Plantaardige voeding en dranken is een markt die zich over de internationale grenzen heen ontwikkelt. Gedreven door zowel dieet- als milieuoverwegingen stappen steeds meer consumenten over van dierlijke producten naar plantaardige alternatieven, en het is hier dat JBT oplossingen kan bieden die duidelijke voordelen bieden in termen van zowel productie als kwaliteit.

Een segment dat de laatste jaren echt is gegroeid is dat van de alternatieven voor koemelk, waarbij producten als amandel-, soja-, haver- en kokosmelk steeds meer in de smaak vallen bij de consument. Voor veel van deze klanten, JBT's Sterideal UHT-oplossing effectief gebleken, dankzij een innovatief spoelontwerp dat veel minder neerslag (vervuiling) veroorzaakt - en dus betere prestaties met langere productieruns, waarbij het eiwitgehalte in het proces behouden blijft - dan veel traditionele systemen.

Het innovatieve Sterideal UHT-spoelsysteem van JBT produceert veel minder neerslag dan traditionele alternatieven.

Duidelijke voordelen

"Plantaardige voeding en dranken is een markt die erg belangrijk wordt voor JBT," zegt JBT's Global Product Line Director for Aseptic Systems, Juan Martinez. "Sommige van onze klanten die zich in de wereld van plantaardige voedingsmiddelen hebben begeven, zijn belangrijke spelers geworden." Ter illustratie van hoe belangrijk de markt nu is: de verkoop in de VS groeide in 2020 met 27% ten opzichte van een jaar eerder, waardoor de detailhandel een omzet van 7 miljard dollar haalde (Good Food Institute, 2020).

Martinez zegt dat klanten van JBT die de industrie hebben betreden, een duidelijk verschil hebben gezien bij het gebruik van JBT-oplossingen in vergelijking met concurrerende systemen, vooral voor UHT-verwerking van melkalternatieven, zoals soja-, amandel- of havermelk. "Klanten hebben een voordeel genoteerd bij het gebruik van JBT Sterideal UHT-systemen omdat deze producten een laag zuurgehalte hebben en bijna net als koemelk verwerkt moeten worden", legt Martinez uit. "Ze bieden een zeker concurrentievoordeel in termen van kwaliteit en verwerkingstijd."

Een van de belangrijkste voordelen van plantaardige melkalternatieven, vervolgt hij, is dat ze suikerarm en eiwitrijk zijn, maar dit eiwitgehalte heeft normaal gesproken last van neerslag bij verhitting. "Een belangrijk voordeel van het Sterideal UHT-systeem is dat het door het spoelontwerp veel minder neerslag (vervuiling) registreert, dus levert verbeteringen op qua productie en kwaliteitdat vertaalt zich in een betere TCO," zegt Martinez.

Het leveren van productie- en kwaliteitsverbeteringen: JBT's Sterideal UHT-oplossing

Belangrijke trends

Volgens Martinez zijn er twee duidelijke redenen voor de opkomst van de plantaardige voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Ten eerste zegt hij dat er een trend is om de consumptie van dierlijke producten te verminderen om gezondheidsredenen, waarbij veel consumenten plantaardige eiwitten beschouwen als beter voor een gezond dieet dan dierlijke eiwitten. De tweede reden komt voort uit duurzaamheid, waarbij studies hebben aangetoond dat overstappen op plantaardige melk alternatieven kunnen individuele impact verminderen op het milieu.

Gezien deze belangrijke trends is JBT in staat om een complete plantaardige voedsel- en drankoplossing te bieden voor verwerkers, van de eerste voorbereiding en het mengen tot de thermische behandeling en het aseptisch afvullen. "We kunnen helpen tijdens het hele kritische productieproces," vervolgt Martinez, eraan toevoegend dat de Sterideal zowel effectief kan worden gebruikt voor conventionele koemelk als voor plantaardige alternatieven.

"Voor complexe producten - en van alle producten is havermelk de meest ingewikkelde om te produceren - heeft JBT een duidelijk voordeel," voegt Martinez eraan toe. "We nemen het product mee van het begin van de verwerking tot en met de UHT-fase en stabiliseren daarbij het eiwit."

LEES MEER over de Sterideal UHT-oplossing van JBT