Grove Fruit Juice uit Australië is een van de grootste producenten en fabrikanten van citrussap in het land, met een reeks sappen die worden verkocht in supermarkten en voedingsbedrijven in binnen- en buitenland. Maar toen het bedrijf op zoek was naar een nieuwe vul- en opslagoplossing met een grotere capaciteit wendde het zich tot JBT-bondgenoot TORR Industries.

JBT is al een van 's werelds toonaangevende leveranciers van pers- en verwerkingsapparatuur voor producenten van citrussap, niet in de laatste plaats op de belangrijke Australische markt. De activiteiten van JBT worden nu aangevuld door TORR en zijn in Australië gevestigde partner Engi-O, die samen een veelzijdig systeem hebben ontwikkeld om aan de eisen van Grove te voldoen.

Grove Fruit Juice, een van de grootste Australische verwerkers van vers fruit in de sapcategorie, produceert al meer dan 50 jaar verse sappen en perst momenteel ongeveer 833.000 sinaasappels per dag, en perst meer dan 160.000 verse appels en 87.000 verse peren.

De door TORR ontwikkelde oplossing bestaat uit een A5 Aseptische Vuller van partner Engi-O, gecombineerd met 1.500 liter Goodpack Storage Containers en 1.500 liter Aseptic Hi Barrier liner zakken van Entapacklegt TORR's Chris Rutter uit.

TORR Engi-o Twin A5 vuller Afbeelding bij Grove Fruitsap

Gouden standaard
Het Engi-O dubbel membraan gesloten aseptisch vulsysteem, dat door de FDA is gevalideerd, is geschikt voor het vullen van 2-1500 liter containers voor verzending en garandeert dat steriele producten zoals vruchtensappen op geen enkel moment worden blootgesteld aan de buitenlucht. Dit betekent, aldus Rutter, dat het sap zonder koeling kan worden opgeslagen en vervoerd met behoud van de houdbaarheid en in overeenstemming met de voedselveiligheidseisen.

"Het is een heel eenvoudig systeem en minder ingewikkeld vanuit machinaal oogpunt," vervolgt hij. "Dus terwijl JBT de verwerking doet, doen wij het aseptische zakken vullen in de 1500 liter opslagcontainers."

Volgens Trevor Stevens, voormalig algemeen directeur van Entapack, was het sterilisatieproces bij hoge temperatuur dat werd ingevoerd als onderdeel van de installatie - samen met de Engi-O Aseptic Filler - cruciaal voor het succes van het project. "TORR en Engi-O hebben de gouden standaard van verwerking en verpakking voor deze toepassing gekregen", zegt Stevens. "Grove heeft uitzonderlijk succes gehad met het proces van wat mij door hen is verteld. Het is echt een geweldig verhaal van samenwerking tussen een aantal leveranciers en een zeer doordachte bedrijfsleiding."

Meer informatie over TORR Engi-O oplossingen