Van het verkrijgen van de maximale hoeveelheid vruchtensap uit een sinaasappel tijdens het extractieproces tot het optimaal benutten van voorheen verspilde bijproducten, duurzaamheid is een fenomeen waarvoor de tijd rijp is in de vruchtensapindustrie, schrijft Francisco Purroy Balda, JBT's Europe, Middle East & North Africa Sales & Accounts Manager - Citrus and Juice Processing Technologies.

Duurzaamheid is het woord dat momenteel door iedereen in de vruchtensap- en fruitindustrie wordt gebruikt. Maar wat betekent het eigenlijk en waarom is het belangrijk? Het is niet alleen een milieukwestie - en dat zou op zich al goed genoeg moeten zijn - maar het is ook van belang om een positieve bijdrage te leveren. Duurzaam zijn kan een vruchtensap- of verwerkingsbedrijf helpen zich te onderscheiden. en, cruciaal, een positief verschil maken voor het resultaat.

De fruitverwerkende industrie, waarvan het sapsegment waarschijnlijk de grootste is, produceert jaarlijks een enorme hoeveelheid afval en bijprodukten. indien deze bijprodukten en afvalstoffen niet correct worden behandeld, kunnen zij ernstige milieu- en economische problemen veroorzaken voor de klant en de omgeving waar zij zich bevinden.

Bij JBT hebben we onze missie opnieuw gedefinieerd met een nieuwe focus op een beter gebruik van 's werelds kostbare hulpbronnen. We bieden oplossingen om onze klanten te helpen succes te boeken, maar we doen het op een duurzame manier. Dit maakt nu deel uit van het DNA van JBT.

Gezien deze hernieuwde focus op duurzaamheid, hebben we technologieën ontwikkeld om beter gebruik te maken van alle bijproducten en afval die bij het sapextractieproces ontstaan. Sinaasappelschillen, pulp en zelfs zaden zijn rijk aan waardevolle bestanddelen. We hebben het over essentiële oliën, d-Limoneen, pectines, waardevolle flavonoïden. Met JBT systemen voor de terugwinning van essentiële oliewordt wat vroeger een afval- of bijproduct was, vaak een belangrijke waardestroom voor een organisatie.

Zo wordt een ton niet uit sapconcentraat verkregen sinaasappelsap of NFCOJ gewoonlijk verkocht voor 500 euro of 0,5 euro per liter of kilo op industrieniveau. Een kilo d-Limoneen of essentiële olie (orange CPO) wordt momenteel op de markt verkocht voor ongeveer 4,5 euro.

Maar dit is nog maar het begin als het gaat om bijproducten. Er is nu sprake van dat de voedingsindustrie additieven zoals E330 (ascorbinezuur) in veel producten zou kunnen vervangen door biologisch citroensap, omdat een groot percentage van de samenstelling van biologisch citroensap bestaat uit ascorbinezuur. Er zijn dus veel manieren om hiernaar te kijken en te werken aan een veel duurzamere fruit- en sapindustrie.

Innovatieve oplossingen
Natuurlijk is het waar dat de koolstofvoetafdruk van fruitverwerkers veel lager is dan die van verwerkers van dierlijke eiwitten. Ten eerste omdat je bomen plant, die koolstof vastleggen, maar ook omdat
verwerking van groenten en fruit er aanzienlijk minder water nodig is dan voor vlees of vis. Maar eenmaal in de verwerkingsfaciliteit moet je zoveel mogelijk rendement halen uit al dat binnenkomende fruit en groenten, en JBT heeft een overvloed aan oplossingen die het verschil kunnen maken.

Wij werken aan systemen die zoveel mogelijk water kunnen filteren en terugwinnen tijdens het wassen, inclusief het herontwerpen van sproeiers voor maximale druk, maximale doeltreffendheid met de laagste stroom vers water in het systeem.

Hieraan gekoppeld - voor fruit- en groenteverwerking waar chloor mag worden gebruikt - hebben we een samenwerkingsverband met een bedrijf genaamd SmartWash dat een molecule heeft uitgevonden die zich bindt aan chloor en het langer en minder vluchtig maakt in water.

Energie en stoom besparen: de JBT FTNON DCC Steamer

Na het wassen moeten veel verwerkers de producten stomen of blancheren, en daarvoor heeft JBT een nieuwe oplossing genaamd de DCC stomer van FTNONdie een enorme hoeveelheid stoom bespaart in vergelijking met eerder beschikbare technologieën.

Voor verse producten hebben we een groot aantal verwerkingshulpmiddelen, zoals coatings en wassen, die de houdbaarheid verbeteren, microbiële groei tegengaan en oxidatie en ranzigheid in fruit en groenten minimaliseren. Bovendien, Natural Branding van JBT ally Laser Food is een veilig lasermarkeersysteem voor fruit en groenten dat stickers of afdrukken overbodig maakt. Vooral voor het biologische segment denken wij dat Natural Branding een mooie toekomst heeft.

Op het gebied van extractie werken wij hard aan oplossingen die de hoogste opbrengst en het minste afval leveren. Als je bijvoorbeeld kijkt naar citrusvruchten - die goed zijn voor 50% van de sappen wereldwijd - blijven we enorm investeren in R&D om alleen membranen en schil over te houden en ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk vruchtvlees krijgen. Dit betekent dat er minder kilo's fruit nodig zijn voor dezelfde hoeveelheid sap.

Financiële noodzaak
Waarom investeren in duurzame oplossingen? Dat is eenvoudig. Het biedt financiële duurzaamheid voor uw bedrijf omdat u waarde kunt halen uit zaken die voorheen werden verspild. In feite zou u uw bedrijf in gevaar kunnen brengen, want alles inzetten op één product - bijvoorbeeld een sapje of een puree - is niet genoeg in een hyperconcurrerende wereld. Voeg daarbij de druk van consumenten en detailhandelaars, en de ethische verplichting voor organisaties om duurzamer te zijn, en de zaak is rond. Het is nu tijd voor duurzaamheid.

LEER MEER over JBT en duurzaamheid