Carlos Fernandez, JBT Executive Vice President en President Liquid Foods, schetst waarom hij gelooft dat er, ondanks enkele belangrijke uitdagingen en ontegensprekelijke veranderingen in de manier waarop we leven en werken, nog genoeg redenen zijn om optimistisch te zijn voor de toekomst van de wereldwijde voedingsindustrie.

Een verkorte versie van dit artikel werd gepubliceerd in Food Logistics Magazine.

De COVID-19 pandemie heeft een enorme impact gehad op de meeste sectoren wereldwijd, en de voedingssector is niet immuun geweest voor de gevolgen. Met name voor exploitanten van foodservices - en de restaurants, cafés en bars waaraan zij leveren - is de verspreiding van het Coronavirus een hele uitdaging geweest. Desondanks - en hoewel het duidelijk is dat er belangrijke veranderingen zullen komen in de manier waarop we leven en werken - geloof ik dat er redenen zijn om optimistisch te zijn over de toekomst van de levensmiddelenindustrie. Hoewel het onmogelijk is om te zeggen dat het 100% recessiebestendig is, is het een kritieke, essentiële industrie voor iedereen. Maar tegelijkertijd zal de industrie veranderen en evolueren.

Carlos Fernandez

Carlos Fernandez

Op korte tot middellange termijn zal de pandemie belangrijke veranderingen teweegbrengen in de voedselverwerkende industrie, de toeleveringsketen en de consumptie. Wat de consument betreft, denk ik dat de trend om thuis te koken en te eten in de nabije toekomst zal aanhouden, samen met de consumententrends naar gezonde voedingsopties. Gezondheid en voeding zullen steeds belangrijker worden en zullen de beslissingen van de consument bij de keuze van voedingsmiddelen en dranken beïnvloeden. In de detailhandel verwacht ik ook veranderingen in verpakkingsvormen, van grotere bulkverpakkingen tot kleinere verpakkingen.

"De trend om thuis te koken zal in de nabije toekomst aanhouden"

In de hele voedselvoorzieningsketen zullen we waarschijnlijk belangrijke veranderingen zien in de IT-, sanitaire en automatiseringsinfrastructuur met als doel grotere efficiëntie en verbeteringen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. De onzekerheid over de duurzaamheid op korte en lange termijn zal waarschijnlijk leiden tot meer vervangingsinvesteringen, en wij bij JBT denken dat dit de vorm zal aannemen van extra investeringen in nieuwe fabrieken. Efficiëntie bereiken is niet alleen een kwestie van meer besparingen genereren, het heeft ook te maken met het vinden van het juiste evenwicht tussen mensen en vaardigheden. Als dit al moeilijk was, zal het een nog grotere uitdaging worden aangezien de besmettingsniveaus in veel voedselverwerkende bedrijven potentieel zeer hoog zijn.

En natuurlijk zal voedselveiligheid van fundamenteel belang zijn. Er zal een nog meer aandacht voor traceerbaarheidterwijl schoonmaaksystemen en hygiëne cruciaal zullen zijn. Bij JBT richten we ons op alle drie de gebieden met speciale laboratoria en wetenschappers, en continue tests die door de FDA worden gecontroleerd.

Tomaten Cherry on Vine Pulp Tray Foto - Proseal

JBT Proseal biedt duurzame verpakkingsmogelijkheden

Om de hoeveelheid menselijk contact met voedselproducten te verminderen zullen er veel meer individuele verpakkingen komen en een grootschalige verschuiving van bulkverpakkingen naar grab-and-go. JBT is goed gepositioneerd om deel te nemen aan deze trend met geautomatiseerde oplossingen van onze Proseal-merktray-sluittechnologie. Proseal is een leider en vernieuwer in milieuvriendelijke verpakkingssystemen en produceert in Europa, de VS en Australië.

"Er zal nog meer aandacht zijn voor traceerbaarheid. Reinigingssystemen zullen van cruciaal belang zijn."

Andere belangrijke trends zien we bij productcategorieën als houdbare levensmiddelen en sinaasappelsap. Beide hebben een wijdverbreide opleving doorgemaakt en ik denk dat dit een trend is die zal aanhouden. Houdbare levensmiddelen bieden veilige, verwerkte producten die thuis voor langere tijd kunnen worden bewaard, terwijl sinaasappelsap profiteert van de toegenomen bekendheid van de consument met de voedings- en gezondheidsvoordelen ervan. Sinaasappelsap bevat natuurlijk ook een hoog gehalte aan vitamine C, en consumenten worden zich steeds meer bewust van het feit dat ze in plaats van een vitaminesupplement dezelfde voordelen kunnen krijgen via een natuurlijk product.

Duurzaamheid
Gerelateerd aan al het bovenstaande is het onderwerp duurzaamheid. Ik denk dat we verdere beweging zullen zien in de richting van verbetering van energie-efficiënte technologieën en vermindering van het waterverbruik bij de voedselverwerking, ondersteuning van duurzamere verpakkingsalternatieven, alsook de ontwikkeling van duurzamere detergenten en reinigingsoplossingen voor eindproducten en apparatuur.

Bij JBT bevinden we ons in het centrum van dit gebied als het gaat om apparatuur, oplossingen en systemen die de ambitieuze milieudoelstellingen van voedselverwerkers ondersteunen. Gedurende de pandemie zijn JBT's productontwikkeling en productiefaciliteiten continu doorgegaan, met een bijzondere focus op service op afstand en lokale assistentie. Dit omvatte de lancering van oplossingen zoals onze PRoSIGHT™ Augmented Remote Assistance platform die gebruik maakt van slimme brillen en mobiele apparaten om deskundige technici van JBT in staat te stellen machines en apparatuur op afstand te inspecteren.

"Bij JBT bevinden we ons in het centrum van duurzame alternatieven als het gaat om oplossingen die ambitieuze milieudoelstellingen ondersteunen."

Dit is van cruciaal belang tijdens pandemische reisbeperkingen, maar ook om in de toekomst meer reisgerelateerde emissiereducties te realiseren. Ondersteuning op afstand en operationele efficiëntie zijn ook de focus van JBT's eigen Internet of Things oplossing, de iOPS® Gatewayen we verwachten in de toekomst veel meer vraag naar de iOPS-oplossing en in het hele gebied van het verbeteren van de connectiviteit bij klanten.

JBT-iOPS-767x421-A

Daarnaast zal het marktaandeel van plantaardige dranken en voedingsmiddelen blijven toenemen, dankzij hun vermeende gezondheids- en duurzaamheidsvoordelen, en JBT werkt breed samen met klanten om aan deze groeiende consumentenvraag te voldoen. Er zullen ook meer, kleinere verwerkings- en verpakkingsfaciliteiten komen die gericht zijn op het maximaliseren van de flexibiliteit, het verlagen van de verwerkingscapaciteit en het distribueren van lokale producten binnen een bepaalde regio.

Kortom, hoewel onze wereld opgeschrikt is door de pandemie, moeten mensen nog steeds eten! Ik ben er nog steeds van overtuigd dat de voedingsindustrie in het algemeen, en JBT, goed gepositioneerd zijn om de uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden te weerstaan en dat ze de storm zullen blijven doorstaan."