Terwijl de druk op voedselverwerkers om over te schakelen op duurzame verpakkingen is toegenomen, is er een trend ontstaan in de buidelindustrie om levensvatbare alternatieven te vinden voor de lagen niet-recycleerbaar plastic die worden gebruikt om babyvoeding, puree, soepen en andere producten veilig te bewaren. JBT ondersteunt deze inspanningen met innovatieve aseptische vulsystemen, die het veilig vullen van recycleerbare zakken mogelijk maken zonder hun integriteit te beschadigen door ze aan hoge temperaturen bloot te stellen.

"De markt voor zakken verandert snel onder invloed van de duurzaamheidsbeweging", legt Juan Martinez, Global Product Line Director voor Aseptic Systems, uit. "Voor aseptisch is dit een enorme kans, aangezien deze recycleerbare polypropyleen (PP en PE) materialen gevoelig zijn voor warmte, waardoor het hot fill en retort proces dikke en dure multilagen vereist. Met aseptische technologie is het proces mild met slechts een korte sterilisatiecyclus, gevolgd door ambient verwerking en afvullen."

 

Levensvatbare alternatieven
"We hebben al vele jaren meerdere soorten verpakkingen in de wereld: hard, flexibel en karton," vervolgt Martinez. "Duurzaamheid krijgt tegenwoordig veel aandacht bij alle grote spelers, maar het is niet altijd een eenvoudig proces om deze materialen te recyclen."

Hoewel zakken al een aantal jaren bestaan, betekende hun typische samenstelling - meerdere lagen met aluminium, PET aan de buitenkant en nog een PE-laag aan de binnenkant om het product te beschermen - dat recycling geen realistische optie was. 

Nu het bewustzijn over duurzaamheid blijft groeien en bedrijven in de hele voedingsindustrie investeren in duurzamere verpakkingen, heeft ook de buidelsector geprobeerd haalbare alternatieven te vinden. Martinez legt echter uit dat het probleem tot nu toe is dat volledig recycleerbaar PP- of PE-materiaal niet bestand is tegen de hoge temperaturen die worden gebruikt voor heet afvullen, wat traditioneel de norm is in de industrie.

Aseptisch vullen
Hier komt JBT in het verhaal. JBT's innovatieve AsepFlex lineaire zakkenvuller systeem biedt klanten nu de mogelijkheid om over te schakelen naar volledig PP of PE zakken zonder de nadelige effecten van heet vullen op het materiaal. 

"Een PP of PE zakje is niet zo stijf als een met aluminium of Oriented Polypropylene (OPP), en is daarom niet bestand tegen de hoge temperaturen waarmee de meeste zakjes op de markt worden gevuld," zegt Martinez. "Met aseptische technologie hoef je de zak niet heet te vullen of door een retort te gaan, je kunt de zak steriliseren zonder hem aan hoge temperaturen bloot te stellen, en daarom trekt aseptische technologie veel belangstelling omdat het ook de mogelijkheid biedt om natuurlijke producten met een laag zuurgehalte van hoge kwaliteit te verwerken. 

"Aseptische technologie is niet alleen een toevoeging vanuit het oogpunt van productkwaliteit, maar de technologie maakt het ook mogelijk om volledig recyclebare PP- of PE-zakken met dunne lagen te behandelen."

Meer informatie over de JBT AsepFlex Linear Pouch Filler