Werken in de zuivelindustrie is misschien wel een van de meest uitdagende in de hele voedingssector. Niet alleen is voedselveiligheid een belangrijke factor, maar zuivelproducten hebben door hun aard een beperkte houdbaarheid, wat betekent dat het vermijden van stilstand bij het vijlen, sluiten en andere geautomatiseerde lijnen absoluut essentieel is voor het in stand houden van een gezond bedrijf.

JBT PRoCARE van JBT voedings- en zuivelsystemen is erop gericht het element van onzekerheid uit de vergelijking te halen door middel van preventieve onderhoudsprogramma's, ondersteuning en training, allemaal met het doel ervoor te zorgen dat de stilstandtijd tot een absoluut minimum wordt beperkt.

Met de specifieke eisen van de zuivelindustrie in gedachten, biedt JBT Food & Dairy Systems vijf verschillende niveaus van PRoCARE programma's, bestaande uit inspecties, ondersteuning op afstand, preventieve onderhoudsplanning en onderhoudskits, advance kits en tot en met productieondersteuning op maat.

Onderhoud op maat
"Voor elk PRoCARE-contract kan de klant een onderhoudsplan op maat ontvangen op basis van zijn specifieke machine, met details over alle specifieke onderdelen en producten die hij moet kopen en hoeveel uur hij opzij moet zetten voor een vervanging", legt Jeroen de Vos, Customer Care Manager voor JBT Food & Dairy Systems, uit.

In een tijd waarin een groot deel van de industrie overgaat op meer automatisering, vervolgt hij, kunnen bedrijven zichzelf blootstellen aan het gevaar dat zij geen mensen in dienst hebben met voldoende technische ervaring om te weten wanneer het onderhoud optimaal kan worden uitgevoerd, welke onderdelen nodig zijn en met welke tussenpozen.

PRoCARE, zegt de Vos, neemt deze onzekerheid uit handen van de klant door hem een ingevuld sjabloon te geven hoe hij zijn machines en systemen effectief kan onderhouden. "Wij kunnen al die informatie verstrekken, de onderdelen, en we kunnen zelfs onderhoudskits leveren die op een sequentiële manier zijn verpakt waarbij elke doos een doel heeft", legt hij uit. "Wij nemen hen al dat voorbereidende werk uit handen, waardoor het veel meer plug-and-play wordt in plaats van dat ze al die kennis aan boord moeten houden."

Proactieve benadering
Als voorbeeld van hoe PRoCARE ondersteuning kan bieden, noemt de Vos een klant in Nederland met drie JBT vulmachines, die volgens hem deel uitmaken van een complexe lijn met hoge intensiteit. "Dit zijn complexe machines waarbij we veel ondersteuning geven", zegt hij.

"Deze klant heeft verschillende proactieve shutdowns gehad, dus ze hebben dezelfde mentaliteit als wij, namelijk dat het beter is om proactief te zijn dan reactief. Wat ze nu doen is onderdelen kopen, zodat ze die bij een shutdown meteen kunnen vervangen in plaats van drie tot vier dagen stil te liggen. Dit is een voorbeeld van hoe PRoCARE klanten kan helpen ongeplande shutdowns en downtime te voorkomen."

Meer informatie over JBT PRoCARE Service Agreements