Een schaarser aanbod van tonijn en stijgende groothandelsprijzen worden snel een realiteit voor wereldwijde tonijnverwerkers, en daarmee is ook de noodzaak toegenomen om het maximale uit elke tonijncake in blik te halen. Nu zijn de ingenieurs van JBT erin geslaagd een oplossing te bedenken die het uiterlijk van de tonijnkoek aanzienlijk verbetert en de klanten een meerwaarde biedt.

Ontwikkeld voor een grote tonijnproducent in de Indische Oceaan die het grootste deel van zijn producten naar Europa exporteert, zal de gemodificeerde X52 Seamer zal naar verwachting 21% meer BDA grade 1&2 blikjes produceren in vergelijking met de oorspronkelijke seamer; cruciaal is dat er minder schilfers bovenop de tonijn komen en dat de optimale seamingresultaten niet worden aangetast.

JBT x52 blikjesnaaimachine

Verbeterd uiterlijk
"Een belangrijke trend die we zien in de tonijnindustrie is dat tonijn schaarser wordt en de prijs omhoog gaat, waardoor verwerkers minder tonijn in elke cake in een blikje willen stoppen", legt Luc Plasschaert van JBT uit. "Als de tonijncake om economische redenen minder compact wordt, komen de vlokken eruit als je het blikje opent, en dat heeft een negatieve invloed op het algemene uiterlijk."

Om dit probleem aan te pakken, hebben de ingenieurs van JBT de draairichting van de naaimachine veranderd, zodat het blikje met de klok mee wordt doorgevoerd terwijl de naaimachine het deksel tegen de klok in sluit, terwijl ook de beschikbare ruimte voor het naaien wordt geoptimaliseerd en een nieuw ontwerp van de naaimachine wordt toegevoegd.

JBT x52 can seamer_machine

Optimale naairesultaten: de JBT x52 blikjesnaaimachine

Betere kwaliteit

"Door het optimaliseren van de omwentelingen die het blikje doorloopt, hebben we het aantal omwentelingen met meer dan 30% verminderd", zegt Plasschaert. "Ook door het proces met de klok mee en tegen de klok in te gebruiken, hebben we gezien dat de kwaliteit van de tonijnkoek veel beter is dan met een standaard seamer."

Na het eerste succes met een proefsealer, helpt JBT de klant nu bij het upgraden van al zijn JBT seamers naar het nieuwe concept, met de verwachting dat er over de hele linie verbeteringen zullen optreden. "De klant voert bij elke run van 50 blikken een kwaliteitsbeproeving en visuele inspectie uit en beoordeelt ze vervolgens op hun uiterlijk", voegt Plasschaert eraan toe. "Met de aangepaste seamer hebben we een hele verbetering gezien bij het openen van de blikjes."

LEES MEER over de JBT x52 blikjesnaaimachine serie