Voor zowel honden als katten heeft de industrie voor natvoer de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen, met een toenemende vraag van de consument naar zowel hoogwaardige producten als handigere verpakkingsopties. Voor verwerkers is er ook druk om een consistente kwaliteit te garanderen en tegelijkertijd duurzamer te worden, en hier helpt JBT FTNON bij.

Met energie-efficiënte, gemakkelijk te onderhouden en te reinigen systemen levert FTNON een reeks oplossingen aan de diervoedingsindustrie, die de klanten helpen behoud van een constante, hoogwaardige kwaliteiten tegelijkertijd - in een zeer concurrerende sector - de bedrijfskosten zo laag mogelijk houden.

"De petfoodindustrie is momenteel echt booming, waarbij mensen geneigd zijn meer premium producten te kopen dan in het verleden, waar je meer vlees in een blikje of een zakje hebt", legt Joost Lotgerink Bruinenberg van FTNON uit. "We zien dat Zakjes worden meer gezien als een premium product, en de vraag groeit, voor zowel katten als honden.

"Dat is de trend en dat zie je als je een supermarkt binnengaat: vijf jaar geleden was het een paar meter, nu is het één grote baan voor droog- en natvoer voor huisdieren, zodat de klant meer keuze heeft. En de grote spelers investeren ook in nieuwe fabrieken om aan de marktvraag te voldoen."

Plantaardig voedsel
Een andere belangrijke opkomende trend is in
vleesvervangende producten. Hoewel deze momenteel nog niet significant is in huisdiervoeding, verwacht Lotgerink dat de categorie in de nabije toekomst het belang van de trend in humane voeding zal volgen. "Gezien het tekort aan vlees in de industrie zal dit waarschijnlijk over twee-drie jaar een sterke trend zijn in huisdiervoeding ", voorspelt hij. "Bedrijven denken er al over na en willen hun recepten aanpassen om meer plantaardig te zijn."

Duurzame oplossingen
De oplossingen van FTNON voor nat diervoeder beginnen met de voorbereiding van het vlees voordat het een emulsietrechter binnengaat en vervolgens een extruder waar het vlees tot "touwen" wordt gemaakt. Na het koken met stoom en het koelen gaat het product de snijfase in om er standaard of onregelmatige brokken van te maken. Deze worden vervolgens in een blikje of zakje getransporteerd om te worden gevuld en gesloten. FTNON gebruikt op maat gemaakte hoppers, stoom- en koeltunnels en het extrusiesysteem. kan kleine capaciteiten van 300 kg tot 5.000 kg aanafhankelijk van de behoeften van de klant.

Energie-efficiëntie is een belangrijk element van een systeem dat zo modulair mogelijk is ontworpen, waarbij dezelfde onderdelen of reserveonderdelen worden gebruikt. Onderhoudsvriendelijkheid betekent dat de reinigingstijden kunnen worden verkort, terwijl er veel aandacht is voor een consistente output in termen van textuur, kleur en smaak van topkwaliteit.

Energie-efficiënt: de JBT FTNON stoomtunnel voor dierenvoeding PST

"We proberen een systeem te realiseren dat energiezuinig is", zegt Lotgerink. "We moeten stoom gebruiken om het product te koken en natuurlijk kost het verwarmen daarvan energie, maar door de kap op een specifieke manier te construeren en te isoleren, gebruiken we niet zoveel stoom en daardoor zijn we veel energiezuiniger vergeleken met anderen in de branche."

"Klanten kijken naar duurzame systemen: ze willen niet zoveel betalen voor nutsvoorzieningen, dus we proberen echt effectief te zijn op die manier, en het is iets wat we steeds meer willen ontwikkelen."

Verdere verbeteringen zijn al aan de gang voor FTNON's petfood oplossingen, waarbij gewerkt wordt aan het verfijnen van systemen voor onregelmatige brokken, terwijl JBT's Internet-of-Things iOPS-programma zal ook worden geïntegreerd. Maar het allerbelangrijkste is misschien wel het wereldwijde bereik van FTNON, dankzij JBT. "Onze pet food oplossingen zijn afgestemd op de behoeften van de klant, maar via JBT hebben we ook een lokale aanwezigheid om de klant te bedienen, wereldwijd," voegt Lotgerink toe.

LEER MEER over JBT FTNON's oplossingen voor dierenvoeding