
Naast andere prestaties stelde JBT in 2010 een doel om de energie-intensiteit met 25% te verminderen tegen het jaar 2020 via een partnerschap met
het Better Plants Program van het Amerikaanse ministerie van Energie. JBT heeft de doelstelling in 2019 niet alleen gehaald, maar zelfs overtroffen; de energie-intensiteit van de Amerikaanse activiteiten is met 31% verminderd en wereldwijd met 28%.

Een van JBT's recente prestaties op het gebied van duurzaamheid was de installatie van meer dan 1.000 zonnepanelen op onze vestiging in Sint Niklaas, België in 2020die naar verwachting goed zullen zijn voor 25% van het totale energieverbruik van het 260.000 m² grote centrum. Dit was een aanvulling op de toevoeging van zonnepanelen op JBT's site in Madera, Californië in 2015, waardoor meer dan 40% van de kosten voor elektrisch gebruik werden vervangen.

Door innovaties zoals het Systeem voor warmteterugwinning - die een vermindering van het stoomverbruik tot 40% kan opleveren, helpt JBT klanten hun energieverbruik te optimaliseren en de totale voetafdruk van een bedrijf te verkleinen, terwijl het aanzienlijke kostenbesparingen oplevert.

Het verminderen of voedselverspilling terugwinnen is ook een belangrijk onderdeel van JBT's strategie, met oplossingen waarmee klanten kunnen profiteren van potentieel lucratieve bijproducten die anders zouden worden weggegooid.

LEER MEER over JBT en duurzaamheid